Ете, @draconis14 се изјасни дека другите и да попуштат, тој ќе штрајкувал до исполнување на сите барања. Баш да видам како ќе се одвиваат работите и дали ќе потклекне пред колективот или ќе остане достоен на сопствениот збор.
Чекај...нешто од септември ќе остават А земаа работа овие 12%. Од ребаланс или од јули што ќе ги добијат..нема да вредат толку во септември...инфлација е куповната моќ опаѓа,вредноста на парите се губи...страшно е тоа..ама приватниот сектор ќе липса за да ги исполни ветувањата и барањата.
Тој или таа воопшто не е просветен работник,според тоа колку е неинформиран/а. И баталете го/ја...се наврати фрли коска за дискусија и трк назад сега, кај тие што го/ја плаќаат за да отвори или веќе има нов акаунт и да пали по темите. Битно децата назад во школо и градинка.
Нез, ја не го ни читам искрена да бидам. Видов колку е саат со него. Дека Жуто спомна па се надоврзав...
Аааа јас внимателно си го читав и забележав дека од една страна го величи Светиот Колектив без кој не се може ништо, од друга кажува дека дури и да попуштат другите, тој ќе се бори до крај. Вистински или лажен професор, повеќето се такви. Да го видиме исходот. Инаку што одлука и да падне за овие 12%, лично кај мене падна респектот дури и за оние наставници, професори и воспитувачи за кои имав позитивно мислење. Со штрајков, а особено со одредени постапки за време на штрајков, многу изгубија кај мене.
Исто Жуто. Ова е типично "газење преку живи" за тие да добијат. Немаат никаков респект од мене и веруј ми да можев онлајн да работам јас ќе си го едуцирав детето, немаше сигурно кај неспособниве да го пуштам...
Колегите во основно користат терминологија: „Ученикот го совладува материјалот со потешкотии и со помош од наставникот.“. Тоа би можел да го кажам за многумина во темава. Ме интересира каде видовте дека ќе сум продолжел сам со штрајкот? Ајде цитирајте ме каде сум го напишал ова? Како за образовани луѓе делувате прилично неписмени. Како да продолжи било кој со штрајк ако СОНК, како законски организатор, го прекине штрајкот? Тогаш тие што ќе продолжат да штрајкуваат, ќе добијат отказ. А веќе ви кажав, не очекуваме никаква поддршка од вас. Вие само така продолжете, и тие што работат, ќе престанат да работат. Некој праша кои се другите барања за подобрување на образованието, тие барања се срочени во новиот Колективен договор (кој Владата, а ни СОНК не го ни спомна). Поздрав и до овој што е многу информиран, а не знае ништо за секторов.
Е какви се тие барања за кои се преговара ако никој не ги спомнува? Како да навиваме за ,,кичмењаци, , просветни работници ако не знаеме шо е кичмата?
Така, тоа е ок, само дали ќе продолжат да штрајкуваат дури не се исполнат не-лични цели или само платава е проблемот. Секако, реторичко е прашањето Еве тука:
Овде пишува деке сам ќе штрајкувам, без организаторот на штрајкот!? Зборувам за колегите од колективот, притиснати се од сите страни. Се додека организаторот не го прекине штрајкот, имаме законско право да штрајкуваме. Ако СОНК, како организатор, донесе одлука за прекин, веќе ќе се смета како неоправдано неизвршување на работните обврски.
Има многу барања кои водат кон подобрување на наставата. Опремување на кабинети со информатичка технологија, стручна помош при работа со ученици со посебни потреби, учество на тим од наставници при креирање на наставните програми, косултација со нас при носење на реформи, учебници (кои ги немаме со години поради нераспишување тендери), лекари во училиштата итн.
Да, точно така пишува, дека ти ќе продолжиш да штрајкуваш до исполнување на сите услови. Плус и дека не си член на СОНК пиша, не знам од кое значење ти е рандом организација од која не си дел, кога веќе имаш намера да штрајкуваш.
Имаше некој пишано во темава како ќе се спремаат децата за матура, во нашето средно училиште децата си почнаа со подготовка И проектни бранеа, праксите ги извршуваат тоа не им се прекина, прилично сум горда дека наставата функционира колку толку понормално од други училишта
Абе мало сутра дека сте горди на децата. Него онака ви олесна дека не мора да се замарате дека ете сами можеле. Туку помош да побараат за спремање ќе излезете у пресрет ако притоа е штрајк? Или ќе им кажете снаоѓајте се, ми нисмо одавде. И јас сама се спремав ама на пример тие што земаа тогаш хемија или математика екстерен имаа два пати неделно додатни часови од почеток на април.
Горди на нас професорите, уживај има ученици во нашето училиште цели класови што ги молат да дојдат што имаат настава а не се појавија зошто си користат. Ако си донесуваш заклучоци пред да знаеш, боље одј*би 24/7сум достапна за учениците така да
Ама вашето училиште. А, останатите деца? Или тие се лишени од тој луксуз? Патем прашувам за колегите кои штрајкуваат. Не може да се сите ученици во твоето училиште, нели?