Па надвор ќе зимаш и поголема плата Спореди со секоја држава и ќе видиш дека цените се тие според просечните плати. Ние и сеа сме меѓу последните места а замисли со образование до 4то кај ќе стигнеме. Бар до 8мо да беше И како мислиш дека така нема да се краде? Така дури би имале и повеќе за крадење
Лошо размислуваш. Не чини. Уназадувањето не е практично ич.Уште повеќе ќе ја зафркне државата. Во 21-век образованието треба да се унапредува, не уназадува.
Програмерот зима поради една причина повеќе пари од сите други професии. А тоа е затоа што работат на проекти кои вредат Многу пари. Проекти кои се со 6 и повеќе цифри. Ништо друго.
Ова не е споредба? Ако не е споредба, тогаш што е? Велиш плата на програмер поголема ОД нашата. Значи споредуваш, плата на програмер со вашата.
Па не би се сложила. Програмерството е доста сложена и комплицирана наука. Живееме во ера на технологија, секојдневно излегуваат нови алатки, апликации. Од друга страна образованието тоне глобално. Постојано ми излегуваат интервјуа од млади Американци кои не знаат проста математика, географија, англиски, историја.
Па ако не си во тек со новите случувања и работиш на приватно, нормално ќе те избркаат. Ама ако работиш програмер во стартап колку сакаш учи и образовај се ќе имаш мала плата. Не значи дека секој програмер има високи примања
Toa e dogovor na nebulozite pred toa, a koja e vaznosta na programerot vo ova vreme na digitalizacija sum pisala? Ili trrba da vi se naglasi zosto ne se razbirate od citanje. Koja e vaznostta na ucitelot, a koja na programerot ? Kade ziveete, mislite programerite mozat bez uciteli i ucitelite bez niv? Sramota e da me citirate kako slep za stap i toa bez potreba. A laga ne sum pisala, toa e tocno se sto e pisano. Taka ste se fatile za toa nekoj tamu nekade se sporeduval ili zaviduval na cistackata, ajde ve molam, ne me zamarajte so gluposti.
Да. Ама де факто не може да се споредува програмер со образование. И не само во смисла кој повеќе зема плата. Сосем различни полиња се. Едно е деца, друго е технологија.Мене ми нема смисла искрено. За вториот дел, за секоја професија е така. Сите професии одат напред, за да си успешен треба да си во тек и заинтересиран за она што го работиш. Ако не те влече ќе си неуспешен тоа е факт.
Ne im e lesno i na niv ama dodeka e pocetnik, ponatamu sekoja minuta si ja ceni i naplakja, od niv treba da se uci kako se valorizira svoeto vreme i zivotna energija na rabota, od ljubov i za ljubov nikoj red ne kuca.
Никаде не кажав дека улогата на учителот не е важна или минорна, но образовниот процес и како ја изведуваат наставата најголемиот дел од наставниците е ужасна. Најголем дел од наставниците во државно воопшто не се трудат да го пренесат знаењето на учениците. За време на пандемијата, се жалеа зошто требало да прават PowerPoint презентации. Е па ако тоа е тешко, тогаш навистина не заслужуваат покачување на плата. Не ја работат работата како што треба.
Епа затоа се треба стратешки да се испланира. Ако сакам висока плата ќе барам професии кои ќе ми го пружат тоа. Може и јас сакам да работам со деца да учам, ама што ќе ми е тоа ако не сум платена. Одсекогаш наставниците не се платени, ова не е нешто ново. Кога ќе почне државата да се однесува за администрацијата како приватњак тогаш би можела да ги покачи платите на тие што се останати и вредат.
Ti ne kaza ama mene poentata toa mi bese, a ne nekakvi sporedbi. Da se zalele, lugjeto se pred penzija, tie ne se generacija kako mene u tebe ili se nema oset za toa, ne i ne.
Спомнување на тоа кој колку работи и платите е споредување. Повеќе пати пишав зошто не треба да барате покачување. Дури и да не се такви околностите, не заслужуваат сите наставници покачување. И пак ќе пишам, не е фер да барате иста плата како некој кој работи повеќе од вас. Кого правите будала? Сме биле ученици.Имаме ученици во фамилија.Живееме во близина на училишта. Сме гледале и гледаме колку работите. Сите професии имаат различна вредност и тежина.Една професија не може да се вреднува исто на сите места.
Aman decko ili devojko odi malku volontiraj vo uciliste, oseti ja rabotata najmalku eden mesec i vrati se na forumov da kazes kako e, na tugj grb 100 stapa sto se, tebe ne te boli.
Разбирливо дека е потешко, но работа е работа. Во приватно уште потешко е. Нема избор, како во државно.
Od prava raka ti kazuvam isto e, sto kje dogovoris toa kje naplatis ama tamu kje ti dojde "ama ajde uste eden cas za decava ne napreduvaat", vazi nema problem, plati go plus. A ovde nema, eve kako e, gledate po tv sega, zakoni ne vazele, za nas vazat zakoni i od dedo Noe, se kje se upotrebi samo da te skrsi. A vo MK zakoni ne vazele, e vazat vazat, duri iako prv pat se spomnuvaat ama stoele tamu nekade i eve sega.