Штрајк на просветните работници

Discussion in 'Политика и настани' started by fbaby, Apr 17, 2022.

1. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Баш така!

Овде читам ги обвинуваат наставниците зошто не штрајкуваат и за реформи во образованието заедно со штрајкот за платите, кога падот на квалитетот на образованието во земјава е баш поради воведување нови реформи премногу често а без да се калкулира каков ефект имаат, туку повеќе се популистички и политички мотивирани.
    Имање достоинствено и квалитетно образование нѐ засега сите кои живееме тука, не само работниците кои го спроведуваат. Сега е моментот да се направи притисок на ова поле и со подршка на штрајкот да се издејствуваат промени кои ќе бидат во интерес на сите.

Баш ме интересира колку администрација, комисии, одбори и други цицки закачени за него брои министерството за образование? Колку трошат на тендери, а колку им е буџетот, да се најде и да се елиминираат причините кои придонесуваат кон неефикасност на системот. Тоа треба да се деси и да се притиска во тој правец.

2. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Како тоа не ти е дозволено да ги запишуваш? Учениците не се тие што штрајкуваат. Официјално скоро сите школи и градинки инсистираат да доаѓаат децата секој ден и сите до сега биле згрижени или евидентирани.

cresa-jagoda likes this.
  3. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Мене многу јасен ми е менталитетот на населението, затоа во една друга тема напишав 5000 евра да ми е плата не останувам овде, ако не во образование ќе заглавиш со здравство, ако не со здравство со полиција итн., ама шо да им се каже на родителите шо се бунат? Запиши ги децата во приватно училиште или во странство? Мора да се подигне свеста малку, оти од изговори аир не видовме. Ех, каде е Словенија, а каде сме ние денес.

4. WildMk

WildMk Форумски идол

Треба поголеми плати.
    Отпуштање на вишокот кадар.
    Квалификуван кадар.
    Подобри услови за работа.
    Нова, интерактивна програма.
    И најбитно, да престане да се вработува преку партија и врски!

Знајте кога ова?
    Ко ќе си го видам тилот.

п.с. Сите сме криви за то на кое дереџе сме.
    Џабе вперувате прсти едни, во други.

Harper, duffi, Kitten and 15 others like this.
  5. @ceci11

@ceci11 Истакнат член

Една информација која е несигурна. Децата ќе одат и во сабота на училиште за да го надополнат изгубеното.

6. prashinka

prashinka Истакнат член

Сите сме криви, тотално точно. Вајлд, уште да ни преработи совеста. За жал моќта е секогаш во рацете на паразитите. Ова сето е спроводливо само вака пишано.

И имаше една слика како да падне системот. Беше со (парафразирам): самоедукација на децата, домашно производство, отфрлување на гледањето на телевизијата и сл. И вака кога размислувам, подобро е децата дома да си ги учиме. Барем знам дека утре друг ден детето ќе го научам една негација одделно да пишува, отколку да ми го учат со незнам.

Abel and Idedemja like this.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Не би се согласила со делот дека дома поарно ќе го научам.
    Од џебот го плаќаме образованието, треба да ни се исплатат парите што ги инвестираме во него.

Моментално не им се исплаќа ни на кадарот, ни на родителите.
    Ама која и да е власт, има обезбедено гласачко тело.
    Е то изгледа, се исплати повеќе од тоа што е битно во државава, која по Устав се декларира како Социјална.

*Ме тера на псуење.
    Поарно да не коментирам на темава.

8. prashinka

prashinka Истакнат член

Па ако правиме споредба со денешното образование, сметам дека моето би го воспитала и научила подобро дома отколку на училиште. Од џебот се плаќа, ама гледаме некоја промена, некое знаење? Не би рекла баш.

Јас не признавам воспитувач/наставник/професор што има партиска позадина. Затоа ни се случува ова.

Idedemja and WildMk like this.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Како па да не. Од градинка и од школо стриктно нагласија да не се носат децата. Петокот пред да почне штрајкот, во градинка ни нагласија и воспитувачката и негувателката да не ги носиме од понеделник. Оти нема кој да ги чува.

Исто и во училиштето, наставничката петокот на родителска кажа да не ги пуштаме децата и да следиме вести за да знаеме како понатаму.

Не знам како е во други градинки и училишта, во овие кај што одат моите вака е. Среќа што имам кој да ми ги чува, ама што со оние кои немаат? Секој ден се прашува во групите, секој ден се јавува некој во градинката, ништо, тотално сме игнорирани. Децава мои не сакаат да седат дома, ама седат, од што немаат избор.

theowndemon, Harper, duffi and 7 others like this.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

И тогаш Лазар стана претседател на родителски совет и реши проблем :D

Last edited: Apr 18, 2022
  11. Kbr

Kbr Истакнат член

Има квалитетен кадар во школите капа им симнувам ама има и дно од наставници, еве мене лично Јаким Неделков (секој ден што е на тв) ми беше наставник, за до душа од 4 години 1 го видовме и поима немапе што и како правиме и кој сме во клас он уште тогаш се бунеше дека немало да држи часови му била мала платата (ова ви кажувам пред едно 10 или 15 години)

mira.mira likes this.
  12. desperate15

desperate15 Популарен член

Ќе се пролонгира и запишувањето на првачиња оваа година претпоставувам?
    Знае некој нешто за ова?

13. tanjita

tanjita Популарен член

Го подржувам штрајкот за оние кои ставрно заслужуваат.
    Нека се истребат оние кои се вработени а немаат ни П од просветен работник, сите ние здружено ќе им се приклучиме. Пример ќе ја земам учителката на моето дете. По незаинтересиран човек за својаа работа мислам дека не постои. Прва година и е на работа, второ одд. води. Ама дека мајка и била нешто во СДС сега ќе ја трпиме. И децата многу сеќаваат дека не се замара, не ја бива и не е заинтересираа воопшто да работи. Ама ете и она штрајкува.
    - Но и реална да бидам да ги вратат дел од платите за време на пандемија кога седеа дома и зимаа плата .

14. tanjita

tanjita Популарен член

Во Велес градинката прима деца , ги згрижуваат воспитувачките кои не се членови на СОНК. Исто и во средните и основните. Часеви држат оние професори кои не се членови на СОНК.

15. An-na

An-na Форумски идол

Проблемот се „реши„ кога излегоа родителите пред ТВ, претходно сите се правеа дека не знаат.
    Не знам кој е Лазар ниту кои се членови на родителски совет. Претпоставувам партиски се и тие, како и се во државава :(

16. An-na

An-na Форумски идол

Ова знаеш колкава глупост е? И скроз не фер кон децата?
    Внуките ми се средношколки, одат во школо секој ден, ама.... поголемиот дел од денот се шлаат по ходници или дремат во училна, оти пример имаат прв час од нештрајкувач, па после дури петти час. Во меѓувреме дремат. Ова убаво ви е?
    Па уште некој се осмелува да го впери прстот кон децата кои не доаѓале? Зошто да доаѓаат? Да дремат вака по училни или по околните кафулиња?

Harper, duffi, forumce and 3 others like this.
  17. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Ги однесов утрово децата, и видов дека многу деца одат. Три учителки видов, насмеани им помагаа..се надевам дека добро ќе поминат денес. Алал да им е..

duffi, JuLleE, forumce and 1 other person like this.
  18. tanjita

tanjita Популарен член

Ако имаат само пети час само час, нека одат тогаш. Што знам што да речам. Кај мене се мали. Едното во градинка, другото второ.
    Дека не е убаво така, не е . Ама ситуацијата е ваква за жал.
    Кај мене оди во градинка 40 деца заедно со 5 учителки. Ковид мерките не ги коментирам кои ги спроведуваа, сега мистериозно не важат.

19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Не, не е партиски ставен сигурно, секогаш тера правда по секоја цена. Зборуваше на тв во име на училиштето како потпретседател на совет.
    Муабетот ми е, кој го следи на Фб знае колку е напорен за сите прашања и од централна и од локална власт, ама изглеа така мора сите да правиме за да мрднат работиве.

https://telma.com.mk/2022/02/02/наставничка-по-математика-навредува/

An-na likes this.
  20. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Ќе треба да ги вратат ако важат мерките :)