Штрајк на просветните работници

Дискусија во 'Политика и настани' започната од fbaby, 17 април 2022.

1. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Е де,
    Јас имам чекано професори за предавање по 50 мин пред амфитеатар пошто со колегите во истиот тој амфитеатар си пиеа кафе.
    Шо е чудно.

2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    36.967
    Родителите се виновни за невоспитани деца, додека наставниците се виновни доколку децата се неписмени :!: Зошто инаку ги праќаме во школо? И ако наставниците не може да „излезат на крај„ со 30 деца, тогаш може треба да размислат да си сменат професија. Секој не е за да биде просветен работник. Еве јас не сум. Ама, ако веќе си решил дека ќе бидеш просветен работник, тогаш во опис на работно место ти е да се „расправаш со децата„

На Idedemja, supergirlmb, zuto и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Воспитанието, должаната почит или "страхопочитта" и делимично образованието во првиот период излага од дома. Да тие деца ќе учат во училиште ама ако ние дома како родители не седнемњ исто така со нив да работиме на пишување,читање или собирање,одзимање да не набројувам сега џабе е. Тоа е мојот став.

4. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    Зошто?
    Чуму школо тогаш?
    Јас сфаќам да води сметка родителот детето да си ги извршува обврските, да помага некогаш да сфати и научи, ама ако поентата е да седи со него да го учи собирање и одземање, која е улогата на школото?
    Зошто ги праќаат таму?

На Harper, Idedemja, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Имале административна работа:D
    Еве јас ќе ви ја кажам каква е.
    Додека е на работа 4 часа, пишува текст од 5-6 реченици за 3 предмети кои ги предава.
    Потоа тој текст го копира и го внесува кај секое дете во е дневник.
    АМА ОВА Е ЕДНАШ ВО ТРОМЕСЕЧИЕ.
    :D
    Иначе план за работа за наредни 5 дена исто прават, ама тоа е една реченица за предметот и ист текст е за сите ученици.

Јак интелектуален труд за да бараат плата на ваков начин.

На Harper, fana, GirlLove и 7 други им се допаѓа ова.
  6. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Чек чек чек..
    Ти очекуваш од детото да совлада нешто за 45 минути во кое што вниманието нормално не е насочено само во него пошто има уште 25+ други деца?

Како мислиш зошто би работела со детето?

Освен за да стекне работна навика и да научи не гледам друго зашто би работела.

7. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.392
    Да не мислевте ниви ќе ораат
    Ќе дигнат сеа све 4 у вис.Децата сами ќе се учат
    Безобразни

8. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    20.576
    Не би требало да е така... и не секој знае да му покажи на детето пример во повисоките одделенија за математика, физика, хемија итн. Не се сите луѓе (а и не треба сите да бидат) интелектуалци. Училиштето е за учење, дома треба децата домашна да напишат и да си повторат. Нема што родителот да го учи детето...

На Idedemja, zuto, Bezimenka90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    Да, очекувам.
    Еве не има и нас што родители не седеле со нас да работат дома, ни неписмени, ни глупи, ни неспособни испаднавме. Баш напротив.
    Не е родителот дома учител, не е ни стручен да го учи.
    Зошто во школо оди ако дома треба родител да го учи, кој може и не е стручен за тоа?

На Harper, Autumn Love, crimson и 9 други им се допаѓа ова.
  10. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.950
    Допаѓања:
    31.477
    Ако требаше родителите да седат и пишуваат домашна и да учат со децата немаше да треба да се оди воопшто на училиште. Зошто е тогаш училиштето?
    Јас секогаш сама учев и пишував домашна.
    Никогаш не чекав мајка ми да дојди, па да пишуваме домашна и да учиме.
    Домашната е за ученикот, не за родителот.

На Harper, Ouravanture, Idedemja и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Ааа значи вие све сами работевте и од прва ви беше све јасно...
    Еве мене не ми било и мајка ми седела ми покажувала и работела со мене кога имало потреба.

На SuperGirl24 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Па добро ако е толку лошо во поглед на плата и обврски, па и контроли имало, зошто јас немам слушнато некоја да си даде отказ. Прво се тепаат да се вработат со врски и партиски, па после многу имале обврски, контрола имале. А не знам јас која е таа работа без контрола. Еве дајте отказ.

Да нема заинтересирани за работата па да се замислат дали е мала платата. Вака ми е смешно да се молам да се вработам ама не ми добра ни платата ни работата.

А да не правиме муабет за начинот на кој се штрајкува. Јас да сум еден по еден сите што штрајкувале на терет на децата би ги избркала. Насекако барем од таа струка има еден куп.

На Harper, Idedemja, cresa-jagoda и 9 други им се допаѓа ова.
  13. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.894
    Допаѓања:
    23.592
    Не сами.
    Со наставник:)

На Idedemja, Annath, zuto и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    Не, никој не рече од прва. Каква врска има тоа воопшто?

Значи според тебе ако твоите родители не знаат да ти објаснат, осуден си да си неписмен, демек ако немаш родител што е образуван и знаен, не можеш да станеш ти нешто повеќе во образованието?
    Пошто не е само прво и второ, научи ја стихотворбата и научи букви и основни математички операции, малку и покомплексни работи има понатаму.

На Idedemja, Annath, zuto и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.894
    Допаѓања:
    23.592
    Аа чекајте.
    Се бунат наставниците дека не ги плаќаат доволно зашто и дома имаат обврски.
    Епа јбг, и родителите никој не ги плаќа да ги учат децата математика и читање.

На Harper, Abel, Idedemja и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.852
    Тоа работење дома со родители homeschooling се вика. Па и не ќе е така лошо да се дозволи и во Македонија тоа како што тргнале работиве :)

На Abel, Annath, Bezimenka90 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.392
    Треба родителите да работат дома со децата покрај школото, не може само у школо да учи.Не дека не е доволно, може не сфатило детето, може треба да му се повтори а му е срам да праша.Јас сум учела со моите дома, и во школо ги слушав професорите, ама пред тест/испрашување сум учела со нив ако сум имала потреба.И не гледам ништо лошо во тоа.Дури и сега на факултет учам некогаш со нив, предмети кои можат да ми ги објаснат подобро од професорите пошо се постари од нив :rofl:
    Ама и ги знаат.Ништо лошо не е тоа.Па да видите у средно, основно, и на факс додуша како предаваат…не знаат да ги заинтригираат децата, да им го пренесат знаењето.Ние имавме една у средно..абе џабе шо предметот го знаеше у мал прст коа не знае да напраи да ти е интересно на час, да ја слушаш место да гледаш у телефон, зборење монотоно со 10 децибели, предава едно, на тест три пати потешко и бара глупости.И шо ќе ѝ е знаењето ако ние другите не сме сфатиле или играме игрици пошо она не знае да задржи внимание?
    Не е само да треба да предадат, треба во нив и шоумен да има, не знам како да го кажам.
    Еден професор абе така сме го слушале на час, до гроб ќе го почитувам и сакам, и кај и да се видиме праиме муабет се смееме, легенда човек, ем знае да предаде, ем не се осеќаш ко на час и ко да ќе те изеде ако не знаеш, ем знае да направи и дискусии да има, и ние да учествуваме во наставата, сами да носиме заклучоци за темата/лекцијата
    А не, влегла дрнда она дрнда, ќе затвори дневникот, си иде, дава на тест нешо шо не го ни спомнала, и она ќе бара покачување
    Бегај бее
    За така и сама дома ќе си учам

На Doc, supergirlmb и Noranora им се допаѓа ова.
  18. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Ама чекајте малку другари,
    Ние праиме муабет тука дека родителите не треба воопшто да ги помагаат децата со учењето.
    Од каде му на тоа дете работна навика?
    Тоа не се учи у школо. Тоа треба да седне да го совлада материјалот како би знаел да го напише домашното така?
    Никој не збори овде за квантна физика. Мада и ќерка ми утре ако не знае ќе се потрудам ќе копам и ќе читам и ќе пробам да и објаснам ако не можам/знам тоа и е. Сигурно нема да и речам е имаш наставник што ме замараш мене.

19. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Едно е homeschooling а сосема друго е да дообјасниш кај што можеш знаеш.
    Мада да се догласувам добра идеа е

20. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Амин.
    Тоа сакав да го кажам.
    Ама очигледно децата само во школо треба да учат. Од еден учебник и не дај Боже нешто повеќе да научат