1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

ADHD кај жени, полови разлики во манифестација на симптоми

Дискусија во 'Психологија' започната од theowndemon, 30 октомври 2021.

?

Дали вие имате ADHD или познавате некој кој има ADHD?

1. Да

36 глас(а)
    56,3%
  2. Не

19 глас(а)
    29,7%
  3. Јас немам, но познавам некој кој има

10 глас(а)
    15,6%
Дозволен е избор на повеќе опции
  1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.151
    Допаѓања:
    175.074
    OCD не е "само" подредвање работи. Не е то проблемот. Проблемот е постоењето на анксиозност и паника ако не исполниш нештото. Јас се по боја, големина подредвам. Ама немам OCD. Се шо прам е од естетски причини. Немам никаква врзана анксиозност за то.

Исто со ADHD. Девојчето шо го спомна можи има, можи нема. Има некакви пречки? Со учење? Со училиште? Со врсници? Дали е "мрзлива"? Знајш, 100 прашања има. И зато ако има некакви потешкотии, се оди на стручно лице и не се фрлат под тепих. Се гледа тие потешкотии како идат да бидат. Па се гледа како детето се фокусира на различни работи. Оти АДХД не е недостаток на фокус и внимание, туку проблеми при негова насока. Па се гледа како мисли. Пак ќе речам, neurodivergent мозок мисли поразлично, функционира поразлично, различно се стимулира од типичен мозок.

Сега за честотата. Јас познавам поќе од 1 особа со ADHD и вклучително јас сум со 2 препораки за тестирање ( од стручни лица офц) само одолговлекувам пошто некој треба да закажи. Знам особа со аутизам и то во "фамилија" ми е. Со даунов. Зборам лично, не професионално зошто се занимавам со ова професионално. Ништо од ова не е ретко, за жал или не. Само зависи колку тешкотии имаат и колку навремено некој си добил дијагноза. Дијагноза не не дефинира. Ама некогаш е потребна за да имаме полесен живот, да припаѓаш негде, да видиш дека не си сам во најмала рака, башка ако има и лекарства кои ќе ублажат, то е екстра.

Не знаење за некои основни, а чести состојби можи да наштети на децата поќе. Оти некогаш дијагноза многу ќе му олесни, совреме ќе има тргнат товар и нема да го носи долго и да се мачи.

На MarijaMi90, Idedemja и Angie1432 им се допаѓа ова.
  2. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.926
    Допаѓања:
    16.926
    Ова што го имаш не е OCD. OCD најчесто оди со генерализирана анксиозност, но и други состојби. При ОCD личноста има присилни мисли дека треба да направи нешто, одреден ритуал, пример да ги измие рацете. Иако личноста веќе ги измисла рацете само да допре повторно нешто пак ги мие рацете. Рани ќе отвори на рацете ама ќе ги мие постојано, ќе ги дизинфицира. Личноста е опседната со хигиената до тој степен да станува бизарно, не може да се замисли да оди со градски превоз, кога ќе влезе од надвор дома се дизинфицира, не седнува на столчето пред да го дезинфицира, значи тоа оди до екстреми и многу битен фактор е што личноста е свесна за тоа и сака да и се помогне. И најчесто оваа состојба има длабоки корени до кои е тешко да се дојде за личноста да се врати во нормала, треба многу работа со психијатар, психолог.

На MarijaMi90, Idedemja, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Преточно е потцртаното, особено ако сматаат дека имаш тригер за да пројавиш депресија, а можеби воопшто тоа не е во прашање туку повлеченост заради стигмата дека се вакви тие со АДХД.
    Јас имав најдобра другарка од средно со која кога да излезев сама на кафе ми викаше потивко збори сите не слушаат, а немаше тоа врска, може од возбуда дека сум ја видела да бев делимично погласна. После ми носеше нејзини луѓе кои не ми беа блиски и не се осеќав пријатно за да сме сите бучни и не се слушаат во локалот мојот и нејзиниот муабет само. По неколку такви излагања при кои не се осеќав пријатно престанав да се гледам со неа, едноставно и животните патишта ни се разделија а бевме оној тип другарки заедно по одмори и се тоа, ама тогаш кога јас, поточно моите финансираа шетња не и сметаше ништо.
    Нејсе муабетот ми е многу предрасуди има, нема толку голема едуцираност и запознаеност и знаење да се дијагностицира ова и направи правилна дисктинкција од други сосотојби кај нас помеѓу стручниве лица, што за мене е прилично разочарувачко и фрустрирачки ми делува ова.
    Затоа прашав кој е стручен точно да ме тестира и утврди ваква дијагноза или не ја потврди, ама ете продискутиравме имам во план што да преземам и како да постапам.
    Убаво е што може да се посоветуваме, размениме мислење на оваа тема и рушиме нереално поставени стигми за лицата со АДХД.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.926
    Допаѓања:
    16.926
    Може по конкретно за твојата состојба да споделиш нешто, во одност на симптоматологијата, појавата на симптомите ако не ти е проблем.

5. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.151
    Допаѓања:
    175.074
    Искрено, не.

Прв пат пишам јавно дека имам препорака за тестирање иако еве скоро пола година ќе помини. "Мукает" немам да напрам "последниот" чекор или можи е страв. Не знам. Имам хинтано кога пишам низ темите. Ама не. Уште не сум спремна да си прам анализа јавно. Иако ова јас со деца го работам, уште ми е "нереално" и иако знам теорија и сум учела за ова и го работам ова, нереално ми е како сама немав сфатено порано и се осеќам како секој ден нешто ново да дознавам прво за себе, како слепа при очи.

Засега, најмногу шо можам е теоретски да објаснам како за некој друг. Зато и во се шо пишав до сега не пишав ко да се однесува и за мене. Ама обично чим прв пат го кажам јавно, по брзо се опуштам да зборам од лично искуство. I guess stay tuned? :D

На mira.mira, Idedemja, RainBow и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.926
    Допаѓања:
    16.926
    Уште повеќе ме заинтригира сега. Искрено речено прв пат се среќавам со дијагнозава сама по себе, ADHD, во склоп на други психијатриски нарушувања да. Затоа ме интересира нејзиниот тек, почетокот на симптоматологијата и асоцираноста со другите заболувања.

7. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Ако не ти е проблем можеш да ми издвоиш во кои конкретно, а да не е само депресија доминантна во која пропратно има АДХД, не сакам да те мачам да продискутираме ме е целта само, ако сакаш.
    @theowndemon ќе оснатеме тјунд8-| За тоа дека секој ден нешто откриваш ново за себе не е чудно, сите исто така, ама кога си обучена и остручена во одредена област проблемот е што знаеш што следи и оттука ти иде да одолговлекуваш што и како, а не треба. Ама ај јас не сум најдобар пример да ти кажувам дека не треба така, иста мака(facepalm) :D

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.093
    Допаѓања:
    188.468
    Само немојте сами дијагнози да си барате, јер сигурно ќе си најдете некоја погрешна. Евентуално сите.
    Ај оди друг да те дијагностицира, нека не ти биде немукает.
    И викате мрза не постои, дијагноза има за тоа? Не прашувам за себе, јас немам услови за мрза:tmi:.

На senjorita-v, Need for Speed, Idedemja и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.926
    Допаѓања:
    16.926
    Анксиозност и депресија се први што се карактеризираат со оваа состојба, биполар-манична фаза, OCD веќе го спомнавме.

На Idedemja му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    Дајте ми реални, секојдневни конкретни примери зошто сте убедени дека имате проблем и како дијагнозава ви го отежнува животот.

11. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.151
    Допаѓања:
    175.074
    Зато и ко ќе зборам јас не се клавам како и мене да ми се случва. Строго вервам во добри дијагнози. :D

:D :D :D
    Не знам. Јас сум најмрзлив не мрзлив чоек шо ќе го најдиш. 8) :D
    #cantrelate

На senjorita-v, Idedemja и Biljarkata им се допаѓа ова.
  12. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Ај сега ме збуни и за мрза треба услови да исполнуваш, сега ќе мозгам до утре сабајле дали ги исполнувам, па и да испадне не ги исполнувам ништо нема да ми смени... во врска со мрзата:D Ене цело лето се канам да се качам на точакот и сега циклон у најава кога баш се решив да почнам(facepalm)
    За дијагнози ставање од стручњаци па тоа зборевме кои се најстручни во врска со оваа проблематика АДХД, зошто многу од нив не ја ни препознаваат како засебна состојба, а камо ли да ти ја дијагностицираат, запишат, препорачаат терапија, совети како да си помогнеш.

На theowndemon и Biljarkata им се допаѓа ова.
  13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.793
    Допаѓања:
    40.689
    Прашањево за што ти е, те интересира стварно, или за сеир?
    Некојпат со гуглање повеќе ќе си помогнеш отколку кај доктор што не е апдејтиран од '93.Од искуство(не за ова, за друго, ама сепак си важи).

На Кора, theowndemon и Idedemja им се допаѓа ова.
  14. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    Сериозно ме занима, толку многу пишување, поточно преводи од гугл во кои можат многу луѓе да се пронајдат и дијагнози да се испомешаат. Не било ова, не било она, тогаш сакам да знам зошто мислите дека ја имате оваа дијагноза или како вашиот доктор ве дијагностицира. Сакам примери од типот - почнувам јадење да правам, на сред готвење загледувам филм и тотално заборавам на јадењето дури не замириса на загорено...и тоа ми се случува многу често. Не - читам книга и после 10 страни ја оставам, пошто може да значи дека едноставно не ти е интересна.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.093
    Допаѓања:
    188.468
    Могуче ама пак ризично. Особено зафркнато со психолошки дијагнози. Јер ко ќе си лепнеш дијагноза, после Цацко не може да ти ја тргне. Ова секако и оди во прилог на новата дигитална дијагностика, која полека и тивко доаѓа, ама не, не е во ред.

На MarijaMi90 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.793
    Допаѓања:
    40.689
    Па сега ако очекуваш некој да ти го раскаже цел живот тука, слободно:D...јас лично не сакам од одредени причини.
    Зафркнато е, ама ако знаеш како да бараш и каде, можеш да си помогнеш.Тоа подрабира да имаш веќе некакво предзнаење за тоа што ќе го истражуваш.Искрено да, и мене ме нервира кога деца си се самодијагностицираат зашто им е интересно, ама сосема е во ред да се отиде на лекар и да се каже мислам дека имам ова и она читав и се пронајдов итн итн.Штета што некои доктори се со преголемо его па не дај боже да кажеш свое мислење за сопственото тело.

На Idedemja, Biljarkata и theowndemon им се допаѓа ова.
  17. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    Добро тогаш, да пишуваме во магла општи симптоми што може да значат многу работи и да мислиме дека помагаме или рушиме стигма или отвараме очи за нова дијагноза |( Битно не нервираат луѓе што се самодијагностицираат (fingers)

На Need for Speed му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.793
    Допаѓања:
    40.689
    А добро, не знаев дека треба тука да полагам сметки и да се објаснувам.Реков, лични причини, толку. :) @theowndemon има убаво објаснето во постовите, за информирање.

19. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    gluposti
    dijagnozi za nesto sto e normalno

20. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.151
    Допаѓања:
    175.074
    Само да нагласам, анкетата со помош од модератор е смената ако сакате да си смените глас. Има дали имате, немате, и сега е одделно доколку некој познавате кој има ADHD. Мене не ми текна за ваква поделба. Добро е шо на модератор текна. :$

На RainBow, Idedemja и MarijaMi90 им се допаѓа ова.