Не сум трол, јас сум личност кое си има свое мислење. Ценам и Вашето, но не се согласувам. Јас сум за практичност и прагматичност. Еве на пример ти треба автомобил. Имаш од 10.000 евра, имаш од 100.000. За твоите потреби е доволен тој од 10.000. Толку имаш и пари Зошто ти е тој од 100.000? Да се задолжиш и работиш за друг само за да кажеш имам автомобил од 100.000? Исто и со мобилен телефон. Зошто ми е од 2500 евра кога ми врши работи и тој од 250? Се расипува, крши, краде или губи. Зошто да фрлам толку пари за непотребна инвестиција?
Нашиве денес имаа само 2 часа и ги пуштија,од 7 часа. Да пријавуваме сега во државен просветен инспекторат?!
Ама не е во ред ова. Најлошото шо можиш да го напрајш е да го наплаќаш образованието. За 30 години, ќе бидиме ко неразвиените земји. Процентот на сите форми на криминал ќе рипни. Види како е во неразвиени земји кои се владеени од диктатори. Е дури тогаш ќе се убиваме по улици. Ако сакаш да скусиш трошоци, треба прво да ги отпуштиш пола од буџетарите. Шо работиш ти?
Ауууу..... јас не знам зошто споредуваш коли, телефони со деца и образование. Убила ме туѓа срамота.....
Кој вели дека нема да се посреќни вака како што предлагам? Парите се толку. Или ај да направиме вака..... Дали Вие би се согласиле да плаќате 20% повеќе данок? Со тоа ќе се реши кусокот пари за образованието. И тоа е решение.
Да бе, ептен ќе се среќни. Замисли си дете од посиромашна фамилија, или ете средна класа, не мора сиромашни. Ете учи беспари, и запознава утре партнер и сакаат двајцата нов живот во друга држава. Може ради платите, може онака им се свиѓа таа земја за живот, ради клима, менталитет, може фамилијата на дечкото е таму може све. Ама замисли не може да ја напуштат матичната никогаш оти како дете нејзините/неговите не можеле да платат за школо. Ти ова среќа го нарекуваш? Па ја би се убила да ме извиниш.
Една од добрите работи што оваа држава ја има, а ја немаат други капиталистички држави, е токму државното образование, оти па децата ТРЕБА да се на училиште. Што предлагаш инаку да прават децата после 4то одделение? Нема силна држава со необразован кадар, нема. Исто како што кога платата на шоферот во ЈСП, хигиеничарката, продавачката во маркет ќе бидат НОРМАЛНИ за живеење, а не недоволни за преживување, апсолутно нема 90 и кусур проценти од матурантите да запишуваат факултет. Ќе запишат оние кои имаат ЖЕЛБА за образовно надоградување, а оние кои не ја чувствуваат истата, ќе работат професии за кои не е потребно високо образование и ќе се пронајдат таму.
Не реков наплата на образование туку кусење на бесплатното гарантирано од државата - цело средно и пола основно. Потоа со обврска или ако не сакаат обврска - приватно. Нема гаранција дека нема да се качи криминалот посекако. Баш и веројатно би имало помалку ако не се оспособени со вештини за крадење преку бесплатно задолжително средно образование. Ако неразвиени неписмени земји се тие со диктатори, дали тогаш Груевски кој воведе задолжително бесплатно средно образование не смее да се нарекува диктатор? За отпуштање буџетари, не е така лесно. Заштитени се со закони и колективни договори. Подобро нека се скратат новите вработувања, иако така политичките партии нема на власт да опстојат 100 часа, камоли 100 дена. Јас работам за плата. Не ми е грижа и да престанам или ме испуштат. Ќе си копам на нива. Ќе работам нешто. Јас барем работам.
Правам практична споредба за исплатливост на инвестиции. И децата и образованието се инвестиција. Јас вака кажувам мислење за предлог за излез од моменталната состојба. Или такво нешто или сите да плаќаме поголем данок. Вие би плаќале повеќе?
Не по врат по шија. Џабе објаснуваш кога цело време истото го вртиш, да кратиш бесплатно образование во 21 век е рамно на самоубиство. Патем за факултет веќе си плаќаме, не ни е за без пари.
Има решение - нека не ја напушта државата. Зошто јас да плаќам за она што некој си мисли би го усреќило? Мене ќе ме усреќат 3,6 милиони евра. Ќе дадете сите еднаков дел за тоа? Важно ќе ме усреќите.
Ако е нешто must тие пари ко за операција да. А иначе не. Бесплатно образование е нешто кое МОРА да го има во секоја земја и да не си обврзан да останеш. Иначе не е демократија тоа. Мада и нашево не е, ама тоа е бетер. У арапскине земји вакви срања немаат човече.
Е па, се гледа колку е јака и богата државата со државно образование. Од социјална држава дојдовме до социјални случаи. Што предлагам после 4-то одделение? Или договор за ненапуштање на државата или приватно плаќање на образованието. Што би правеле? Нека седат дома или нека се ангажираат некако по дома или по општествотот. Силна државасо образован кадар да, се согласувам, ама со верен кадар кој нема да избега. Платите се тие, стандардот е тој. Нема покачување без работење и продуктивност. Сите мислат како да забушат и здувнат од работа место да се продуктивни и предадени на должноста. Треба да се помачиш за да цениш, не да нараш сите работи да ти се на тацна послужени.
Да, јас викам деца од 6 години да ги тераме на нива да копаат да ги заслужат букварите и читанките во школо.