Многу ме нападнавте и не можем од сите да се бранам. Јас влегов во образование со мојата диплома од факултет, бев дифицитарен кадар. Мајка ми и татко ми беа обични работници, стечајци. Не ги обвинувам колегите што влегле преку партија затоа што тоа не ги прави автоматски неквалификувани за нивната работа, тие сепак имаат завршено соодветно образование. Што сакате да кажете, дека треба од принципи да живеат луѓето, дека треба да остават некој понеквалитетен да им го земе работното место зашто не се зачлениле во партија? Јас мојот дел од одговорноста за тоа какво ни е општеството ја прифатив. Кога сите ќе ја прифатиме, тогаш ќе почнеме да градиме здраво, непартизирано општество. Некој пишал сум се фатил за касиерите. Не, тоа беше одговор на некој од вашите коментари каде рековте дека попрво на касиерите би им дале 30.000 ден. И јас би им дал на сите што чесно си ја заработуваат платата. Би им зел на овие што само за патни трошоци земаат колку моја 7 годишна плата. Тие не ги гледате и сте немоќни да ги запрете. Удри по тој што ти е најблиску. Некој друг рече некој ни ветил 78%. Не ни ветил, потпишал договор, законски акт и не го почитува 12 години. Сега кажете и дека закон и правни акти не треба да се почитуваат. Повеќе нема да одговарам зашто видов недолични коментари, осуди за луѓе кои не ги познавате. И не заборавајте, и вие сте производ на нашето образование. Поздрав до сите и се надевам дека еден ден ќе станеме општество во кое работниците ќе си подадат рака и ќе се солидаризираат меѓусебно, наместо да се напаѓаат. @Annath, ајде и јас ќе ви се приклучам. Ама немој кога отидеме таму, да се свртам и да не најдам никого зад себе. Протестирав јас со мало малцинство мои колеги 12 години. Кога ќе ве видам собрани на едно место на протест, ќе славам, па макар било и против мојата професија. Ете, нека ние бидеме прва жртва на социјалната револуција во државата. Вистинскиот непријател не е оној што преживува, туку тој што се луксузира врз нашиот грб.
Не знам зошто не ми одговори на едноставното, ама битно прашање кое ти го поставив. Кажа дека имате многу повеќе барања од самата плата со штрајкот. Кои се тие, дали се однесуваат на квалитетот на наставниот процес? Дали ако добиете 18% зголемување на плата, ќе продолжите да штрајкувате сé до исполнување на останатите барања?
Вие се обединивте против децата. Тие што се најмалку криви, а највеќе трпат Затоа никој не се солидаризира со вас.
Значи пошто сте многу доследни и сакате договори да се почитуваат, нема да престанете со штрјкот дури не добиете 78 посто покачување?
Јас ќе ги поддржав ако беше се со ред и децата ќе си имаа часови, ќе си ги спремаа матурантите итн. Матурантите најмногу ќе го јадат стапот. Несовесно е ептен, мислам деца и образование се во прашање. Не е маче или куче. На децата најпотребно и е образование. Прво нели ви е срам вака да барате права и притоа ускратувате права на скроз невини деца? За тие пари ли вреди да изигравате циркузанти и родителите да ви се молат за да ги примате децата? Од вас ли да земаат децата пример, втори мајки и се тоа? И знаете што, тие професори што стварно заслужуваат покачувања и сега се залагаат за децата, не парадираат и не куцаат по форуми. Најгласни се оние што каснат, што вреѓаат и што пола час си прават муабет во ходник со колешките.
Зошто касиерите најчесто се со високо образование па можат да заменат одма проф, дај бе не траскајте глупости.
Ја мислев се зафркаваат со 78% зголемување. А навистина мислиш ли дека нема? Јас знам една таква во Кам работи,со географија завршено. Стварно сте исклучени од реалност.
Ти како да живееш во друга земја или толку си незапознаена со случувањата пошто си живееш во твојот бабл на бенефити. Минимум 50% од луѓето на каси се со завршен факултет, со факултети многу позахтевни од педагошки.
Знаеш колку има со високо образование по маркети, фабрики? Изгледа не. Само вие шо работите во образование сте образовани. Не знам дали со сила вакви се правите. После ова секој коментар е непотребен.
Јас разбрав дека меѓу другото штрајкувале и за тоа што ние, родителите, од наш џеб сме давале пари за сапуни, хартии, гелови за дезинфекција и ред други основни работи за во училиштето. После свадба-тапани работава.
Па треба да си одбереш струка која е барана, со која лесно се наоѓа работа и јас се двоумев помеѓу две професии па ја одбрав таа каде што имав поголеми шанси за работа без врски и без презиме познато
Фино е ако штрајкуваат за тоа, да немаме жолтици по школиве, ама ме интересира дали ќе останат доследни и да не се појавуваат на работа дури не се исполни ова, или штом добијат ветување за процент одма ќе се вратат ко ништо да не било, среќни и задоволни, повторно да премижуваат на сите други проблеми на образовниот процес
Знам ама не сум за јас тоа крива, премногу кадар дозволува факсот државата за што нема реално потреба. Кривецот за тоа да си го бараш на друго место.
може веќе темава во категорија насмевка да оди комотно. @Celltica две години пандемија, мерки, протоколи...они најдоа да штрајкуваат кога попуштија со мерките . А за обезбедувањето што го плаќаат родителите штрајкуваат ли исто?
Јас лично протестирам со неплаќање на овие работи, оти нели бесплатно ни е образованиево. А добивам уцени од наставници и директори цела година. Еве, поверував дека за тоа штрајкуваат.
Јас се надоврзав на твоето мислење само оти многу беше зачудена како касиери да ве заменеле. Чудно само како баш сите од форум тука ве најдуваат дефицитарен кадар и во училиште одма ве вработуваат, без врски, без партија После некои мислење од обрзовен најстручен кадар мило ми е многу шо детето нема тука да ми учи.
Јас не трескам туку ти си изгубена во свемирот. И да, многу со високо образование работат касиери, продавачи и хигиеничари зашто немаат партиска книшка и не сакаат да лижат нечиј г’з за работно место.