Малце ви беа споредби со полицајци и со хигиеничарките, сега пази бога ти со програмерите ќе се рамнат. Видела жабата како се потковува коњот...
Зошто да не те цитирам кога имам коментар на твоите мислења? Еве побиј ме со аргументи. Ни еден аргумент не пиша освен споредување и тоа смешни споредби со други професии.
Devojce ti oset imas sto pisuvas? Koi argumenti gi sakas, ti ne prasa nitu te interesiraat argumenti i da ti gi dade nekoj, ti sakas bre da se karas, da navreduvas, da se krenes ocajno pogore. Najdi za toa drug nekoj, ne me zamaraj mene.
Извини вака што ќе се вклучам, ама членката никаде не направи споредба со други професии, ниту се рамни со нив. А ти ја цитираш и одговараш на работи што не ги кажала, како сакаш да те побие со аргументи. И професориве на темава не ги сфаќам со кого дискутираат, јас одамна ќе се откажев.
Буквално ја цитирав каде прашуваше зошто програмер со 4 саата земал повеќе и зошто било така кога се знаело каква улога имале професорите, а каква програмерите во општеството.
Toa li cekas da se otkazat nastavnicite, pa taka kazi, ne stavaj skromno LiKE se e ova da se zamolci taa fela, ama toa taka lesno bas nema da odi.
Повторно, замена на тези и префрлање на топка. Ова е клучното. Статусот со кој толку достоинствено се радуваш е незаслужен. Битно си "влегла" пред некој друг. Не сме кај тебе дома, не можеш да ми наредуваш дали да те цитирам или не, ако не ти се допаѓа тоа што го пишувам, ти немој да ме цитираш мене. По СТОТИ ПАТ пишав "ретки се програмерите" кои работат половина работно време ако се вработени во приватен сектор, од многу причини кои нема сега да ги пишувам бидејќи не се тема. Детето НЕ Е МОЕ, јас му помагам, не за да поправи оценка која не ја знам пошто воопшто не ме интересира, туку му помагам за да не остане неписмено и фрустрирано, да не го мрази јазикот и читањето книги и учењето и да разбере дека светот е супер чак и ако има лоша оценка и ред други работи кои гледам залудно ги пишувам бидејќи нема кој да чита.
Срамота е просветен работник да употребува латиница на форум на кој има правило да се користи кирилица. Членката има право.Споредуваш.
И јас исто. Не разбирам зошто се објаснуваат до толку ако се вистина квалитетни како што си се самоопишуваат. Сите, еве повеќето, напишавме и се согласивме дека има наставници кои ја заслужуваат секоја почит и мноогу повисока плата, ама и такви кои не ја заслужуваат воопшто. Ако се вистина солидни наставници, нека се пронајдат во ова, не во коментарите за оние неквалитетни кои не заслужуваат ни денар повеќе. Не знам зошто реплицираат на секое второ мислење тука ако си ги бранат колегите, а не се за бранење најголем од дел од нив.
Јас не викам дека треба чистачката да зема помала плата, туку негователките да земаат поголема, многу е демотивирачки да знаеш дека имаш многу повеќе работа, и обврски од некого, а да земаш иста плата. Инаку штрајкот во градинките беше и за почитување на пропишаните нормативи за бројот на деца во една група, ама тоа никој не го споменува и не вервам дека некогаш ќе се смени. Нови градинки нема да се изградат зошто тие горе немаат никаков ќар од тоа, зошто да изгради градинка кога може да изгради зграда од 10 спрата со 60 стана. И така си патат и децата и родителите и вработените.
Господе Боже инает невиден. Иако ги поддржував за поголеми плати овие бре стварно не ја заслужуваат. Си замислиле еден нивни свет и никој друг нема право, не ни се трудат да те сослушаат. Вака и на децата им прават. Тие влегле во образование другите не. Многу јак сектор во државава. Партизиран до максимум. И јас ќе станам безобразна како лидерот на кој му плаќате членство ако го гледавте : Однесувањево не ви доликува на просветни работници. За да оцените дете прво треба да сте педагози а дали 10% од вас се.
Штрајкот заврши како што почна, политички. Целта на Јаким и Мицко беше преку просветарите да се создаде основа да се бутне Владата. Ама Мицко бира погрешен момент, САД, па и ЕУ во време на војна со Русија секако нема да дозволи било каде да победи про руска партија. Видете Избори и победници во ЕУ, Макрон, Јанша падна. Немаат влијание во Србија и кај Обран, и тоа им е проблем. Ама Мицко наш ќе прави немири, ќе паѓа про ЕУ и НАТО Влада сега. Па си ги искористи нормално просветарите, партиските војници, а полека ја пали цела администрација. И така фино го фатија Јакимчо за уво, Светска банка некни беше во Мк, се задолжи Македонија. Пари нема. Во глобала, следете светска политика. И ќе ви биде се јасно. Платите несомнено треба да се зголемат, ама ако навистина сакаат промени и наставниците и сите останати граѓани, начини има и тоа не се децата. На пример за почеток кренете глас против партиски преполнета администрација која го цади буџетот, која патем е страшно неефикасна. И против неписмените наставници. И на крај, наставниците го допреа дното, оти се и биле партиски послушници.
A ima i drugi pravila na forumov, ne e samo kirilicata, neli? Nema sporedba ako umees da procitas sto pisuva, megjutoa ocigledno ne citas i ne znam zosto me citiras, na ovaa tema neli zavrsivme so clenkata pa, sega treba i so tebe. Mn e tenzicna atmosferata kaj nastavnicite sega inaku ne bi odvoila vreme da se prepiram so nebulozi na forumov.
Затоа што секој има право на образование и право на слободно движење. Државата ако мора со присила да задржува граѓани, наместо со обезбедување услови за сите достоинствено да живеат во неа, стави ѝ клучот и фрли го. Политичар ова да го спомне дека ќе се воведува како регулатива, можеш да се простиш и од тие договори кои постојат, па ќе се најдеме во друштво на Северна Кореја и Русија. Дури тогаш ќе видиме бегање