Штрајк на просветните работници

Discussion in 'Политика и настани' started by fbaby, Apr 17, 2022.

1. draconis14

draconis14 Активен член

Хаха, сведоци сме дека веќе се применува.

2. An-na

An-na Форумски идол

Баш ме интересира зошто? :wasntme: Паметен си, верувам ќе ти текне ;)

Nikolina35 and Ahoy like this.
  3. draconis14

draconis14 Активен член

Знам јас зошто, ама немој да мислиш дека методите се промениле. Само незадоволството ја прелило чашата кај повеќето, па не слушаат ни партиски директиви повеќе.

4. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Коментираш во тема против просветните работници затоа што има проблем, значи сакаш некој да решава проблеми ама ти ако може да не си вмешана и дел од тоа решавање.ѐ туку само од страна да фаќаш сеир и пишуваш на форум дека има проблеми ама немаш направено ништо за да почнат да се решаваат.Впрочем како и најголем дел од народот во македонија. Разбрав.

Bebce1 and draconis14 like this.
  5. An-na

An-na Форумски идол

Жално е. Не е за смеење. Без партиска позадина, немаше да зуцнете, а не вака силни да се правите на сметка на децата.
    За време на вемеро глас не ви се слушаше, оти гласачка машина, уценувани и купени од партија. Ете, тоа сте вие! Затоа сеа толку сте јаки. Да ви се смени лидерот од есдеес, одма друг муабет ќе кажувате. Малтене како овчички.
    Кој ни ги "образува" децава?! :x

6. draconis14

draconis14 Активен член

Значи, сепак си партиски обоена. Јас во 2015 штрајкував заедно со тие што се приклучија. А за лидерот на СОНК, не знам, знам само дека до скоро го немаше да зуцне во наша одбрана. Патем, претходната власт одамна е опозиција, можел и досега да реагира. Немам намера да расправам за партии, ве молам не ми реплицирајте.

7. Noranora

Noranora Истакнат член

Па нормално.
    Затоа што таквите како мене не гледаат ни и од иднина во македонија. Ама тоа е тема за друго место.
    Не само образованието.
    Тука ништо не чини.

8. Sleepy

Sleepy Истакнат член

Би дакала да дадам мое видување на работите. Не знам каква е ситуацијата во главниот град, но во мојава околина е малку поинаква работата.
    Јас работев одреден период во образование. Најголем дел од работното искуство ми беше со наставата на далечина, но добар период предавав и во регуларна настава. Се вработив без никакви врски, регуларно на објавен оглас.
    Во текот на минатата година држев и обуки за настава на далечина и на колеги и со ученици.
    Имаше и колеги што не си ја вршеа работата прописно, но имав и колеги што навистина се вложуваа. Во училиштето каде што работев имавме ненајавени посети на онлајн часови од страна на директорката и стручната служба, при што се превземаа соодветни мерки. Двајца колеги имаа намалување на плата од 10% поради неизвршување на обврски.

Сега работам во приватна фирма, за двојно поголема плата, а имам ист опсег на обврски. Самоволно си дадов отказ, најмногу поради финансискиот дел и многуте придобивки од новата позиција.

Моментално "моето" место го надополнува колега со сроден факултет, и надополнува часови. Во текот на отказниот рок од еден месец не се пријави ниту еден кандитат, ни преку Биро за вработување, ни по допрен глас, па се комбинираше со веќе вработен колега што немаше доволно часови.
    За одредени предмети, во најголем дел од природните науки, нема никаков кадар, ни партиски, ни не партиски, па вработуваат било кој.
    Колешка, истакнат активист на опозициската партија се вработи во исто време со мене. Од сите пријавени на огласот, таа беше најкомпетентна и го доби работното место пред сите други пријавени.
    На ниеден директор не му е во прилог да вработува партиски кадри кои се нестручни и да оди по судови, ако другата страна реши да тужи.
    Сум за покачување на платите, но сметам дека ваквиот штрајк не е соодветниот начин за постигнување на таа цел.

9. raww

raww Популарен член

Дали и таму немале децата настава 36дена? Некаде прочитав дека само 6 дена не учеле.

10. draconis14

draconis14 Активен член

Ајде да ви објаснам нешто за штрајкот во Хрватска. Не штрајкуваа тие за 6% зголемување на платите, туку за зголемување на коефициентот на сложеност за 6%. Ова е тој коефициент кој се множи со минималната плата за да се добие вкупната нето плата. Последен пат кога читав за нив наставата беше во прекин 19 дена, веројатно траел прекинот 36 дена. Скоро секаде исто се штрајкува во образование, едноставно нема слух од властите за друга форма на притисок.

Last edited: Apr 22, 2022
  11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Најјако.
    Вмро донело одлука за качување на платите што не е почитуван ни од нив ни од другиве.
    2022, истото вмро буцка за почитување на таа одлука и сите ботови исто пишуваат како има пари за дневници, нема за професори. Истото вмро што пак нема да го почитува ова и да дојде на власт и искрено да сака да ги покачи платите (нема од каде), а власта секако слатка д.

Абе циркуз држава. Уште побудали сме сите ние што ја полниме државната каса.

raww, Bezimenka90, S.W.A.G and 13 others like this.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

И затоа што нивната плата беше најниска во јавен сектор.
    Вашата најниска е?
    @raww
    Не сум информирана како беше.

13. draconis14

draconis14 Активен член

Не знам, не можев да најдам податок. Ако најдете, слободно споделете.

14. draconis14

draconis14 Активен член

Знаете што покажуваат ваквите коментари? Покажуваат дека ние не само што имаме партизирано образование, туку дека имаме партизација на секој сегмент од општеството. Инаку, така е, сите партии кога се во опозиција даваат поддршка за штрајк, а потоа кога се на власт, гледаат да го скршат истиот.

15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Screenshot_20220422-205541_Adobe Acrobat.jpg Screenshot_20220422-205757_Adobe Acrobat.jpg

Cosmi and Just.do.it like this.
  16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Ако некој е аполитичен, тоа сум јас. Буквално за ништо во животот не зависам од ниедна партија, а и работата ми е таква да имам контакти скоро од сите така да ништо битно не ми се во животот. А и не заслужиле.

Тоа горе пишаното е факт кој вие го напишавте, зошто ја не ни знаев од кога е одлуката нити кој министер ја потпишал.
    Политизацијата гледај ја во твоите колеги со кои и сега не сте обединети, и во тие што ве буцкаат за тие да земат 70.000 плата, а вас да ви ја скратат и таа од 25.

Пред некој службено посетив повеќе училишта и градинки во повеќе градови. Колку и да ве поддржував, а читај назад ќе видиш дека доаѓам од фамилија на учители и поддржувам покачување на плати врз основа на мерит систем (како во секоја друга професија). Ама бес ме фати искрено. Пола школи затворени со катанец, во другата половина сите на куп седнати јадат, пијат се смеат. Градинките пусти, пусти, една вработена ќе излезе позади неколку дечиња плачат.
    Батали ги и родителите кои се снаоѓаат за чување на маливе деца, школските деца најмногу губат. Матурантите нема да може да полагаат матура до август, на тие што сакаа да се запишат надвор од земјава им ги усравте плановите зошто ќе ги пропуштат сите рокови.

Ви се даваат 10% плус во сред СВЕТСКА економака криза и малку е.

Ај баш живи биле па видели што ќе збори Јаким и СоНк коа ќе се смени власта. А ќе се смени секако наскоро, секако се неспособни и тие и тие.

dunika, Bezimenka90, duffi and 9 others like this.
  17. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Не е дека другите се поразлични.
    Џабе се делите на вмро и сдс, никој арно не ни мисли. Се' додека сите ЗАЕДНО не напрајме нешто, ќе си седиме голи и боси.

draconis14 and Bebce1 like this.
  18. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Ајде сите заедно прво да бараме убаво чешлање на образовниот систем, па после покачување.
    Фер? :)

Abel, raww, zuto and 10 others like this.
  19. draconis14

draconis14 Активен член

Не сме аполитични ако буквално на сè гледаме низ призмата на партии. Наведов јас зошто не сме задоволни од 10%. Патем, знаете дека човек вработен во МОБ со ССС зема 39.000 ден основна плата? Која е разликата? Па во култура Владата решила да го почитува Колективниот договор, а во образование не. Не направивме ние ништо на штета на учениците, Владата е таа што одбива да преговара. Не знам кога и дали ќе сфатите кој е негативецот во приказната. Кој е тој што не почитува закон и правни акти во државата? Ние или тие?

Ова е правилниот начин на размислување.

Фер ќе биде кога ќе побараме чистка во сите сектори. Не гледам зошто само образование, сите бараат повисоки плати.

NoirSerpentine, princess5 and Bebce1 like this.
  20. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Кога ви одговара сте со сите во ист кош, кога ви одговара не сте. Малку манипулативно.

zuto likes this.
  21. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Затоа што доброто образование гради добра нација, ако таму се оправиме сегде ќе почнеме да се оправаме.

GirlRose likes this.