15% од ДДВ назад кај граѓаните

Дискусија во 'Политика и настани' започната од cresa-jagoda, 21 јуни 2019.

1. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.909
    Допаѓања:
    3.405
    Не мора да значи дека само во тие два месеци се носат фискалните на сервис. Тоа се прави еднаш годишно, а тоа зависи од кога е почната таа фискална со работа.

2. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Научени беа со години да си ги земаат тие пари од данокот во свој џеб и сега кога луѓето масовно почнаа да си бараат фискални им дојдоа многу трошоци.
    Во цената на еден производ е пресметана и набавната цена и маржата и данокот. Продавачот го следува само маржата, доколку не издаде фискална тоа значи дека буквално наши пари си става во својот џеб. И тоа 18%, што не е воопшто малку.
    Фин предлог добив кога славев роденден на син ми, од ресторанот ме прашаа: сакаш фискална или 10% попуст на целата сметка, си го избрав попустот нормално, а тие си ги ќарија останатите 8%. Не е законски и ова нормално, ама муабетот ми е штом не даваш фискална цената на производот/услугата треба да ја намалиш.

На duffi, SexiLy, kikin и 4 други им се допаѓа ова.
  3. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Кај мене нема префрлено пари за втор циклус... Уште некој како мене?

На Роберт 7 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    1.969
    Рано е за сите, ќе стигнат пополека. И јас немам сеуште добиено, а за првиот циклус на втор ден ми вратија.

5. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Edno prasanje, smetki od tinex 90% ne se skeniraat. Kade da se prijavi ili kade da gi prilozam za da vlezat vo presmetkata?

6. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    во ујп знам дека има како еден апарат преку кој може да се скенираат такви сметки што се оштетени со линии или избледени не знам на друго место каде има

7. Marina*F

Marina*F Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    267
    Пријави неправилности на апликацијата има копче во ќошот

8. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.899
    Допаѓања:
    24.171
  9. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    На H.VAGA, Tajnaotrovna, Darija* и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    На Bella*, Tajnaotrovna, senza.parole и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Слушнав дека пишувале казни ако на пример скенирам повеќе од што зимам плата... Ако на пример сум пријавена на 20.000,00 а искенирам 40.000,00..

Знаете за таков случај.?

12. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    Ја не ни земам плата, а скенирам.
    Досега 2 пати ме исплатија 1800ден и никаков проблем немам.
    Глупости, превише шпекулации.

На MeckaCia, BlackMistery, ocicka2014 и 13 други им се допаѓа ова.
  13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Не е точно. И јас скенирам многу повеќе од тоа што земам плата.

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.520
    Do koga e krajniot rok za isplakanje ovoj pat?

15. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Искрено и јас мислам дека сето ова е направено за да ги регистрираат сите нерегуларности како на пример со работење на црно и слично. Ако скенираш сама (под тоа мислам да не скенира никој друг од твоето семејство) и да искренираш повеќе од тоа што земаш плата, држи вода - едноставно ти скенираш за цело семејство и би се земала предвид целокупната заработувачка на семејството. Ама да скенирате сите во семеството и да пречекорувате граница на примања и трошења, не ми прави логика. До толку за тие пари не вреди да ризикуваш и не дај Боже да си направиш проблем, особено во ваква држава каде што се знае дека за обичен граѓанин нема правда. Ова е мое мислење само.

На candy.cane и Роберт 7 им се допаѓа ова.
  16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Тоа би можело така да биде ако се работе за многу повеќе пари, а максимално може да ти вратат 1800ден.
    Пример зимаш плата ти и сопругот и секој месец родителите ти даваат плус пари 100-200евра, нормално не си ги украл, па поштено си скенираш потрошувачката од твоја плата, од на сопругот и овие што ти ги дале.
    Неможе за ваква ситна пара да те гонат.

17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.762
    Дезинформации.
    Претпоставки.

Кажано е 100 пати, и невработено лице може да се регистрира и да скенира сметки од баба му,дедо му и комшивката Васка.

На Justicija, Sesil, Bella* и 8 други им се допаѓа ова.
  18. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    Mene mi pustija po vtor pat bas se izmenadiv prviot pat Bev pomegu poslednite isplati

На Bella* и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.762
    :dance:
    1200 денари
    :dance:
    Што пие кафана

На Kitten, duffi и karak им се допаѓа ова.
  20. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    11.337
    Значи вака, без да се шират небулози и невистини за занаетчии мошете да го прочитате законот за Занаетчиство го имате достапе на гугл. Во кратки црти неколку работи поврзани со фискалните каси и сметки
    -Голем дел од занаетчиите се ослободени од фискална каса и издавање на фискални сметки. За да бидат ослободени од УЈП со решение за ослободување т.е. плаќање паушал (годишен или месечен), треба да се регистрирани како занаетчии кои даваат услуги при вршење на дејност за која се регистрирани со посебен сертификат или диплома за познавање на истата дејност и смеат да продаваат производи што ИСКЛУЧИВО САМОСТОЈНО ги произведуваат.
    -Доколку освен горе наведеново продаваат и производи од други занаетчии-производители тие мораат да имаат фискална каса и да издаваат фискална сметка.
    -Во било која дејност за ДАВАЊЕ УСЛУГА не се наплаќа ДДВ по ниеден закон во Р.Македонија/
    Така да ако некој занаетчија ви каже дека има решение дека е ослободен од фискална каса од УЈП, тоа значи дека може да му побарате сметкопотврда или каса прими на која јасно ќе стои бројот на Решението со кое е ослободен од фискална каса и нормално услугата и сумата која треба да ја платите.
    Воедно сакам и да кажам дека закон како овој и слични на него, како и наградни игри со фискални сметки се всушност убијци на занаетите во Македонија. Зошто? Па доколку кондураџија или стаклар или столар кои се регистрирани како занаетчии кои се паушалци т.е.ослободени од ф-на каса ви побараат 300, 500 или 20000 денари за (изработка на комода или кујна), верувам дека веднаш ќе свртите грбот и ќе си отидете во фирма која ќе ви издаде сметка и истата ќе си ја скенирате за поврат на ДДВ.
    И уште нешто, по стариот закон без разлика дали си занаетчија или фирма а не си ДДВ обврзник, при надминување на сума од 1 милион денари во текот на една година, по автоматизам стануваш ДДВ обврзник. По новиот закон од 01.01.2020 мислам дека е над 3 милионии денари

На referentka и Lolipop23 им се допаѓа ова.