15% од ДДВ назад кај граѓаните

Discussion in 'Политика и настани' started by cresa-jagoda, Jun 21, 2019.

1. kokodaki

kokodaki Истакнат член

За да можеш да имаш поврат на данок треба веќе да се имаш регистрирано во УЈП. Ако веќе некогаш се имаш регистрирано во УЈП тогаш само пријави се на апликацијата со трансакциската сметка и скенирај.

2. Shelby

Shelby Истакнат член

Си скенирам редовно. Имам направено профили и на моите родители. И скенирам и во нивно име. На три месеци по 1800ден плус минус си зимаме :D

3. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Браво!
    За да земете по 1800 ден по лице за едно тромесечие треба да направите промет од околу 120.000 ден.
    И кога сите тројца ќе направите по 120.000 ден тоа значи дека за тие три месеци сте потрошиле околу 6.000 евра, т.е 2.000 евра месечно.
    Плус сметки, кредити ако се има...

Јас се откажав од скенирање. Многу работа ми се виде тоа скенирање за мочани 500 ден месечно

4. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Мене па полесни пари од ДДВ ми нема. Да земам по 1000 денари само од скенирање ми е нешто наједноставно и практично.

elimkd and Ivanna23. like this.
  5. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Да скенира еден во семејството може се исплати ама ако скенираат двајца, тројца ни 300ки некогаш не можиш да ги напрајш.

6. Tea678

Tea678 Популарен член

Ако имаш некој да ти носи сметки, се стигнува дури и вишок останува.

trajkoska23 likes this.
  7. Shelby

Shelby Истакнат член

Јесте точно е ова. Ама има фискални гага. Од бензински, маркети. Па така се исполнува лимитот. Без да потрошиш 6.000€ :D

8. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Кај ги наоѓате бе овие што ви носат сметки :D
    Кај мене само сметки за струја, вода се носат ццц :D

9. нина122

нина122 Популарен член

Јас имам другар што работи на бензиска, од кога го имам него 1800 денари ги скенирам за 3 дена, и на комшики дури давам фискални и они да си скенираат. Тоа што не сте се снашле за фискални некој да ви дава, не значи дека секој треба да прави промет од 2000€ за да добие 1800 денари. Јас почнав да ги скенирам само тие над 1000 денари сметки што се, не ми се малтретира со сметки од 200-300 денари како на почетокот што правев..

elimkd and Tea678 like this.
  10. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Е не сме сите така снаодливи:)

11. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Снаодливи, ама ако тропне еден ден УЈП на врата ќе биде "не сам знајала" сосе плачките.

@нина122 сите податоци од сметката вклучувајќи ги и податоците од фирмата чии сметки ги скенираш си стојат трајно снимени. Освен ако имаш 10 возила и можеш да го оправдаш трошењето на бензин, не би се радувала на тие пари да сум на твое место. Како што популистички ја воведоа можноста за враќање ДДВ, исто толку лесно и пак за популистички цели може да кажат еден ден "дај да видиме кој сѐ прави даночен криминал и да ги испоказниме, ќе биде одлична сторија за вестите навечер".

12. Tea678

Tea678 Популарен член

Ујп да тропне на врата :rofl::rofl::rofl: не знам дали сте свесни дека во Северна Мк живеете, не во нормална земја каде што се почитува се, ујп ги заболе ние од кај скенираме , едвај чекаат да им помине работното време и дома, извинете вака...

13. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Нема никаков криминал ако сите роднини мене ми ги даваат сметките од нафта што ставаат.
    Данокот на таа нафта е платен, што им е битно на ујп дали јас ја скенирам сметката или баба ми.

Ева33, arabella_, Sesil and 4 others like this.
  14. Poppins

Poppins Популарен член

Сметки од гориво креваат ептен , од цигари исто , мислам и од алкохол креваат. Пазарување од маркет ништо не крева намирниците. Исто градежни материјали креваат убаво на ддв. Има многу работи овие дел се само. Ако секој трошеше 2000€ далеку ќе беше државата :D

15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Како ке докажат дела не си ги собрал од канта?

16. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Цела држава се среди, па дошло на ред даночен криминал да се бара од луѓе со минимална плата или невработени. :D

17. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Да, на вработените во УЈП не им е гајле, тука си во право, они само примаат наредби од горе и извршуваат.

Не ви кажав да не скенирате, скенирајте си слободно, па ако треба докажувајте се, гледам спремни сте.

Баш затоа што сум свесна кај живеам знам дека сѐ може. Како заборавивте кој и на кој начин се казнуваше до пред некоја година?
    Тој законот за потекло на имот што го спремаат што мислите за кој е? За комшиите сигурно не, ако не ви се верува прашајте во Грција како купуваат коли и имот.

18. John Snow

John Snow Форумски идол

Дај не тропај молим те, законот е за потекло на имот над 30 илјади евра, што имаат врска фискалниве со тоа? Зошто би ти барале потекло на сметката со улошките и кондомите? :^)
    Целата фора со скенирањево е борба со сива економија, да издаваат фискални фирмиве за државата да лапа данок а не ко порано да ти бутне пусулче пишано со пенкало и прометот у џеб.

19. *Лаванда*

*Лаванда* Истакнат член

Како што напиша една членка претходно, кој ќе докаже дека фискалните не си ги нашла во канта, некаде по пат? Или дека твоите најблиски баби, стрини, вујни ги берат од цела недела фискалните и ти ги даваат на крај тебе за ти да ги скенираш, што реално, верувам дека се случува кај повеќете случаеви.

Јас сум против сивата економија и целосно го поддржувам овој проект со скенирање фискални за поврат на ДДВ. Не гледам како би биле оштетени тие што скенираат.

И да додадам уште нешто, баш би сакала да се врати повторно наградната игра. Убави суми се добиваа, требаше да ја продолжат.

MilaSs12 and Dream-Girl like this.
  20. referentka

referentka Moderator Staff Member

Не ширете дезинформации , на секого му е дозволено да скенира и свои и туѓи сметки.
    Две години скоро поминаа, уште истите муабети ги вртите.

Ако не ви се скенира и не ви значат тие пари - не скенирајте, ама не ги ругајте луѓето кои си скенираат
    Ако сметате дека 500 денари за пишљиви, за некого значат многу.