1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Штрајк на просветните работници

Дискусија во 'Политика и настани' започната од fbaby, 17 април 2022.

1. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Муабетов е од одделенски наставник кој работи во подрачни училиште со едно дете кое сам го зема и носи на школо, оти веројатно ако не го прави тоа ќе остане без работа. Така кажа дека ако се усвојат барањата тука некаде примањата ќе им се. Кога би имале нормална држава можеби би биле и толку платени. Ама, во нормална држава не те држат на работа за да им носиш листи со 20 гласачи со име и презиме. Џабе се делиме на ние и вие, сите сме во иста каша, само очигледно некои покасно малку ќе сфатат дека и со нив си играат. Искрено, жал ми е за некои наставници од стари времиња кои секогаш важеле за квалитетни и почитувани, сега се пред пензија и гледаат како пропаѓа образованиево...

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Абе нека го укинат скроз државното школо, да престаниме да плаќаме даноци, ко ионака корист не глеаме.
    Море за ништо не треба да плаќаме даноци.
    Плаќаш, па на приватно се лечиш.
    Плаќаш, па на приватно дополнителни часеви.

Жими стапов неделкан!

На Harper, Anah, deskarada и 9 други им се допаѓа ова.
  3. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    34.764
    Некои училишта деновиве на објавија што се е потребно за упис на првачиња

4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.392
    Се дрогираат овие 1000%
    Абе која мизерија сме
    Лелел бе

На Harper, WildMk, elimkd и 3 други им се допаѓа ова.
  5. ушко

ушко Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    753
    Допаѓања:
    2.277
    Најизложени беа на турски серии во пандемијата.
    Метла све треба 90% државно се сторија лебарки.

На WildMk, elimkd, zuto и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.145
    Тоа е исто како да кажете возачот во ЈСП си навлекува гнев затоа што се бори за плата, а управата на ЈСП е глува за неговите барања и уште те с'ска да скокаш против него за да си го реши проблемот благодарение на тебе. А во овој случај никој ништо не добива освен управителот на ЈСП. Постои една филозофска поделба на масата луѓе, да не се најде некој навреден не сум ја измислила јас, меѓутоа таа се живее. Има група бандити, група паметни и група глупави луѓе. Глупата група луѓе прави проблеми без да има никаков бенефит, едноставно од хирови вакви или онакви, паметна група влегува во игра само ако е win-win situation, под други услови не игра. А бандата прави проблем за добивка. Е, сега бандата владее благодарение на групата глупи, ниту добиваат нешто само отвараат врата за поголема штета себе си и на другите (овде може да се прочита за откази и тн и тн. ама сите да не избркаат од работа тие истите ни денар нема да им влезе в џеб, ма нека не е в џеб, нека е парк изграден кој нема да се случи бидејќи во наша МК мн тендерчиња има, мн патни трошоци, мн ручеци, советници и тн. и тн ) За жал овде тоа е факт.

На ostoun, draconis14, MemoryOfUniverse и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.250
    Допаѓања:
    118.902
    Значи наставниците се бандата од примеров.
    Ок, да знаеме.
    Плус .... Срамота и греота е наставник со шофер од јсп да споредуваш.
    Пошто не се споредуваат баби и жаби нели?
    Шоферот работеше во сите пикови на корона дур наставниците не знаеа што со себе.
    Шоферот работи и на лето, замисли и на зима, а наставникот не.
    Шоферот вози по 8 часа, а наставикот предава 4 часа.
    Шоферот вози во викенд и празник, а наставникот си ужива.
    Шоферот носи на душа 60 души а наставникот таман ништо не носи на душа пошо јал не јал му е три и пол.
    ....
    Тоа генерално.

На Harper, VDT2906, WildMk и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.145
    А наставниците владеат? Сувшен е разговорот. Ти си во право :x

9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.250
    Допаѓања:
    118.902
    Да владеат.
    Еве пример им ќефна на половиот орган дека не примаат деца и родителите МОРА да користат одмор.
    Кој диктира тука?

На Harper, VDT2906, WORRIED.BT и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.145
    Ама што е проблемот, еве во право си :) едит :само не ќе да е лошо да знаеш што е разликата меѓу команда и владее, барем тоа, не мора многу. Лека ноќ.

11. ушко

ушко Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    753
    Допаѓања:
    2.277
    И генерално во 22:00 навечер ќе пише учителката на мамичките:
    Утре вашето дете да носи пластелин на школо.
    Кебриџ IQ

На WORRIED.BT, deskarada, zuto и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    Не, пошто гневот нема врска со платата, има врска што цела јавност смета дека не се професорите на ниво на задачата која треба да ја извршуваат, што се докажа и на самата тема. Впрочем што не се споредите со небуџетари еднаш во животот?

Абе овие филозофски муабети те молам у Македонија не ми ги прај, кај што да си паметен не ти е нешто придобивка :D

Апсолутно никој не пиша сите. Стојам на тоа дека грото апсолутно заслужуваат да летаат од работа и да дојдат поспособни кадри на нивно место.

На zuto и fana им се допаѓа ова.
  13. ушко

ушко Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    753
    Допаѓања:
    2.277

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Единствена срамота е што воопшто споредуваш две различни професии, никогаш не може едната да биде над другата, и обратно. И двете се важни на различни начини.

Јас мислам дека се пронајде во едната група, и не го сфати добро постот кој ти е цитиран, но не треба да се лутиш, колку побрзо го прифатиш, толку побрзо ќе можеш да работиш на тоа да не припаѓаш веќе таму

На Outlook му/ѝ се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.250
    Допаѓања:
    118.902
    Јас ли споредував? Читај подобро. Јас на споредувањето само се надоврзав и пишав дека баби и жаби не се споредуваат.
    Нит сум наставник нит шофер во јсп.

16. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.145
    Види прво и основно што било и останало, наставниците не им чинат на родителите чии деца не даваат резултат кој родителите го очекуваат. Инаку во секоја бранша има и ваков и таков профил на човек, па така и кај нас, ама поединец не е маркер за сите. Што се однесува до поспособни, наскоро нема да има ни неспособни или ќе влезат на работа и брзо ќе заминат, едно е што гледаш и мислиш лесно е, сосема друго е тоа што изгледа лесно да направиш да оди подмачкано. Па, кога ќе видат со што се треба да се носат на тоа раб место и за кои пари и со што се треба да се занимаваат, а не е во опис на работата како на ор.родители, различни карактери на деца и тн. набрзо наставници нема да има. Па, дај боже сите што мислите дека уживаат наставниците да дојдете на нивните места ама така во паралелка од 25-35 деца или 8-9 ама комбинирани паралелки па, да видите што е живот по кој толку страдате. Па кога ќе треба паралека да изнесете некаде да ги прошетате оф оф милина, тоа ти е после работно време by the way :) Ајде, уживајте, сета плата и командувањето ќе ви ги дадат вам има да процветате посебно ако немате трпение и љубов за деца :)

На princess5, Bebce1 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  17. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Сто пати е објаснето наназад, не знаете да читате или уживате анонимно овде да лечите фрустрации?

Просветните работници имаат право на штрајк, а директорите на училиштата и градинките се должни да обезбедат настава, вклучувајќи го и ова сценарио. Затоа си имаат ингеренции за ангажирање на заменски наставници, и они се тие кои треба да ги обезбедат навреме според Законот за Образование.

На raww, Bebce1, WildMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    Не поединец, грото. Јас не сум родител, ама ако мислите дека само родителите субјективно така доживуваат грото (не сите) од просветните работници, се лажете. Едноставно штрајков го извади тоа што години ви е преќутувано од страв и од деца и од родителите, а и од објективни луѓе од страна како и јас. Да е поединец, никој нема да се буни, ама станува збор за најголем дел од просветарите.

Буквално го пиша описот на работното место за кое 99% врски фаќаат да го фатат, а не спомна ни еден бенефит од него :D

Како што кажав, преквалификувана сум за да бидам просветен работник, не знам зошто би работела таму кога две години бев и видов какви се вработуваат. Искрено, не е средина во која мислам дека можам да работам, иако самата професија, работа со пренесување на знаење ми е една од омилените нешта што би сакала да ги работам, ама не би успеала во ваков систем. Како и да е, кажав, не гледам зошто би работела како наставник кога квалификациите ми се за друго работно место на повисоко ниво.

Срамота е во земја каде просечен човек не може одмор да си дозволи да пекате што ви е платено шетање од децата и пази молим те тешко ви е да сте одговорни за нив. Не земајте класни паралелки ако не сте способни.

Никој не ни дава вишок незаработени пари, уживај.

На WildMk, Ahoy и Annath им се допаѓа ова.
  19. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.633
    Допаѓања:
    9.143
    Не знам зошто ликуваш, кога апсолутно не докажа никаква поента. Ако толку ви е лошо, бујрум во приватен сектор, па да си го мериме знаењето може? Не сум чула наставник да даде отказ од државна служба, за да работи во приватен сектор. Не знам зашто трпите таков терор од деца и родители.

На Harper, raww, ElenaOfRivendell и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.145
    Чекај сега, не си родител, ваму си премногу квалификувана, плус квалификувана и да кажеш небулози. Од друга страна никој не дава незарабитени пари. Многу контрадикторнисти :) а кој ти предаваше тебе ? Или ти си самоук :) не де сите родители, не се тоа се мн што своите желби преку децата треба да ги остварат. Меѓутоа по пишаново во која група луѓе спаѓаш?

На draconis14 и Bebce1 им се допаѓа ова.