15% од ДДВ назад кај граѓаните

Дискусија во 'Политика и настани' започната од cresa-jagoda, 21 јуни 2019.

1. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Јас мислам дека се обврзани. Кај мене и фризерот и козметичарката даваат фискални само што се со 0% ДДВ.
    Инаку и кај мене пуштија за 2ро тромесечје! :party:

На kikin, Dream-Girl и John Snow им се допаѓа ова.
  2. wannababy

wannababy Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2020
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    2.379
    како 3000 кога максимумот е 1800? или тоа си рачунате од 6 месеци 3000???

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  3. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.762
    Некои ТП или занаетчии иако не се ДДВ обврзници сепак издаваат фискални со ДДВ 0 (нула).
    Скенирајте си ги и тие сметки зашто влкегуваат во дневни и месечни извлекувања.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  4. wannababy

wannababy Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2020
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    2.379
    дали вие работите со фискален апарат? не зборувајте глупости кога не сте информирана.. фискалните апарати се сервисираат во јануари или февруари и можно е да им бил на сервис, а парагон листот се внесува во посебна книговодствена евиденција :D

На L.i.n.a.a и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  5. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    За наградите се збори шо дневно се делат. :D

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Оккк не сум знаела дека е можно уште во 21ви век да не се издаваат фискални туку да се издава парагонче. Меѓутоа многу често во последно време го слушам тоа, апаратот им бил расипан, од што народот почна масовно да бара фискални и им дојде наеднаш многу за куцање, па апаратот расипан. Посебно кај нас во маалските продавнички, секој втор ден апаратот им е расипан на дотичните.
    Како тогаш велат барајте фискална за се кога ете имало опција и парагон да ти дадат? Ете јас не сакам да пазарувам на места каде што не издаваат фискални, како да се заштитам од такви кои даваат парагон и тоа е во ред законски?

На Dream-Girl и kikin им се допаѓа ова.
  7. kukidi

kukidi Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2015
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    174
    Voopsto ne gi zemam fiskalnite otkako slusnav deka bojata na hartijata e otrovna i kojznae kolku drugite raboti sto gi fakame so racete se otrov.

8. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    и мене сега ми пуштиле за второ тромесечие :party:
    за првото многу ми каснеа,сите земаа јас на крај..ама еве сега е ок :)

9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Ујп ја следи фискалната така да неможе баш да лажат. Ако е расипана треба да имаат друга за замена ама многу немаат, скоро никој. Доколку е на годишен сервис се дава парагон тоа е законски.
    Ќе извините што се умешав.

На kikin, wannababy и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  10. wannababy

wannababy Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2020
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    2.379
    ако тоа се случува толку често тогаш пријавете ги, јасно ми е што прават маалските продавнички поради тоа има опција да ги пријавите дека не издаваат фискална сметка, а парагонот е замена кога не работи фискалниот принтер а тоа може да биде случај само кога фискалниот принтер е на сервис и тоа во овие два месеци како што напоменав предходно или кога се менува сатот бидејќи некои од нив и тогаш се носат на сервис зависи од фискалниот принтер бидејќи го скока денот.. доколку не сакате да пазарувате во места каде што не издаваат фискална сметка никој со сила не ве тера да пазарувате таму, постојат големи маркети каде се издава фискална сметка а и производите им се со некој денар поевтини од маалските продавнички, јас еве на пример во маалската продавничка влегувам само за лаб или некои ситници во главно си пазарувам по големиве маркети..

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. wannababy

wannababy Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2020
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    2.379
    користете ли мобилен телефон? спалната соба Ви е без штекер така? купувате ли месециве тазе краставици и патлиџани? Ви се молам немојте со такви размислувања, ако земеме така се е отровно и лошо по нашето здравје затоа најдобро е да се вратиме на стариот начин на живот во село

На simoncelicius, L.i.n.a.a, kikin и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Искрено прв пат слушам, мислев дека мора да имаат замена и да продолжат да дават фискални, добро е, научив нешто ново. Инаку пазарувам и јас во поголемите маркети, ама бидејќи живееме на село за секојдневни потреби ги користиме маалските продавнички. И верувај какви се лаги не се изласлушав последниве месеци само за да не дадат фискална.

13. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    27.375
    Јас како помала бев во една маалска продавница и комшика ме испрати да и купам нешто. На продавачот му побарав фискална ме направи за никаде, си го зема производот назад и ми ги врати парите. Многу пати го гледам од КАМ купува над 10 тетарпак млеко и го продава истото во продавницата за 10 денари повеќе. Се е поскапо таму и тоа за 5-10 денари. А, најиронично е тоа што има залепено налепница од оние жолтите "Барајте фискална сметка". Иначе продавницата опстојува добри 20+ години и многу пати е била пријавувана, ама џабе.

14. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.775
    Дали сметки од кафана,ресторан /кафиќ важат за играва?

15. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    Да. Најмногу ДДВ носат плус.

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    Мене во кам маркетите неколку пати не ми дале фискална си ги собираат за нив,а јас со бебе забркана и тек дома ќе приметам дека нема, нареден пат ако не ми дадат ќе си ги барам парите назад па имаат камери како не им е срам, кам е еден од поголеми маркети

17. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    Мене у 2 трафики до сега од оние од типот на Тобако таквите каде побарав сметка, добив никакво понашање. Еднаш бевме со дечко ми и он рече сметката да ни ја даде, не ни искуца тоа шо земавме и оваа коа свртивме грб да си идеме искоментира “многу ќе се збогатите од 200ден сметка, види ги“ и пцуеше нешто. :x:x:x:x Фино лепо си заминавме, не ќе се расправам со такви ама доста невкусна ситуација.
    Другиот пат бев сама, друга трафика од ист тип беше, земав некои пријави за факс и уште нешто, па некаде 400+ сметка ми испадна, плус тоа шо го купив носеше 18% ДДВ. Ама и да немаше пари од ДДВ, пред тоа секогаш си ги земав, обично ги чував во новчаник и дома си проверував шо кај сум потрошила. :rofl::rofl::rofl: Гледам ни ја куца, ни ми ја дава сметката и и спомнав “сметката може“, коа ми преврте очи, со сила искуца, мислиш дома на тросед и седнав реакцијата.
    Не сфаќам, зошто не куцаат. Дали кријат данок или па за нив ги земаат сметкиве. Стварно не ми е јасно.
    Многу безобразно, да се расправам за сметка да ми дадат. Ко кузне шо да сум побарала, а и тоа им е должност...

На H.VAGA, MrenaRiba, Lolipop23 и 7 други им се допаѓа ова.
  18. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    Е тоа, законска обврска им е да дадат сметки а се понашаат ко да си побарал жирант да му бидеш, па тоа зли погледи па пцовки у брада што да ти кажам. Да ти е страв сметка да си побараш мме:puke:

На Tan4ence и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  19. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.567
    Допаѓања:
    181.106
    кОлку повеке издадени сметки поголем данок ке треба да плакат на државата
    Затоа коа ке им спомнеш за фискална како за очи да ги факаш
    Да се богатат и кријат данок мало морген од секаде си барам сметки а ако не ми дадат фино лепо ке ги пријавам преку апликацијата сеа бар е лесно

20. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    Како што кажаа, секој има законска обврска да издаде сметка. Јас дали ќе ја земам, ќе ја фрлам или ќе му ја оставам, мое право. Следно парите барајте си ги назад ако не ви даде сметка. Мада и не верувам дека ќе ви ги врати.