Намерно се правиш дека не разбираш или...? Таа рандом организација е законски организатор на штрајкот. Ако таа го прекине, а некој продоложи да штрајкува, тој некој го крши ЗРО.
Наводно имале договор и ќе се прекрател штрајкот. Во ред. Учебната година ќе траела продолжено. Зошто? Ионака многу содржини се небитни а и мислам дека треба да се скрати на суштината и така надокнади, а ако треба и продолжено време на часови и повеќе часови. Тоа бидејќи ионака во мое време училишен час траел 45 минити а сега е помалку, прво 40 а потоа заради ковид-19 и помалку. Ова сето ме тера на заклучок дека содржините се преоптеретени колку само да се пополни простор. А ионака скоро сите наставници не оценуваат според програмата одобрена од надлежното министерство туку според онака како што самите тие си мислат, според некои лични критериуми, што според мене е погрешно и непотребно оптеретување и гњавење на учениците. Не ни требаат суперпаметни средношколци. Од толку многу паметници нема да има кадар за обични работи, а ионака и повеќето „суперпаметни“ ќе ја напуштат државата и со тоа ја оштетат - џабе ги школувала и трошела ресурси за нив, вклучително и поголеми плати за образовен сектор. Според мене, не ќе е лошо да се намали она што е задолжително образование, не мора сите да се со средно, не само основно да мора да е задолжително туку и нецелосно основно, само на 4-6 одделенија, колку да се писмени децата. Трошоците ќе се намалат. А потоа, или договори за да останат во државата или да си платат приватно, а ако ја напуштат да си платат отштета.
Чоек јас повторив што пиша ти, а тоа што ти не се сеќаваш што си пишувал и сега си бараш изговори да испаднеш во право, не е мој проблем Поентата на крај е дека само платата ве интересира, која и онака голем дел од вас не си ја заработувате, а тука муда за бубрези ни продавате како сте напатени и како медиумска војна против вас има пошто сте имале премногу други барања освен плата за кои јавноста не знае Мислам на сите ни е јасно за што беше штрајкот, не дека очекуваме за услови некад да штрајкувате, ама бар не не правете будали
Таа организација убаво ги изигра членовите. Од авион се гледа дека преку грбот на децата се препукуваа. Овој пат иако не заслужуваат сите мислам дека е фер да се застане малку на страната на наставниците. Не прифатија 10% ама цел пазар бил за 2%. Катастрофа. Ама тоа е кога се влегува на работа со врски и партии. Ќе си играш како ти свират. Памтам дека ти пиша не си бил партиски, си бил дефицитарен кадар, ок ти верувам знам и јас такви случаи. Едно ме интересира. Како утре ќе ги погледнете децата во очи? Затоа што нели ќе се одеше до крај а тоа беше 18% и дали уште ќе му веруваат на Сонк?
Абе ти ова сериозно? Да се скрати од образованието, за да се намалат трошоците? Ај ако не и во 15ти век да се вратиме, ич нека не се образуваат.
Значи зашто нема кадар за обични работи, да земеме средношколците со големи амбиции да им ги скратиме сите можности за кариера и учење и знаење за да немаат избор и да мора да работат "обични" работи. Колку подло размислување.
Нема што повеќе да дискутираме. Истото за што мене ме обвинуваш дека јас го правам, го правиш ти. За медиумската војна ќе видиме денеска, ги виде наставниците пред СОНК? Ти изгледаат како некои кои прифатиле крај на штрајкот? Што кажаа медиумите синоќа, дека е договорено, крај на штрајкот.
Не се 12%, туку се само 6%. И за таа бројка не манипулираат. На синдикатот јас одамна не му верувам. Впрочем, затоа и не сум член.
Некои наставници веќе ги известиле родителите дека завршува штрајкот, од утре продолжуваат со настава. Ние уште немаме никаква информација.
@Biljarkata не знам само како Мила ја замеша во приказнава. Пред Мила имаше милион други министри кои до толку го растурија системот што Господ лично не можеше после нив да го оправи. Ама не знам зошто Мила почна да боде очи на сите. Катастрофата почна со Компјутер пред Секое дете и од тие глупости уште не можеме да се ископрцаме. А партиските војничиња и неработници само ја докрајчија работата.
Слушајте го претседателот на СОНК. Ако тој излезе вечер и каже крај на штрајкот, ќе биде ќрај на штрајкот зашто СОНК е организатор на истиот. Никој нема да продолжи со штрајкот ако донесе таква одлука.
Неделков ќе го консултирал членството. А на членството гледам уште им се штрајкува. Еве протест против прекин на штрајкот гледам, во Куманово читам изгласале да продолжи штрајкот, па еве ме интересираше какво е расположението меѓу наставниците.
Не им се работи. Толку. Ништо не им е битно. Нит учење, нит настава, нит деца, нит ништо. И учебници им требале. Јер најлесно е на деца да им кажеш читај од учебник. Потешко е да реализираш вистински наставна програма и да наоѓап материјали што ќе им бидат интересни на децата. Најлесно е да речеш учебникот не чини. Зашто така не си ти виновен што учениците ти се трупови и немотиривирани за учење. Виноевн е Петко, Јанко и Станко за лошиот учебник. Не си ти мрзата неспособна за наоѓање начини на мотивирање на ученици и реалиизрање на програма. @draconis14 цел живот сум во образование. Штрајков е лош, полош не може да биде зашто е на грбот на децата и е уценувачки. А ставот на таквите како тебе е поразувачки.
Ово је луда куча живео сам ту.. Членови на Сонк протестираат пред Сонк https://telma.com.mk/2022/04/26/fot...ekinat-shtrajk-po-12-dogovoreno-pokachuvanje/