Дали сте оделе кај татјана миленкович, порано работела во срце а сега е во систина? Да споделите искуство.
Hormoni za tiroidna se ispituvaat isklucivo na gladno bez zemanje na eutiroks terapija. Provereno od iskustvo so konsultacija na doktror. Najubavo e na sabajle od 8 do 10 casot togas e najvisok TSH hormonot I pokazuva najtocno. Pozdrav
Dali se zakazuva termin preku maticen Ili e na privatno? Ne sum od Skopje pa ke treba specijalno za toa da doagam. Isto za prva konsultacija dali moze da I odnesam prethodni ispituvanja shto sum pravela I dali pravi oficijalno dijagnozi I preporaka na ishrana, suplementacija Ili samo konsultacija? Blagodaram.
Извини што упаѓам касно во постот но би сакала да те прашам : Како ти делуваше саксендата ? Мене ми е препишана од ендрокринологија па сакам мислење ,некако ми е страв да почнам
Здраво дали знаете колку изнесува ендокринолошки пакет во Мајка Тереза, оној на 3 ден од циклус заедно со женските хормони?
Пробајте со приоритетен или итен упат. Јас 2 години чекам за термин ама узалуд. Последно кога сакав да одам побарав приоритетен и ми кажаа дека системот не давал, мислев дека не сакаат да ми извадат и случајно прашав на ендокринологија кај Мајка Тереза и ми кажаа дека имало итни упати и дека сите биле така или итен или приоритетен а термини воопшто дека немало. Кажаа дека примале со такви упати, пробајте.
Здраво, дали некој нашол решение за хронично покачен кортизол? Јас стварно не знам веќе каде да се обратам и што да испитам. Имам и анксиозност, ја терам без терапија, испитав надбубрежна жлезда се е ок, правев тест со боцкање 2 пати еден ден по друг за кортизол со пиење на дексаметазон, и тоа испадна ок, ама кога и да одам да правам тест висок е. И да не направам тест си чувствувам, замор преку цел ден, едвај заспивам, едвај се будам сабајле, масно ткиво насобрано на колкови кое дури и ме боли, на грб исто така. Со акни немам моментално проблем бидејки пијам спиронолактон, мн добро ми делуваше во тој поглед, но како да се искочи од овој зачаран круг на анксиозност и кортизол... Пробувам да живеам здраво колку можам, но засега неуспешно. Ендокринологот не ми дава никаков совет освен не се нервирај и шетај... Би била мн благодарна ако некој има некаков совет како да се излезе од оваа ситуација. Благодарам.
Пробај со ашваганда, или некој подобар магнезиум со б6. Вежбај или пешачи. Кортизол од стрес се качува. А само заморот ти беше симптом? Јас никогаш немам проверувано.
Пиев и ашваганда од 2 различни производители, ништо посебно не се смени. Магнезиум глицинат пијам и б6. Инаку го дознав проверувајки друго, проверував машки хормони, со нив имав мака, поточно андростенедион и тестостерон, нив ги средив со спиронолактон од 50мг, ама кортизолов упорен не сака да си оди. Сега во последно време имам симптоми, тогаш и не баш, можам да издвојам замор преку ден, неквалитетен сон, во смисла заспивање доцна, спиење 8 саата, но сепак без енергија. Плус на тоа зголемена анксиозност, мислам едно со друго си одат. Почнувам да се сомневам на перименопауза више, иако според докторките сум релативно млада 35год, но јас си имам некое претчувство, но кој да ти го дијагностицира, не вртат во круг цело време... Фала на советот секако ))
И јас сум анксиозна, уште ова не сум проверила, може и до плафон ми е На нау дали користеше ашваганда?
Мене ендокринологот ми го стави на листа заедно со другите, и ете, испадна проблем. Да. на нау го пиев и едни порачани од Америка, не можам да се сетам на името, ништо посебно,можеби додека пијам сум како посмирена, ама ете чим прекинам пак исто )) Сега истражувам за Родиола, не знам дали ја има кај нас а мн се збори вака по интернет за неа. Викаат дека симптоми на покачен кортозол се и надуено лице, стомак, масни наслаги околу струк , на стомак и на грб, тешко симнување на килограми. Јас не сум да речам дебела, не ми е воопшто подуено лицето, но имам проблем со масни наслаги на струк,мислам дека имам ткиво кое е што е резистентно на секакво вежбање и на секаков начин на исхрана, така што додека не се среди кортозолов очигледно ке си страда и телото.