За ова не мора да идеш кај ендокринолог, побргу ќе завршиш на нуклеарна медицина и патофизиологија во државна.
бев веке ми рече ок е се не мора да правиш нови испитувања за месец не треба ни терапии ваљда грешен беше првиот резултат
Веројатно резултатите од првата лабораторија ти биле грешни затоа што доколку ги имаш антителата постојано, тироидната жлезда и на ехо ќе ти ја приметат дека е напаѓана ( класична тироида кај хашимото е налик на морски сунгер, целата со дупчиња). Сепак од искуство,провери се повторно за 5-6 месеци. Од симптоми најпрво го изгубив месечниот циклус, потоа ми се појави голем замор и успореност, проблеми со стомакот - болки, опстипација, постојана надуеност, кожата ми стана сува и перутеста, косата ми паѓа постојано, слаба концентрација, промени во расположение.
Државна болница во одделот за ендокринологија. Но само во вторник е таму, а во понеделник е во центарот за дијабетис одма карши ендокеинологија.
Здраво. Сакам да прашам како оди постапката за да се стигне до државен ендокринолог за да ти ги испитаат сите хормони? Прво се оди кај матичниот па тој ти дава упат или? Ај да ми објасни некој подетално, благодарам.
Упат кај матичен кај специјалист. Специјалистот ти дава упат за крв истиот ден, па по една недела одиш да си ги земеш резултатите и после 12 истиот ден кога ке ги земеш си чекаш ред за читање на резултатите кај истиот доктор.
Проф. Татјана Миленковиќ во Државна една од најдобрите, топло ти ја препорачувам. Исто и Богоев приватна ординација има некаде кај Црниче , црквата Св. Петка има ординација. За подетален преглед и повеќе внимание мислам Богоев е подобар.
На државно немаш слободен термин за ендокринолог во наредните 3 месеци, ЈБГ, мој термин. А како тоа примаат пациенти и имаат термини само еден ден во неделата, тоа ич не знам.
Toa се доктори кои си работат горе на одделение другите денови, а еден или два дена ординираат во амбуланта. Таму сите прв пат одат со приоритетен упат, можеш на пример да погледнеш кој ден е докторот кај кој сакаш да одиш и одиш во тој ден, обично до 12 се закажаните прегледи а потоа од 12-15 се примаат тие со приоритетен упат или со резултати од некое испитување. Потоа самиот доктор ти закажува за следниот пат (за 2-6 месеци, зависи од потребата).
Со приоритетен ама за хормони треба да бидеш гладен а до 12 гладен и дали земаат од вена крв во 12. Ова со мој термин сето глупости. ЌЕ видам јас ќе појдам после кај матичната, тие на крај на месец пуштаат термини, ако успее да фати некој.
Земаат во тек на цело работно време. Треба да си гладен 12 часа пред испитување, па можеш на пример подоцна да вечераш. Инаку не мора да си гладен за сите хормони, само ако проверуваш инсулин или шеќер. Матичните лекари не можат директно да закажат на ендокринолог туку само интернистите, така да прво треба на интернист да закажеш па тој да те препрати (барем мојава така ми кажа )
Ispitav tiroidna rezultatot izleze pokaceno.Pa dr kaza da proveram vo druga labaratorija.Proberiv denes Ft4 12.02(8.0-20.0ng/l)Tsh 19.47(0.47-5.0).Bremena sum 10 nedeli.Loso e ova za plodot?Dr so mi go pravese ivf mi kaza da odam na endokrinolog.Porano bev kaj Goran Petrovski koga imav problem so insulinot.So mislite dobar e za ovoj problem so go imam?Ke moram so prioriteten upat za da ne cekam mnogu deka itno e
Не го знам докторов. Како и да е, мора итно да одиш, веднаш утре или задутре. Твојот организам лачи помалку тироидни хормони од потребното и пред се за тебе, но и за бебето правилно да се развива потребно е да примаш терапија со која ќе се надомести потребното количество тироидни хормони. Утре на пример во амбуланта на Ендокринологија во Државна се две прекрасни докторки, Саша Јовановска Мишевска и Гордана Пемовска.
pod itno terapija da zemes previsok ti e tsh, mozes i kaj internist za ova, ne e dobro za plodot plus i na pocetok si. mene vo bremenosta i internistot cesto pati mi go dozirase eutiroksot, zasto maltretiranje mi bese da odam do endokrinologija i da cekam so saati.