Гледам на народот не му се јасни многу работи Има апликација од денес јас веке скенирав секоја фискална ке може да се скенира најдоцна до 10дена пр ја земашденессо 10ти да ја скенираш сеоја фискална сметка да не надмине30,000 ден ако е над 30,000 ден оде преку банка плакањето од денес се до декември мисам ке се скенира па посе тоа ке има исплата а од јануари 2020 ке има исплата на секои 3месеци значи скенирајте си о денес до декември и после декември ке има исплата јас не сум запозната колку е максимум на месец ос можеш да повратиш или колку на годинод член сега за сега скенирам од на маж профил после 2-3 месеци од мој ек скенирам така ке ги делам
Сега ја скенирав првата сметка. Она што не сум го знаела е дека пренхранбените продукти се сите со 5% ДДВ, така што на сметка од 1000 денари ти враќаат само 7.5 денари.
Сета храна од маркет е со 5%, имав леб, шеќер, зејтин, бадеми, сладолед, вода... сè со 5%, само ќесата беше 18%. Од стари сметки што имам анализирам, храната во ресторан - 18%, облеката со 18%, лекови - 5%....
За овој т.н. популистички закон уште од старт имам негативно мислење,и мислам нема да ги добие очекуваните резултати кај владата. Проѕирна демагогија. Интересно може да биде почетниот период после ќе биде-батали. Така беше и со наградната игра со фискалните порано, сеа овој закон малку подобро маркетиншки спакуван,како од лајонес да учеле тие од влада да смислат ваков закон.
3 секунди работа е скенирањето ја незнам шо е толку тешко е ако не сакаш,те мрзе ,не ти се стое од тоа ,глупо ти е ондак кути и терај си никој жар на меот не ти тура оти мораш
5% e на основни прехрамбени продукти. 18% на другите. Пример на овошје 5% на соковите е 18%. Има и некои нелогичности како на пример нес кафето кое иако не е основен производ има 5% данок.
Абе скенирај си, никој не ти брани.. Јас само напишав мое мислење. Повеќе логика ми има тој процент на повраток да се насочи кон лекување на деца, млади, кои имат потреба од финансии.
и тој данок е само од пивото ?? дај не заебаај не кошта толку пивото колку шо е данокот е сеа може со 5 посто да се леб млеко брашно шекер а шампони сок пиво бесни глисти шо вика баба да се со 18 посто неам појма
и јас сум за тоа овие пари да одат за донации кај треба а тоа шо си ме цитирала мене не беше наменето стрикно за тебе незнам зошто ме цитираш