Значи и тука има голем проблем. Можеби ќе ме разбереш погрешно, се надевам нема. Ок, сфаќам дека мајка ти е веројатно од оние постари и почитувани наставници. Но, зошто наставниците во текот на својот живот не се потрудат сами да научат нешто ново. Знам дека и тука има улога министерството кое треба да им организира обуки, но сепак, наставник си, не е баш работа која не се менува со тек на годините. И ние имавме ситуација таква, но нашата наставничка не попушти, туку преку претседателот на класот ни праќаше домашни во група на фб, а ние и враќавме на маил. Наместо фино лепо да си одржуваа часови на зум, а можеше и на мсн на камера, ама искрено некако не им се правеше ќеф тогаш да се потрудат (зборувам за март 2020). Сите велат онлајн, но тоа не беше онлајн. Зошто тогаш никој не рече еј абе родители да не ви треба помош за некоја материја околу учењето? Туку беше еве ви материјали снаоѓајте се. После тоа сега некои наставници си направија мсн група со децата ( поголемите) си комуницираат тука и за домашни и за нешто нејасно и сметам дека тоа не е ништо лошо затоа што децата многу подобро ја користат технологијата од наставниците и баш така ќе научат дека телефонот не е само за игри. Децата премногу изгубија. И уште се смеат дека и онака не учеле. Тогаш зошто одат воопшто на училиште? Значи, треба комплетна реформа на системот, треба нови програми, на овие деца не им е интересно препишете од стр 45 и за домашна одговорете ги прашањата. Наставникот од 21 век треба да е во тек со сите промени во светот и технологијата. А не само да зборуваат кој колку земал плата, а апсолутно не сакаат да се потрудат да променат нешто. Секоја чест на исклучоците. И, идеја покрај тоа што им следува со тој колективен договор јас би им дала и бенефициран стаж. До кај 56. Не може жена од 60 години да се расправа со денешниве деца. Затоа што работела во сосема друго време и систем и колку и да сака, не може лесно да се прилагоди.
Јас искрено не би им попуштила, сигурно дека на социјална мрежа ќе комуницирам, многу професионално и разбирливо дека е. Но мајка ми доби притисок и од другите наставнички, како тоа досега немала фб, леле грев, знаеш од оние што уживаат под профилна кога родителите им пишуваат најдобрата учителка евер. Тоа во март и понатака до крај на година не беше онлајн настава, се согласувам. И може со поголеми деца ќе може да се одржи, како што викаш и групи да правиш со нив (не со родителите!), но со помаливе што не знаат уште да читаат асално не знам колку е изводливо. Затоа и ги вратија нив прво нашколо. Мајка ми е на тие години што ги кажуваш за бенефициран, па не гледам дека не може да се справи. Напротив, оваа генерација вика дека и била една од помирните, држи внимание, си седат си слушаат децата, иако со маски поминаа кутрите толку време. Сепак, зависи и ти каков си и што деца ќе се погодат во одделение.
Како што во сите други струки треба да ги прифатат новитетите и технологијата, многу нормално е да се очекува истото и од наставниците, без разлика колку години имаат.
За ова сосема се согласувам. Фб не ни мора да има секој, може избирам да немам, и нема ни наставник ни родител што ќе ме убеди дека мора така. На илјадници бесплатни платформи за учење, фб и инста да се бара да се користи и во најмала рака неинформираност и инертност.
Не сакам да пуштам скриншотови тука. Но, кога постирав еден статус на фб, јавно значи. Пишав, секоја чест на исклучоци.. Очигледно некој не се најде во тие исклучоци. Во порака добив, од пријател што е наставник. Да не споделувам статуси за штрајкот, бидејќи многу работи во јавност не се знаеле. И не очекувал он, дека такво нешто да пишам. "Вакво нешто од тебе НЕ очекував " НЕ, со големи букви. Е сега, статусот, не е мој. Туку го презедов и беше нешто во врска дека им земаат плата на чистачките, да си го прифатат покачувањето и сл. Дали навистина не се знае се во јавност или него го боли вистината?
Никогаш нема да не биде нас како народ зошто не сме сплотени. Зошто да не ги поддржиме и да излеземе и ние на штрајк и сите да бараме поголеми плати без разлика од која бранша доаѓаме. Зошто ќутиме и дозволуваме секој некој за нос да не влече. Народот е проклет, себичен. Секој за себе само си гледа. И нека бараат реформи во системот ги подржувам. Ова на се личи само не на образование. Не можеме да се буниме дека ништо не работат. Ако почнеме да споредуваме тогаш сегде има неработници. Така ни дозволува системот. Промени треба од корен… И онака неписмени генерации секоја година излегуваат што сте се потресле за овие две недели што нема да научат нешто од материјалот. Вака и онака нема да научат. Единствено што не подржувам е тоа што не ги згрижуваат децата. Можат барем да седат во школо додека дома нема кој да ги чува.
На 4ти мај просветните работници најавувале генерален штрајк пред ...(незнам каде). Замислете, и после празниците децата нема да продолжат со училиште. ...скапана работа е кога ќе почне раз-кусурување преку децата.
Јас уште кога почна штрајкот од некои извори разбрав дека ќе трае два месеци, а тоа е до крај на учебната година. Не придадов некое големо значење тргнувајќи од фактот дека многу рекла-казала муабети се вртат. Ама гледам сега тоа се потврдува и излегува дека е сѐ однапред испланирано.
И како човек да не се нервира ?! Ако е стварно така, тогаш заслужуваат сите по дома да си останат, нека вработат нови наставници и нив нека им покачат плата.
Многу професори има, нека ги намалат. Еве кај нас има повеќе професори него деца. Минатата година на таблото повеќе имаше професори. По германски има 3, по англиски толку некаде, по македонски 3-4. Нема потреба од толку исти професори. Па после нека им качат плати, а вака се што треба и не треба напикале таму да робатат.
Ве читам сите и се чудам...можно ли е да сме таков злобен неправеден народ!? Наместо сите да излеземе на улица и да штрајкуваме поради секојдневните покачувања, ние мудруваме тука дали некој заслужил или не заслужил поголема плата. Па ајде бе нека живее некој на оваа скапотија со мизерниве примања кога основните продукти ги покачија 100%.. Што сме ние доќни граѓаните да трпиме такви поскапувања, а се вадат на криза идр.кога ги гледаме секојдневно како кркаат политичарите по кафани на сметка на фирма. Жал ми е само за родителите што имаат деца со попреченост, нив никој не ги става ни под точка разно...жално.
Точно. Ќерка ми кога заврши 5 одд.од две одделенија децата ги поделија и направија 3 одд по 21 дете. Кога бевме да прашаме зошто ги делат децава,образложение беше за да не останат без работа наставниците. Превработеност за да се добие гласачка машинерија.
А зошто би излегле сите за вашите плати да протестираат на улици? Каде бевте вие да излегувате со тутунарите, лозарите, стечајците? Зошто просветните работници не застанаа зад тие протести ако веќе барате сите да застанат позади овој штрајк? Или само за вас се важи?
Јас бев таму, со нив, а ти каде беше? Реков СИТЕ ТРЕБА..или тебе поскапувањава на цените не ти претставуваат проблем?
Ми претставувале или не, јас сум во приватен сектор, платата со штрајк и без резултати секако не ми се покачува. Зошто да излезам да протестирам за туѓи плати патем добиени линеарно без резултати?
Епа токму тоа го зборам. Бидете солидарни, вратете ги децата да ја доучат азбуката зашто само 10 букви знаат, па штрајкувајте пак секој ден , ама после работа. Децата кои се трето одделение треба да се вратат во прво, зашто сироти ништо не научија.Корона, изолации, продолжување на распуст, па пак корона, па пак изолации... Ако сте солидарни колку што зборите можеше да се штрајкува ама дел од негувателки да останеа да ги примаат децата на оние родители кои навистина немаат чаре. А за матурантите сега, да не спомнувам.
Тврдоглава е оваа влада, не попушта брзо...да се надеваме дека денес ќе најдат некое решение и да се вратат децата во школо....и јас сум да не губат од часови децата.