Штрајк на просветните работници

Дискусија во 'Политика и настани' започната од fbaby, 17 април 2022.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    А бре!
    Стварно без веза!
    Можи веќе се појдени по одмори некои.
    Скијат, пливат, пустат...

Нема ич да си дојдат тие, за еден ден, а?
    Јас така мислам...

:D

На Ahoy, fana и zuto им се допаѓа ова.
  2. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.548
    А бе барем да ги пишуваа. Еден ги пишува, они само forward прават. По ѕвездичките ги познавам :D
    Тоа со копирањето и споделувањето уште од факултет си го влечат.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kockakockica@

kockakockica@ Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2022
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    249
    Чекајте малку, не сум у тек...се договорија ли за зголемување на платите или не!?

4. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.221
    Допаѓања:
    15.379
    Одеа секој ден на работа штрајкувачите од 7и30 до 15и30.
    И мораа во една просторија да не ја напуштаат истата

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.642
    Допаѓања:
    7.553
    Не се договорија, ги изиграа и нив. Затоа не вреди да бараш нешто во оваа држава. Ем гнев си навлекоа од народот, ем ништо не добија, тој што ги нас'ска да штрајкуваат, сега се повлекува. Штрајкот е одложен до решавање на спорот, колку време, никој не кажува. Сега сите им се ситат, а не сфаќаат дека во оваа држава со уцени и поткуп се се решава и дека утре нив системов никаков ќе им се удри од глава. Ама ако, еве да се порадуваме дека не добија тоа што бараа. Јас верувам дека нема ни да го добијат од сега. Кога на сите ни е побитно другиот да не добие, а за себе не си гледаме, вака ќе ни прават. Денес на едни, утре на други.

На BayernKa, Outlook, mareane и 6 други им се допаѓа ова.
  6. kockakockica@

Се зачлени на:
    28 февруари 2022
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    249
    Мислам дека ССМ веќе се испазари за сите ....линеарно зголемување од 2800ден..од чистачка до директор...да почне исплата од јуни.

7. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.642
    Допаѓања:
    7.553
    Не знам стварно. Како и да е, оваа понуда ја добија неколку дена по штрајкот и ја одбија. Не мораше 3 недели да се влече работава..

8. kockakockica@

Се зачлени на:
    28 февруари 2022
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    249
    Они добија 12% а тоа само на директорите им одговара, додека на останатите не.

9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    Ај цепидлачи до задутре и јас сум во образование знам кога почна и што почна. Во денови број. Лудп ти станува ова веќе.
    Тие што не штрајкуваат не ги кршат правата на децата. Конвенција за права на дете од ООН тоа кажува. Како наставник треба напамет да ја знаеш. Затоа тие што не штрајкувас да добијат и ваши плати и плус покачување, штрајкувачите да одат на поправен испит. Ако научат да ги почитуваат децата тогаш повисока плата ако не клоца.
    Самите сте виновни што сите се против вас. Со ароганцијата, лошо одбраниот момент за штрајк и лошо одбраниот начин на штрајк го навлековте гневот на сите. Да бевте паметни поинаку ќе го изведевте ова ама ете не сте. На општа жалост.

На Celltica, Cosmi, Ahoy и 3 други им се допаѓа ова.
  10. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Колку убаво напишано. Токму така, видовме дека во нашава ни држава се функционира со закани, притисоци уцени и... корупција. Ама тоа е токму заради што како народ не сме сложни. Ако видам дека сите наставници излезат на улица без да се делат кој од која партија е, да бараат права кои им следуваат и исто подобри услови, прва ќе одам со нив. И со било кој за кој знам дека се бори за колективно добро. Сега дури викаат дека не барале 18% туку мн помалку работи. Факт е дека се гадно изманипулирани. Ама ај може ќе ни дојде умот еднаш декa секогаш треба да се бориме за колективно добро.

На Annath и fana им се допаѓа ова.
  11. MissAlena

MissAlena Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    1.352
    Пошо си во образование и сама знаеш кои професори не штрајкуваат, па и пилињата на дрвата знаат. ТИЕ што немаат решение и што се партиски нововработени. Веројатно си и ти една од нив. :rofl:

На Anaroz1, Sofi.ja и @ceci11 им се допаѓа ова.
  12. @ceci11

@ceci11 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2020
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    1.671
    Се убаво, ама сега децата да не ги стават и во сабота да одат на училиште. Во тој случај родителите да не ги пуштаат децата на училиште. Јас прва нема да ја пуштам сестра ми да оди на училиште!

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  13. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    Не не сум од нововработените. Ве проучувам долго време. Една од слабите алки на образованието сте за жал. И За жал не е програмата крива што на факултет одат деца кои не знаат правилно да пишуваат. Срам да ви е.

Пушав и претходно дека повисоки плати треба во образование ама вие покажавте дека не заслужувате ништо со ваквиот однос. Седи кец.

На Celltica, supergirlmb и Ahoy им се допаѓа ова.
  14. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.548
    Погоре не прочита што напишав? Дека нашава наставничка беше дојдена на замена (договор на дело) и сега скоро ја вработија со договор на определено. И штрајкува и тоа салам, со сите салтанати.

15. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.361
    А зошто не штрајкуваат на лето? :?:

На referentka, Didajo, СуперДевојка и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. draconis14

draconis14 Активен член

Се зачлени на:
    19 април 2022
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    291
    Јас пак сметам дека токму ти си слаба алка во образованието, а и во општеството. Намали малку со твојата ароганција, а тоа што го заслужуваме ќе го добиеме, имаме ние и друг синдикат. Срам да ти е на тебе што поддржуваш предавници во сопствените редови.

На Idedemja, Outlook и malerozna им се допаѓа ова.
  17. MissAlena

MissAlena Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    1.352
    Ало полека, не се кревај во облаци, не сум во образование, фала богу па си имам приватен бизнис, па не зависам од државава. Фала богу и немам засега деца, во ова време-невреме. Кецови на децата таму што ги учиш, мене не. А сега позз, убав ден утре на работа. Само не почнувај одма со испрашување :hai:

18. draconis14

draconis14 Активен член

Се зачлени на:
    19 април 2022
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    291
    Штом штрајкува, ќе се збогува со работното место наредната учебна година.

На zuto, GirlLove и MissAlena им се допаѓа ова.
  19. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.335
    Допаѓања:
    29.194
    Некој пиша дека штрајков само правел јаз меѓу родителите и наставниците и тоа било лошо. Јас не мислам дека е лошо бидејќи вака сега се распиздени сите наставници и можеби конечно ќе престанат да одговараат на повици, молења и квичења за пишување петкички, бришење изостаноци итн. итн.
    Досега исполнуваа музички желби (ужасно непрофесионално секако), ама отсега верувам дека двапати ќе размислат.

А најиронично нешто на светов е да збориш како наставниците за свирки не ги бивало, а после да им се молиш да пишат петки на мочковците што ,,немало да ги пуштат во саботи на школо". Океј, пазете да не ви се разучат децата случајно. |( А такви се еден огромен процент, особено во средно.

Поголемата слика гледајте ја, мислете на долг рок како да се подобриме. Квалитетно образование со 25000 мало сутра. Мора да се почне од негде.

Иначе за да функционира еден штрајк мора некако да ја удри државата кај што боли, па фала богу дека само со прекин на настава ќе ги сфатат сериозно, логика малце. Шо Не шТрАјКувАат ПреКу ЛеТо? Ако сте гневни што страдаат децата, насочете го гневот кон државата зашто очигледно на неа не и' гајле за вашите деца. Кон поединечни наставници може да плукаме, ама на тоа ќе остане. За жал, научени сме само да си ги вадиме емотивните реакции во форма на с'скање некое време, а за понатака ќе видиме на следниот штрајк, може и поубави фори ќе измислиме. :)

На sino.o.oka, Peanut Butter, raww и 16 други им се допаѓа ова.
  20. draconis14

draconis14 Активен член

Се зачлени на:
    19 април 2022
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    291
    Среќа такви како тебе немаме во колектив, инаку не знам кај ќе завршеше. Децата одморија, како што одморија и за време на продолжениот зимски распуст. Тогаш немаше хистерија по социјалните мрежи. Еве ги овде веќе кажуваат колку не сакале да појдат пак на училиште. Деца се тоа, сме биле и ние, знаеме колку им се оди на училиште. Тоа што некој демек ја имал оваа можност уште од почетокот, апсолутно не иззема нас од одговорност за траењето на штрајкот. Што не го активирале веднаш овој закон и постапка за помирување? А за паметна не знам дали си, ама како личност со твоите ставови, ама ич не ми се допаѓаш. Кога ти би го учела моето дете, ќе го научиш како да им сврти грб на оние со кои кои секој ден соработува. Жал ми е за колегите кои мора да ги трпат твоите ставови.

На kockakockica@, ostoun и Outlook им се допаѓа ова.