Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

CIN 1

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Suzeto, 29 декември 2009.

1. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    лелеее ова е страшно,зарем можат така да постапуваат за здравје се работи,истата ситуација ми се случи и мене само што ја не отидов на никаков третман еве скоро 4 месеци поминаа и сега го направив папот кој ми беше негативен :)

2. Jullie28

Jullie28 Активен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Dali nekoj gi ima primano vaginaletite 5 Fluorouracil?

[mod-kirilica:oy77lz6z][/mod-kirilica:oy77lz6z]

3. crnamacka01

crnamacka01 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    ме интересира една работа...читајќи ги вашите искуства и мислења.добив уплав...искрено кажано...на други теми сум читала дека ако се утврди цин 1...се дава терапија,вагиналетки,витамини..за појачување на имунитетот..и ако сетао тоа испадне како пто треба цин 1 преминува во абнормални клетки АСКУС...и не се лечи ласерски...зошто би се лечело ласерски?...колку што сум читала ако е цин 2...тогаш- се превземаат такви мерки...

4. crnamacka01

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    многу мие мило што е така,се радувам за тебе..но кажи ми како се излечи?со терапија..или?

5. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Јадев овошје и зеленчук секој ден, ги купив едни апчиња за лижење од златна пчела (бидејќи читав по други форуми од нив се излечиле), се викаат АПИСЕПТ и ги користев како вагиналети.
    После одвреме-навреме користев и други вагиналети, тие од кантарион од фитофарм, па гинекс форте што се за хпв, пиев зелен чај од виталија, пиев витамин ц...
    Мислам тоа беше, ако ми текне уште нешто ќе пишам.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lana-17

Lana-17 Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Na citoskrinot ne mi e pozitiven nieden cin . Kolkavi se sansite tipizacijata da mi pokaze hpv ? Ve molam kazete mi gi vasite relani mislenja.

[mod-kirilica:27irsffz][/mod-kirilica:27irsffz]

7. natalija86

natalija86 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2012
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    175
    бев кај мојот матичен гиниколог и ми направи пап-тест од кој се виде дека имам cin 1, и ми рече да направеме ласерска операција, со консултации со повеќе жени не го направив тоа и отидов во систина,ми направија биопсија,и докторот ми кажа дека сум имала тешка дисплазија,и дека морало да се правам конизација,..
    ми кажа отприлика и цена од околу 45 000 ден, но за мојот буџет е премногу, прашав во државна и ми рекоа одприлика околу 3 до 4 000 ден. ке ме чини,..
    но ќе ве замолам кој веќе го поминал ова да ми даде свое мислење, дали ова остава последици,и ако остава кои се, каде е најдобро да идам,дали боли,.. секоја информација би ми користела ,..
    ви благодарам

8. macaangel91

macaangel91 Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    што е CIN1 и кои се симптомите ?

9. natalija86

natalija86 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2012
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    175
    ЈАС МИСЛАМ ДЕКА ТРЕБА МАЛКУ ПОВЕКЕ ДА СЕ ПОГРИЖИШ, НА ПАП ТЕСТОТ МИ ОТКРИЈА ЦИН 1 ОДМА ПО 40 ДЕНА ДОКТОР ВО СИСТИНА МИ НАПРАВИ БИОПСИЈА И ИСПАДНА ДЕКА ИМАМ ЦИН 3, ЗАТОА ВОДИТЕ ГРИЖА, ПАП ТЕСТОВИТЕ НЕ СЕ СЕКОГАШ ТОЧНИ, А ЗДРАВЈЕТО НЕМА ДА ГО ВРАТИТЕ ПОСЛЕ НИКОГАШ, ОДЕТЕ НА РЕДОВНИ КОНТРОЛИ

10. crnamacka01

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    здраво девојки...многу сум разочарана штотуку ми се јави гинекологот..имав пратено брис во скопје,за микробиолошки анализи,,и вика имаш мало воспаление,не е ништо страшно...и вика имаш промени кои аспоцираат на хпв.не е хитно,кога ќе можиш дојди ќе направиме типизација,,,,,,,,господе златен,,значи ли дека сум го накачила вирусот???? тоа само ми фалеше.....дали на некоја од вас и се покажале вакви резултати а потоа обратно,,или не?ве молам помагајте со совет,со било што...

11. anab

anab Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2010
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    55
    Не мора да значи дека имаш хпв,не паничи веднаш. Појди на гинеколог ке ти каже подобро што е како е , а не преку тел. штом ти рекол дека не е хитно не плаши се толку.

12. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.094
    Ајде и јас да прашам нешто може ке ми помогне некоја :) си направив пап тест чисто онака пошто во последно време сум многу склона на инфекции и искочи цин 1 :?: од каде како појма немам. Јас сум помалце од година сексуално активна првите 6 месеци имав постојано заштитени односи, зар за толку кратко време да се активира вирусот и да премине во цин? :tmi:

13. violetova

violetova Активен член

Се зачлени на:
    6 јули 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Читајќи ги коментарите можам да заклучам дека и јас направив голема грешка бидејќи отидов во гинекомедика, докторката ми кажа дека имам раничка и дека потребно е да се направи мал зафат со ласер.... навистина се испаничив ....... Утре одам кај друг гинеколог да видам дали навистина постои било каква раничка на грлото на матката или во гинекомедика ги интересира само профит....

14. Marilyn-Monroe

Marilyn-Monroe Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2010
    Пораки:
    1.805
    Допаѓања:
    5.895
    Проверете добро пред да испаничите и да се разочарате.
    Искрено, поминав низ стресна состојба заради првиот резултат на Пап тестот, пред помалку од две години кога ми беше дијагностициран ЦИН1. По повторување на Пап тестот, истиот беше уреден без знаци на било каква промена на клетките.

Ако се сомневате во присуството на ХПВ, направете типизација.
    Ако се сомневате во точноста на резултатот од Пап тестот, повторете го.

15. 585252

585252 Активен член

Се зачлени на:
    5 септември 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Pred 10 meseci mi otkrijaa cin 1 i ginikologot n emi dade nisto za lecenje ...¨
    sega pred 1 mesec pak mi pravea pap test i mi zemaa nekoj brisovi i gi prakaa na ispituvanje u manu...sega imam pak prisustvo na cin 1 i doktorot mi rece da napravam biopsija i kiretaza...dali e pravilno toa sto mi go kaza ili ....ve molam za pomos ...inaku imam edno dete...a i nekolku dena imam bolki vo dolniot del na stomakot dali moze da e od toa ili...
    [mod-kirilica:3twxd0w3][/mod-kirilica:3twxd0w3]

16. artemis

artemis Популарен член

Се зачлени на:
    16 јуни 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    324
    Нека ти направат биопсија за да видат каква дисплазија имаш (тешка, лесна). И не е толку страшно, за твое добро е.
    И чудно е што не ти дале барем нешто за имунитет. Инаку, Цин 1 со правилна исхрана и јакнење на имунитетот, може и сам да се повлече, и тоа многу често. Затоа барај да ти препишат нешто за имунитет, еве и тука на форумот има искуства, Ц витамин, јади моркови, овошје итн. Нема потреба од паника. Имаш дете, радувај си се, пази на имунитетот и на здравјето и се ке биде во ред. Лошо е кога се запоставуваме.

17. slim

slim Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2011
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    8
    Пред тоцно една година на пап тестот показа ЦИН1,бев на типизација излезе отсуство на хпв вирусот.
    Но ми бесе повеке од јасно дека мора да внимавам на имунитетот,конзумирав многу овошје и зеленцук претезно збогатено со Ц,Е,А витамини,мед,алоје вера цај од брусница,зелен цај,житаркии обавезно цвекло сето тоа како узина а обавезно и два оброка на ден но и истовремено ги пиев форвита со селен и гинекс форте вагинолети сто ми беа преписени од гинекологот.Заборавив на такси пески шпартам каде и да треба да се оди.А следниот папа тес сто го добив бесе цист како стакло немасе ни трага од цин.
    Но за да се осигурам дека тоа подмолно цудо нема да се појави повторно на некој од следните пап тестови како додаток во исхраната додадов аронија.Релакс девојки немозе една раницка да биде по инаетлива од вас....позз

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Vaga.coci-123

Vaga.coci-123 Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    она што јас сакам да прашам е кај кој доктор беше во сестина,јас имам исти проблем па би сакала да си заказам во сестина но те молам кажи ми го името на докторот??поздрав и фала

19. danilailievska

danilailievska Активен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Glospogi HPV- to ne se leci so nisto i ne se zalazuvajte so vaginaleti i sprejovi,toa e virus koj koga ke go zakacis ostanuva zasekogas,potrebno e imunitetot da vi e postojano na visoko nivo i nema da pravi problemi (toa e i edna od pricinite zasto kaj mazite isceznuva za 28 dena a kaj nas pravi problem)...HPV-to go pravi CIN-ot i nisto drugo,a tie tipizacii sto vi se od drzavna i manu moze slobodno da si gi frlite vo gubre.Kako prvo ne gi obrabotuvaat vednas stom ke gi dobijat sto po default znaci deka nema da gi dade baranite rezultati a kako vtoro ne poseduvaat golem broj reagensi za tretiranje.Bi vi gi preporacala PMF,no ete jas imam i od kaj niv dobieno 3 razlicni rezultati vo rok od 10 dena (najdoa HPV samo na brizot od dr.Dimitrov,t.e koga go vidoa upatot deka e od kaj nego togas zemaa da istretiraat kako sto treba,i nemase vrska nuivniot stav od kade e zemen brizot bla bla zatoa sto jas bev CIN 2 ,za konizacija i kaj mene cel grlic ne se boese,taka da od kade i da bese zemeno ke pokazese).Sepak mislam deka ako im nastapite so vakov primer i pritoa nema potreba da im kazuvate dali imate cin i drugi gluposti sto prasuvaat dali ste imale do sega sto vi nasle i sl.( so cel da ve najdat vo maticnata baza na podatoci ili eventualno sami da si ja dovrsat analizata-skratat od rabotata) tuku samo da im kazete da ja napravat tipizacijata i tolku moze da dobiete tocni rezultati bidejki tie imaat najdobri uslovi za rabota i najveke reagensi(uste da im se raboti hahah) .Drugo sto sakav a da znaci CIN 1 i CIN 2 dokolku se samo nadvoresno ,znaci da nema vo cerviksot moze da se tretiraat so laser ili so krevanje na imunitetot i tuka vleguvaat onie vaginaleti sto gi kazuvate,koi bi mozele da vi pomognat a i ne mora da znaci.CIN 3 se odi na konizacija zosto e golema verojatnosta da e vlezeno vo cerviksot,i iskreno mislam deka e najdobra opcija zatoa sto grlicot e edinstveno mesto kaj zenata i toa sto ovozmozuva direktno secenje na bolnoto ,vleguvanje vo zravo i celosna obnova na strukturata na grlicot ,samo sto nema pak da vi porasne se podrazbira:) Za konizacija moze toplo da vi go preporacam Dr. Dimitrov od drzavna (treba da si fakate vrski da dojdete do nego,ama covekot e edinstven na ova podnebje koj si ja znae rabotata i baska go istrazuva postojano toa pole).I uste ova na PAP-a test ne mozat da vidat deka ima HPV ,takvite rezultati moze slobodno da im gi frlite i da ne ve zalazuvaat!Na pap-a test se gleda samo promena deka ima ili nema na tkivoto a potoa dokolku se promeni koi ukazuvaat na CIN se zemaat parcinja od grlicot i cerviksot (kiretaza i nisto ne boli pod anastezija ste i ne e nisto strasno) i se isprakaat na ponatamosno tretiranje da se vidi dali so sigurnost e CIN i vo koj stadium ili ne e.A HPV-to se zema isto kako brizot, i tie ne mozat vednas da kazuvaat deka e CIN i HPV ,da si pretpostavuvaat da ama dodeka ne se utvrdi tocno CIN-ot ne moze da se veli odma i deka e HPV,zatoa sto HPV-to moze da go zakacite i da vi ostane zasekogas a nikogas da ne vi napravi problem odnosno da predizvika CIN (site ginekolozi si go zemaat ova za pravo,mene duri eden me ubeduvase deka ke go izlecam HPV-to bozem toa e bolest,toa vi e isto kako virus na zoltica,ostanuva zaskogas i mnogu retki slucaevi go unistile virusot,ama ako si pravite redovno kontroli ne mora nisto da e strasno).Obavezno dodeka vi go ispituvaat tkivoto ,zemet si briz i sami odnesete si go vo PMF ne cekajte na niv oti im stojat po 2 nedeli i kakvi rezultati sakate posle da vi dade toj briz ? :) i obavezno po 2-3 dijagnozi pod razlicno ime ,barem jas taka pravev dodeka ne dobiv rezultati sto se poklopuvaat,ne prifakajte na prva laseri i konizacii ni pod razno.A tie ranicki na matkata sto doktorite gi zloupotrebuvaat za da vi zemat pari na laser,samo da znaete isto taka se lecat so samite tie vaginaleti,postojat i mnogu narodni lekovi na baza na caevi i da se pijat i da se pravat na tamponi i da se koristat a ima i dosta slucai kade samite od sebe pominale (jas sum eden od niv) dokolku nemate sex podolgo vreme za da nema sto da ja iritira taa ranicka. za biopsija vi ja preporacuvam Histo Lab ( i tamu znaat da prepisat rezultat ako ve imaat veke evidentirano ,ama mozete vasiot ginekolog da si go zamolite da vi dade upat pod drugo ime i da si gi ostavite i pap-a test i biopsijata,togas ke mora da go istretiraat ako ste im novi :))) znam deka zvuci po malku smesno ama toa e tragedijata na nasive ginekolozi!

[mod-kirilica:6b4j1rzx][/mod-kirilica:6b4j1rzx]

20. ikica86

ikica86 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    56
    Здраво женски, ги читам вашите коментари веќе подолго време, но сега се решив да се консултурам со вас за мојот проблем. Мојот проблем започна во јануари 2012 кој добив резултат на пап тест со лесна дисплазија подвлечено хпв инфекција, мојот матичен ми кажа дека тоа е хпв инфекција без цин, и ми предложи да направам хпв тест, го направив и ми излезе хпв 31 високоризичен. Многу се изнервирав, и потоа бев на терапија за имунитет, и секој месец ставав вагиналетки, бетадине, гинекс форте, различно, на контролен пап во јуни, имав ист резултат, а на контролен пап во декември ми излезе резултат цин1 лесна дисплазија и со пенкало напишано ендоцервикално (пап гледан во цитолаб куманово). Матичниот гинеколог многу ме исплаши ми даде терапија од 5 fluorouracil и ми кажа дека промената напредува без никаков подетален преглед само врз основа на пап. Направив друга консултатија во систина и трет гинеколог, и во систина го повторивме пап тестот, каде се покажа инфламација и бенигни клеточни промени, и докторот од систина ми кажа дека нема потреба од колпоскопија и да не се нервирам и да продолжам со терапија за имунитет и контрола за 6 месеци. Двајца гинеколози ми кажаа никако да не ги ставам тие вагиналетки поради тоа што не сум раѓала и дека тие ги даваат за нешто посериозно, а во мојот случај не е толку сериозно. Сега не знам што да правам, затоа што колку повеќе доктори консултираш е подобро, но истовремено се и збркаш. Поздрав и се надевам на најдобро здравје на сите нас и побрзо да ги решиме проблемите и да станеме мајки на прекрасни дечиња во иднина.