ADHD кај жени, полови разлики во манифестација на симптоми

Дискусија во 'Психологија' започната од theowndemon, 30 октомври 2021.

?

Дали вие имате ADHD или познавате некој кој има ADHD?

1. Да

36 глас(а)
    56,3%
  2. Не

19 глас(а)
    29,7%
  3. Јас немам, но познавам некој кој има

10 глас(а)
    15,6%
Дозволен е избор на повеќе опции
  1. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.361
    Допаѓања:
    9.320
    Да, луѓето со ADHD за една или мал број работи кои ги интересираат можат да го задржат вниманието. И точно е дека тоа е затоа што ги интересира темата, во случајов како дечко ти што го интересираат игрите. Погледни го првото видео (a closer look at ADHD), што го споделив погоре. Некаде од 4тата минута објаснува баш за овој феномен.
    Еве за оние кои не знаат англиски во кратки црти:
    Објаснува дека сите луѓе со ADHD имаат барем една активност во која може да се внесат и да немаат проблем со вниманието (спорт, видео игри, цртање, редење лего и сл), додека за она што не ги интересира не можат да го задржат долго вниманието. Вели, внимателно слушаат само ако темата им е интересна или ако некој им држи пиштол вперен во глава за да внимаваат :D. Луѓето околу нив се чудат како може за една работа да може да внимаваат, но за еден куп други не можат. Работата е дали ги интересира. Ова може да ни личи дека не е некое објаснување, зошто донекаде може да важи за сите луѓе. Секој човек вниманието најмногу го задржува на нештата што го интересираат или што му се битни. Сепак, има клучна разлика: луѓето кои немаат ADHD, кога слушаат работи кои не ги занимаат, можат да се присилат да се фокусираат на тоа што се зборува и тоа онолку колку што трае разговорот. Додека лицата со ADHD неможат да се присилат, или можат ама само на кратко. Многу им е тешко тоа. Иако тоа личи на прв поглед како на проблем со слаба воља, немање воља за нешто, тоа (слабата мотивација) не е вистинската причина. Реалниот проблем е во начинот на кој нивниот мозок функционира. Тој не функционира како на луѓето што немаат ваков проблем.

На Autumn Love, theowndemon, Idedemja и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    @Dentina како помина тестот, на што те насочија по резултатите од него, совети, терапија ако сакаш и можеш да споделиш по нешто да дознаеме таму кај што си што сметаат за ефикасно, зошто тука кај нас наведените што ги спомнавме демек тестирале мене ме разочараа. Ако им дадеш претходно мислење одма не одат во насока на тоа што тие го уочиле од нивното тестирање туку си го препишуваат и терај си по тоа, така.
    Ако беше за така ич не идев кај нив и да им дадам претходно мислење.
    Еве ви совет од мое искуство кај и да идете и ве прашуаваат кој ве препорачал или ви отворил очи за нив не го кажувајте, правете се по ваша воља идете и сакате стручно мислење, зошто ова е разработена шема меѓу нив и тие што ги рекламираат. За ова имам и покритие од психијатарот кај кој бев после се ова со наведените кај кои ме испрати сосем друга психијатарка. Таа бараше како услов да идам кај неа да поминам кај некои од наброените психолози со кои таа соработува односно си е поврзана. Не ми е жал за парите иако солено е, жал ми е што се надевав ќе се професионални.
    Кога извештајот му го дадов на овој другиов еминентен психијатар се поднасмеа под мустаќ и ми кажа ваков извештај каде што тестот укажува на едно, ама препишано од претходно мислење и терај по таа дијагноза ми нема благе везе, ме праша колку платив и само ми рече тоа ти се колку 30 сеанси да си уплатила кај мене.
    Па ако идев бар 1 месечно кај него, значи нив им дадов како кај овој да идев 2,5 год. Ајде за здравје не жалам пари ама еве спомна @Cosmic Girl многу убаво и детално објаснување, а и знам спомна во оваа област си и по твои видувања дали можеш да препорачаш некои кои се сертифицирани и стручни точно да утврдат ја има возрасна особа оваа дијагноза или не?

3. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.361
    Допаѓања:
    9.320
    Не би знаела во моментов кој прави таква дијагностика. Ако има воопшто и ако дознаам ќе пишам тука. Набавката на психолошки тестови е голем проблем кај нас. И да се донесат тестови од друга земја, тие не се стандардизирани тестови. Значи треба да се прилагодат на популацијата, на народот во Мк врз кој ќе се користат, за да тие резултати што ќе се добијат да се интерпретираат правилно. Стандардизирани тестови за нашата популација речиси и да нема. Многу сме во таа работа назад од другите земји, не само во светов туку и на балканот. Стандардизацијата на тестови е голема работа и за да се стандардизира еден тест треба стручни лица, пари, труд и време. Во други земји имаат дијагностички центри каде што може да се отиде, да направиш секакви тестови и да се провериш да видиш што точно дијагноза имаш. Кај нас нема такво нешто. Има можеби стручњаци што се добри дијагностичари ама колку и какви тестови имаат на располагање, тоа е различно.

На Idedemja и theowndemon им се допаѓа ова.
  4. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    4.604
    Мислам дека кај секој има помалку или повеќе вакви манифестации.

Запознав девојче со аутизам и многу време минувам со неа. Колку повеќе учам за неа толку повеќе наоѓам кај себе такви работи што од секогаш сум ги имала.

Нетрпелива сум, ништо не може да ми задржи внимание, тешко можам да се сконцентрирам на одредена задача, знам да се исклучам на сред разговор.

Засега супер функционирам со тоа, но понатаму се мислам да почнам со неурофидбек сеанси.

5. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.793
    Допаѓања:
    40.686
    Хелоууу како сте ми, како функционирањето? :D
    Ај пак да ја активираме темава...знам дека лани зборевме како нема доволно специјалисти за состојбава кај нас, ме интересира дали некој од вас успеа во меѓувреме да најде соодветен психијатар или психолог? Уште подобро ако применуваат CBT за адхд. Јас имав малку лошо искуство со нашиве mental health professionals па стварно ме интересира дали имате некоја нова информација и искуство.
    7hu5t63o59e91.png

6. sara1606

sara1606 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2019
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    29
    Јас најдов одличен блог од девојка во Македонија дијагностицирана со АДХД каде што се наведени сите експерти кои работат со АДХД во земјава: https://adekate.substack.com/p/--a03/comments

Во меѓувреме посетив и конференција за невроразвојни нарушувања каде презентираше и Силвана Марковска-Симоска, и сега сум уште позаинтересирана да се тестирам во BrainARC. Малку ме кочи цената, ама ако се одлучам ќе споделам искуство :)

На shekerna и Angie1432 им се допаѓа ова.
  7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.793
    Допаѓања:
    40.686
    Фала ти, баш ќе го разгледам блогов.

8. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.151
    Допаѓања:
    175.072
    Јас работам со ментори/ учители индивидуално и групно за сега пошто не немам можност во разумен термин да дојдам Скопје па си чекам уште некој ден одмор шо имам да ми се поклопи. И јас блогот шо го ставиле го знам и е супер. Мислам дека уз муабет Пчеличка ли беше клиниката за која ми е кажано за дијагностичко тестирање и терапија. Мислам дека така се викаше. Јас сакам да се пробам таму да видам како е. Мислам дека така беше. Треба да разбарам.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.793
    Допаѓања:
    40.686
    може ли да ми пишеш, заклучена си :D

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.394
    Не познавам никој со АДХД. Не ја исклучувам можноста да имам окулу мене луѓе со АДХД ама да не сакаат да се отворат за својата состојба. Не е АДХД некоја измислица на 21 век како што мислат некои луѓе. Најверојатно има разлика во симптомите кај жени и мажи, на крај краева секој со АДХД различен е. Имам читано дека некои луѓе со АДХД имаат намалена интелегенција, додека пак други имаат мнолгу висока. Највеќе нервираат оние кои сами се дијагностицираат со АДХД, а немаат.

11. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.620
    Допаѓања:
    40.110
    Сакам да се тестирам ама не знам дали има конктетно тестирање и дијагностицирање?
    Некоја препорака?

12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.793
    Допаѓања:
    40.686
    Brainarc има конкретно испитување ама ти е поскапо, мислам 8000 или 10000.
    На друго место има тестирање во когниција што е 3000 и е малку поопшто, ама бидејќи е психолошка ординација се оди кај психијатар со извештајот. А друг компетентен психијатар не знам.

На theowndemon и Emotional123 им се допаѓа ова.
  13. ivanana3

ivanana3 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    6
    Здраво, дали можеби имате информација или препорака кај кој психијатар да се оди по тестирањето? Верувам дека мал број се во тек со оваа состојба... Поздрав

14. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.793
    Допаѓања:
    40.686
    Мислењево од јануари тек сега случајно го гледам. :x Ако сѐ уште читаш, а и ако има некој што го интересира, има невропсихолошко тестирање на клиника за неврологија, потполно исто како тоа што го прават во когниција за кое што имам пишано погоре. Тамошен невролог треба да те упати.

15. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.620
    Допаѓања:
    40.110
    А до тамошен невролог, преку матичен се оди?

16. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.793
    Допаѓања:
    40.686
    Да да

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ivanana3

ivanana3 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    6
    Ама неврологот потоа што превзема? Јас си имам дијагноза од Когниција ама не можам да најдам психијатар што се разбира од Адхд за да ми препише лекарства кои се земаат од Србија.. anyone? До сега реално требаше да соберам 8к и да одам во Brainarc, ама душа не ми дава пошто имам дијагноза веќе и со сигурност имам АДХД.

18. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    323
    Ова "имам адхд" или "оцд" или нешто трето стана мода генерално треба психијатар да потврди и најголем дел од потенцијалните пациенти бегаат од доктор.

19. ivanana3

ivanana3 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    6
    Дефинитивно треба. Мене ми потврди невропсихолог и тест. А од тогаш долго време барам кој психијатар да ми потврди без 8000 денари да давам. Изгледа само таа од Brainarc се разбира од Адхд и нема друго чаре. Бев државно кај тројца психијатри ама не знаат за АДХД и дури и да ми препишат лек не знаат да ме водат низ процесот. Медикаментите за адхд не се играчка, и мене ми е страв да ги земам ама не се функционира вака

20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.793
    Допаѓања:
    40.686
    Реално може било кој психијатар да ти препише терапија, ама не го прават тоа и да имаш веќе испитувања. Не знам стварно што да ти кажам. Силвана препишува терапија, да.