Се согласувам и токму затоа не треба да генерализирате. Почитувајте ги тие што знаете дека заслужуваат, а не ги почитувајте тие што знаете дека не заслужуваат. Сигурно не ги знаете наставниците/професорите во цела Македонија, па се по ред да плукате.
Имам. И тој ученик можеш да му пишеш ниска оцена или намалиш поведение. А при обратен случај, он не ти може ништо. Ќе оди ќе се пожали и можеш само уште толку да го мачиш. Ти си над него секако.
Што точно може професор да му направи на ученик, на што алудираш? Ехеее потскарани деца викале родители, кршеле автомобили на професори, па ако е нечие"дете закани, уцени, бркање од работа на истиот професор ехеее. Долга е листата, се е индивидуално.
Па не е баш така, ти мораш да се бориш со тоа дете, да најдеш начин да направиш работна атмосфера во училницата, не се др деца должни да трпат поради едно дете. Не е ништо така, црно бело.
Прашуваш на каков начин може да го повреди/навреди или што може да направи ако ученикот се однесува несоодветно? Прецизирај.
Се доизјаснив погоре од вистински случаи. Како може да повреди професор дете? Како дете може да повреди професор? Што кога е професорот повреден, што кога е детето?
Ваљда не се зезаш. Пишување ниска оцена без образложение, постојано да има некој ученик на пик, сексуално вознемирување, лични навреди, понижување дека се глупи, неспособни, за ништо не ги бива, физичко насилство. Дете може да навреди лично професор, да замара други ученици. Во првиот случај детето не може ништо. Во вториот наставникот може да реагира кај класен кој си презема понатаму. Детето не му може ништо на наставникот само, не се секирај. Ама наставникот на детето ако се пожали...
Првото си стои да, само и децата прават се од гореспоменатото, навредуваат професори, исмејуваат, не почитуваат, зборуваат на час, се караат, префрлуваат и мноооогу други работи. Прошетај малце низ угостителско, Арсени Јовков, ете тие ми дојдоа на памет од лични искуства и види што се случува таму. Да, ќе изррагираш кај класен, намалено поведение и што? Гледајте од двете страни. Ученик мноооогу ретко се брка од училиште, многу поретко од што треба. И што? Ќе го избркаат, ќе се префрли во друго, ќе се упише вонредно. Учениците денес можат се да си дозволат без да се плашат воопшто. Не се секирајте, не се за жалење дека се срцки и немаат право на глас.
Па и овие па ама се глупираат, една недела не учат и одма да немало државна матура.. https://www.change.org/p/укинување-...157586-en-US&utm_content=fht-33157586-en-us:2
негде не ни примаат, а таму каде што примаат а штрајкуваат седеа деца у празно, па родителите си ги повлекуваа...
Само недржење настава. Ако имаш желба, прати си го детето. Наставниците што не штрајкуваат (ако ги има такви) и директорот се одговорни за згрижување на децата што ќе дојдат.
Во училиштето на син ми штрајкуваат ..две од три паралелки не учат..една држи нормална настава.. Денес била една мајка в училиште..и рекле ако дојдат деца ќе седат сами в училница..не ги враќаат.. Не гледам поента искрено..
Како не биле лаги... Слепа при очи не можеш да ме направиш, ниту глупава. Знам што сум видела и што сум прочитала. Многу огласи за јавен сектор, вклучително и образование, имаат како услов поставено несоодветно образование за работната позиција за која е отворен. Јасно како ден е зошто е тоа така. Се додека неработниците се правило, а не исклучок, нема да се смени мојот став дека образованието е масовна слика на партиски вработувања без да се обрне внимание на квалитетот на кадарот и програмата што се обработува.