Isto i mene mi fi sobiraat site, e sega neznam dali ima vrska toa bidejki jas nemam prihod student sum
Ако надминеш ти се префрлаат во нареден месец во рамките на едно тромесечје, но повеќе од 1800ден за едно тромесечје не можеш да земеш. Ако направиш повеќе од 1800ден за едно тромесечје тие пари ќе ти пропаднат. Ако сакаш да имаш увид запишувај си го ДДВто на сметките и ќе си пресметаш 15% од вкупното ДДВ.
Dali ako jas gi skeniram fiskalnite od se doma shto se kupuva, a ne sum vraboten mozhi da me kaznat ili samo dezinformaci se?
Значи девојки вака разбрав јас!!! Скенирани сметки од цела фамилија и сега на секоја сметка има различно ДДВ што да правам на цела ли сума пр: 148ден со 15% ДДВ ми иди 19 ден или според тоа колку е ДДВ толку да пресметувам Оти има и со 5% 0% и 18%
Вкупното ДДВ се гледа, еве на сликата го заокружив со црвено, повратокот е 15% од таа сума. Важат и тие сметки кога плаќаш со картица.
Се скенираат само со 18%ддв, оние со помалку не важат. Од маркети сите гледам се со 18%, но од ресторани, пекари и сл 5%. Тие јас не ги скенирам.
Dali nekoj imal problem so najavuvanje t.e mi veli pogresno ime ili lozinka a taa e sto ja napisav.. Da se obratam kaj niv licno?
Како не важат? Сите сметки можат да се скенираат освен оние издадени за правни субјекти за кои се издава сметкопотврда. Нешто си во забуна, сметки од ресторани ти се баш со 18% додека храната од маркет ти е со 5%. Оние услуги кои се ослободени од данок како нпр патарини и сл, како и услуги од фирми кои не се даночни обврзници се со 0% данок и тие не треба да ги скенираш зашто е џабе.
Еве сметка од ресторан 5% , сметка од бурекцилница 5% (ја фрлив таа утрово) еве од маркет 18%. А, за ова еве прочитав тука.
На сметката од ресторан што велиш не ја скенираш имаш повеќе ДДВ отколку на таа од маркет, аналогно на тоа и повеќе повраток од истата. Инаку искрено прв пат сретнувам сметка од ресторан со 5% оданочена храна. А ова од маркетот ти е мешана, имаш артикли со 5% и 8,24 денари од нив и артикли со 18% - 4,88 денари т.е. вкупно 13,12 денари.
Еве и од пекара со 5%, и од бурекџилницата иста беше ми ја дава мм сабајлево да скенирам, гледам 5% и ја фрлив. Досега скенирав се, направив сума од 30.000 за неколку дена и сега откако ми кажаа за ова со 18% врска немам што и колку се важи од тоа што скенирав. Инаку оваа сметка важи? Заедно со неа е издадена и сметкопотврда. Купувано е за фирма.
Од кај па информацијава дека сметки со 5% не се скенираат. Дајте линк од закон, а не од рандом коментари на фб. На сумата од 5% данок, ќе пресметаш 15% и тоа е повратот. Помалку е многу јасно ама зошто да не скенираш? Еден куп верзии еднаш некој се избаци со коментар дека од бензиски не важеле сега па не важеле оние со 5%.
Не се рандом коментари, особата ко што видов е доста упатена и работи нешто со тоа. Барав и јас на интернет но ништо не најдов. Едит еве. https://www.bankometar.mk/od-1-uli-startuva-povratot-na-ddv-za-gra-anite/
Сега го прочитав убаво коментарот и уствари човекот сака да објасни како излегува поврат од 600ден месечно, односно со трошење на 26.000ден месечно е таа сума, ама под услов сите сметки да се со 18%. Ако не се, повратот е помал од таа сума. И убаво има пишано дека сметки со 0%данок не се скенираат, ама не пишал дека сметки со 5% исто не се скенираат. Значи може да ги скенираш ама таа математика нема да ти испадне 28.000годишно, туку многу помалку.
Ми нема логика зошто да не се скенираат сметки со 5%. И тоа е данок. И на него може да се пресмета 15% поврат исто како и на тие 18%. Сепак јас ќе скенирам се додека не најдам дел од закон каде што ова го пишува Па ќе видиме на крај на година. Во секој случај ништо не губиш да скенираш. Ако не важат ќе ти ги одбијат и тоа е тоа