Jas imam sin i samohrana majka sum - na krajot ispaga dobro sto nemam rabota, oti sigurno kaj privatnik nema da mi dadat slobodni denovi da go gledam sin mi. Nekoi zeni moraa da otkazat rabota za da si gi gledaat decata vo koronata. Rabotnite mesta kaj privatnik ne stojat kako sakame da si zemame boleduvanje ili da imaat samo za majkite razbiranje. Da, neka ima strajk, ama neka si teci nastavata. Sin mi e vtoro, ni od prvo nesto vide salam ucenje, ni od ova oddelenie. Ke si gi baraat pravata na ulica posle 5 casot, a ne preku grbot na decata. I ovie site protesti se samo pritisok od VMRO - sakaat dobro da pririsnat da se vratat na vlast. Odnosno ke pocnat kaj da e - da vetuvaat deka da dojdat se ke napravat. Ova ne se nastavnicite veke, Politicki manevri ohaaaa. 45 iljadi ke zemaat ko ke jas tilot si go vidam hahah
Јас да би била на власт сите овие шо штрајкуваат би ги избркала од работа, сите до еден. Дури тогаш стварно да осетат како е да се живее на раб на егзистенција и со 0 приходи па да ги осетат благодетите на работата во приватен сектор. Полно има со педагошки на кои им фаќа прашина дипломата, одма ќе им се најди замена.
Срамота и греота е колку плата земаат политичариве, а уво не им чуе за штрајков, очигледно. Ако им беше и нив до децава наши, од платите нивни ќе скратеа. Само кај нас политичариве земаат волку високи плати, на толку сиромашно население. Ама шо знае една Шведска.... Кај нас системот е трул, просветниве работници си го бараат она шо им припаѓа. Не ги одобрувам во целост со неработењево, ама имаат моја поддршка. Деца ни описменуваат, секако заслужуваат многу повеќе од стокана во собрание и влада.
@GirlRose истото ќе го пишев. Немаат валидни аргументи, па сега и поплаки дека најризична група биле во пандемијата. Само да не ви ги прочитаат постовиве здравствените работници за пандемијава, не го бушете и дното.
@draconis14 колкави се шансите за продолжување на штрајкот и наредната недела после 1 мај? Прашањето ми е надвор од темата. Ако знаеш да ми кажеш.
Ако просветните работници не сакаат 9% или 12 % покачување, ако им се малку, еве нека се пренасочат тие средства кон лицата со попреченост кои денеска како невидливи протестираа за своите додатоци кои не се ни третина од минимална плата.
Да, најозбилно. Тоа е мое мислење. Не реков да се неписмени децата, туку да се скрати она што сметам е непотребно и непродуктивно т.е. непрофитабилно. Ако сакаат повеќе, да платат или се обврзат, а не да ја полниме Германија со бравари, сестри и електромонтери за бесплатно. А и мислам со тоа би се спасиле и од форсирана лгбт пропаганда која ја сметам за мешање во начинот на кој родителите си ги воспитуваат децата спротивно на востановена пракса од европскиот суд за човекови права.
Е па, ако сакаат да учат или да платат или да се обврзат. Вака за џабе ја полниме Германија со металостругари, сестри и технолози.
А уписи за првачиња ќе има , знае некој? И мене тоа ме интересира. Минатата година тоа време веќе имаше соопштение кои документи се потребни при упис на првачиња и кога ќе се запишуваат. Оваа година уште нема никакво соопштение.
А место да отежнуваме образование, можеме тука да подобриме услови за да не ја полниме Германија. Уште се надевам дека се заебаваш.
Кој да плати и да се обврзи? Учениците? Не може децата да бидат лишени од образование заради трулиот систем и политика во државава, и за истото да плаќаат. Не заебавај.
Што да платат? Факултетите и се плус се плаќа секако. Да се обврзат? Дрва се па несмеат да се поместуваат или?
Колку си out of touch... Германија ја полнат и плочкари, возачи на камиони, молерофарбари, луѓе што местат ламинати и тие што ви се трн во око-хигиеничарките итн. Не е само технолози и сестри што си одат. Земјава е бедна со занаети оти сите си отидоа по странство каде ќе ги ценат. Од друга страна, 90% од просветариве што моментално штрајкуваат нема шанси да се и тоа со ваква работа во Германија. За ваша жал