15% од ДДВ назад кај граѓаните

Discussion in 'Политика и настани' started by cresa-jagoda, Jun 21, 2019.

1. JoVaSt

JoVaSt Истакнат член

Дали ви се случило да не може да ви се скенира фискалната сметка? Како образложение ми дава "Датумот не е во валиден период".
    На десетина сметки истото ми се случи, а датумите се после 01.07, некои и на 17-18.07.

2. duffi

duffi Форумски идол

10денови од кога е издадена најдоцна можеш да скенираш.

cresa-jagoda, JoVaSt and Lolipop23 like this.
  3. Amelia

Amelia Популарен член

Јас не можам да се вклучам од кај мајка ми знаете ли како да направан нов acount

4. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Како може една од поголемите златари во градот да не е даночен обврзник??? Купувам вчера златен накит, барам фискална за да скенирам, кога гледам 0% ДДВ!
    Стварно не ми е јасно како и по кој основ ги ослободуваат од ДДВ некои фирми?!

5. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Најверојатно е регистриран како занаетчиски дуќан.

cresa-jagoda and boo3 like this.
  6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Не знам, ама не е фер, најголемиот богаташ во градот да е ослободен од ДДВ, а мала маалска продавничка не.

7. boo3

boo3 Популарен член

Најверојатно не дава да се скенираат сметки во нов месец од стариот. Пробав и јас со сметки од јули вчера, но не сакаше.

Не знам дали беа поминати 10 дена.

8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Може да се скенираат од еден месец во друг ако не се поминати 10 дена. Јас последната недела од јули ги собирав сметките бидејќи ми беа вишок и сите ги искенирав на 01.08.

cresa-jagoda and boo3 like this.
  9. babaDara

babaDara Популарен член

По однос на Мој ДДВ најмногу што можете да земете е 700 денари месечно. Е сега видете колку треба сметки да скенирате за 700 денари месечно.
    УЈП ќе има увид каде одат вашите пари?! Ако земате 15000 денари плата, исто така и вашето семејство по толку, тогаш за 700 денари поврат на 15% ддв, вие работите дополнително на црно. Еве ви ги ујп.
    Инаку:
    Треба да скенирате 44 години за да купите чанта како на Боки од Луј Витон
    5 години за да купите гачички како на Ивона Талеска

Оваа мерка ја има на Запад, ама никој не е ограничен на враќање на само 700 денари. Колку сметки толку поврат на ддв. Во Грција одлично поминува мерката. Ние ќе видиме нешто и сакаме да копираме, а сме под дното на оригиналот.

Најдобронамерно, не си ги ставајте ујп на врат за 700 денари месечно. Вие сепак размислете.

10. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Дали на туристички места се ослободени од данок локалите? Во Дојран за сметка од ручек имаше 0 ДДВ, а во Ск за приближно иста сума имав сметка со голем износ на ДДВ. :^)

11. Bubaaaa8

Bubaaaa8 Активен член

Sakam da prasam koga kje ja vnesam email adresata koja sto e od ujp na moj ddv mi veli deka e nevalidna adresata,dali nekoj znae sto treba da napravam,bidejki se e tocno napiseno,no ne saka da otvori.Vi blagodaram odnapred

12. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Ако те пријавувале од фирма можно е да го имаат згрешено меилот. На мајка ми така 1 буква и згрешиле во меилот и не можев да се најавам, отидов во УЈП и таму ми средија работа.

13. Јаневски

Јаневски Популарен член

Може така, само ќе го фрлат в зандана.

14. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

^
    Зошто да не може? :^) Скенирам за сите дома, а не работам. Убаво си кажаа секој со над 15г што има свој профил во УЈП може да скенира сметки. :)

15. mando-diao

mando-diao Истакнат член

Ако правниот субјект не остварува приход на годишно ниво над 1.000.000,00 денари нема обврска да биде даночен обврзник,затоа на нивните сметки не е вкалкулиран ДДВ.Друга работа е како некој прикажува приход кој е помал од 1.000.000,00 што за некој што има барем 26 работни денови во месецот изнесува отприлика 3.200,00 денари дневно и при тоа да биде рентабилен.Луд јебе збуњеног,кој си може си тера.

Lolipop23 likes this.
  16. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Сето тоа се должи на неиздавање на фискални сметки. Козметичарката кај што одам најефтиниот третман и е 1000ден, да не спомнувам филери, ласери и сл, кои коштаат илјадници денари, а за да закажеш треба недела дена унапред значи фул е и пак не е ДДВ обврзник.
    Она што ме нервира е што оние кои не се ДДВ обвзрници логично е цените на производите/услугите да им се пониски од другите, ама не, и тие ставаат цени ко и останатите и си лапат 18% повеќе пари!

17. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Нема врска тоа дека тие што не се даночни обврзници треба да имаат пониски цени од другите... Јас и ти ако отвориме еден ист бизнис една до друга и ако моите цени се пониски од твоите ќе имам повеќе работа и побрзо ќе станам даночен обврзник.. А можеш и ти да станеш побрзо, во бизнисот нема правила. А и не може државата да ми налага да намалам цена на производ затоа што не сум даночен обврзник.
    Инаку лимитот е 1.200.000 во една година

18. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Не скенирам, нит сум се најавила. Будалаштина ми е ова.

zuto and cresa-jagoda like this.
  19. mando-diao

mando-diao Истакнат член

Нема ограничување во креирањето на цените на производите и услугите.Муабетот е дека ако цел приход се прикажува нема шанса некој да не биде даночен обврзник,да го искажува ДДВ-то и да си го плаќа на државата.Инаку лимитот е 1.000.000,00 денари,не шири дезинформации.
    http://www.ujp.gov.mk/mk/pravni_lica/category/374

20. Mantub

Mantub Форумски идол

Зошто да не скенираме. Јас скенирам и будалаштина е тоа што луѓето мислат дека скенирањето е будалаштина зато што ние сме најјак народ бе некој да ми рече 7000 ден на крај од година повели, а не фала знаеш ли колку пари имам јас бе. А овие комании, фирми што не даваат фискални, сите тие треба да се казнат, пошо убаво пиша некој погоре, козметичарките, фризерките, секој ден фул се зафатени и работат на црно, зашто да не плаќаат они данок, па луѓе од данокот сите живееме, тоа што оваа наша држава е вукојебина, тоа е друг муабет, а данокот е сосем на место, во нормална држава тој се враќа назад кај граѓаните преку здравство, преку бесплатни учебници за дечињата, знаете ли моите колку пари даваа за учебници јас кога сум одела и школо, секако дека кај нас куп работи не функционираат али ова е првиот чекор, луѓето да ја сфатат важноста на данокот, иако реално политичарите испокрадоа на сите ни е јасно, но зашто па да има дуалност, и тоа што велите ако не остварува повеќе од милион денари во годината нема обврска да плаќа данок, да, тоа е точно али кога ќе дојде другата година и кога преку тоа што ние им бараме фискални да ни даваат, и кога ќе се види дека всушност многу што не правеле повеќе од милион испаѓа дека прават само не давале сметки, е тогаш ќе почнат да плаќаат данок.

ForeverYoung and referentka like this.