Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Escherichia coli (ешерихија коли)

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од LaRagazza, 6 јануари 2010.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    102.304
    3 месеци ја пиев само неа, грдна пара издадов по пролом вода, освен песокот што ми се исчисти ништо друго.
    За болките ставав кога не бев бремена топла ракија, што е можно потопла на влошка и така ми поминуваше, а сега заспивам да ги одспијам болките, уствари со сите болки во бременоста така се справувам.

На Lady in Red му/ѝ се допаѓа ова.
  2. #Пепи

#Пепи Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    351
    Здраво,
    гледам дека постот не е баш од скоро време, и се надевам дека веќе си се спасила од бактеријата. Ќе ти кажам некои совети од искуство зашто веќе како 2 пати ми се појавува ама се ослободувам за кратко време од неа. Значи вака:
    • најпрво треба да ти се земе уринокултура и да се направи биограм на истата, однодна на бактеријата, за да се види на кои антибиотици е резистентна односно опторна, и така ќе ти се препише соодветна терапија;
    • покрај антибиотиците кои ќе ти ги препишаат мора да пиеш многу течности како вода и незасладени чаеви од кои сигурно веќе ти кажале увин-чај и чај од брусница. Покрај тоа брусницата можеш да ја конзумираш и свежа/сушена затоа што таа директно влијае на ешерихијата и ја оневозможува да се лепи на деловите од уринарниот тракт и да предизвикува болка;
    • Златно правило: НЕ КОНЗУМИРАЈ НИКАКВИ ШЕЌЕРИ !!! притоа мислам на бел шеќер, слатки, газирани и густи сокови, како и домашни сокови, кафе, чипсови, смоки и сл. од шеќер внесувај само природен, и тоа само преку медот и цитрусните овошја, како лимон, цитрон, портокал, мандарина, киви и тоа ако можеш да конзумираш само цедени, и притоа ако можеш да јадеш и кисели јаболки;
    • кога ќе завршиш со терапијата не прекинувај со конзумацијата на чаеви и одбегнувањето на благото, затоа што ешерихијата е подмолна и може да се задржи во уринарниот тракт и пак да ти се појави;П
    Позз :)

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Agnesssss

Agnesssss Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    Дали има врска ако антибиотиците се пијат додека имаш циклус?

4. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    Значи матичнава ми е ноу комент. Година ипол си влечам проблеми со уринава и освен антибиотик да препише, друго не знае. Што е најинтересно, кога и да сум правела уринокултура, испаѓала негативна, а уринарниот статус покажува покачени леукоцити.
    Правев и државно на микро/центар за јавно здравје и приватно во адриалаб, да ги споредам резултатите. Денес пак. :D
    Вчера си ја земав крвната слика океј, урината пак со покачени леукоцити. И без да си направам уринокултура, она веќе ми препишува антибиотик. Антибиограм нешто, ништо. Ако не да си го фрлам индексов и да си се префрлам на медицина. :wasntme:
    Инаку си купив чај од брусница на Виталиа пак, увин тешко дека ќе се напијам, грозен ми е. Антибиотик не земам дефинитивно.
    Какви дополнителни концентрати од брусница земате?

Нема. :)

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    102.304
    Ima edni vo kesichki po 20tina denari, direktno vo usta se istura, top se. Ima i vo shishe od litar ama poslab mi stoi. Leukociti vo urina i ti prepishuva atb. Boze svashta. Ako ti e sterilna urinata ich ne se zamaraj ;)

На blueberry93 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.043
    @blueberry93, мене матичната ми ги препорача овие - 26 ден. се на парче во Зегин.

cranberry-cyst-pocket-drink-16-sobres-trepat-diet-esi.jpg
    и да си ја смениш матичната, штом така размислува :fubar:

@AngelOfArh, сега прочитав и баш се израдував дека си се отарасила од досадава. (highfive)

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    102.304
    I jas ovie gi koristev. Jas se reshiv od nea so Urovaxom, se preporachuva da se pijat i po izlechena bakterija. Znaete kolku sum protiv lekovi ama bev pred svrshen chin stavena, morav da pijam.

На thalia zapata, Lady in Red, Abrakadabra и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. thalia zapata

thalia zapata Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    11
    Angelofarh...mnogu mi e мило сто имаш стерилна урина ...само не ми е јасно како со urovaxomot toa neli e kako vakcina ili ..kako sto od kade go dozna i go ima li kaj nas i kako go piese ..

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    102.304
    Ne e vo vid na inekcija vakcina tuku e vid na vakcina za urinarni infekcii vo tableti. Se pie po shema, ama jas ne mozev da go pijam taka radi bremenosta pa go piev eden mrsec sekoj den, na gladno nasabajle i imav efekt po 3 ispieni apchinja. Mozebi e sluchajnost no jas veke nemam bakterija. Gi kupiv od Zegin 1560 denari.

10. blueberry93

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    Ај ве молам некој ако има искуство со бактеријава кај бепче, нека напише искуство. Братучетка ми е со неполни 10 месеци, а пред недела дена дигна и температура не можеше да и се спушти. По направена уринокултура излезе дека има ешерихија 1 000 000, и ентерококус 250 000.
    Препишано и е алмацин и се стабилизира малку, и температурата и спадна. Ама плус анемична е, хемоглобинот и е паднат на 10, леукоцитите спуштени исто, ЦРП 12,7 :'((
    Знам од природни лекови што отприлика делува, ама не знам што може на мало бебе да се дава?

:(:(:(

11. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    За природни лекови чај брусница помага, семки од диња, капсули на природна база имунофор.
    Е сега најдобро да се консултираш со педијатар што смее да прима оти е бебе.
    Најдосадна и најупорна бактерија е ова.
    Само мислам дека сепак ке ти препише анитиботик бидејки има многу милион.
    А од антибиотик конкретно за бактеријата најмногу помага цефалексин.

Последна измена: 27 април 2016
  12. thalia zapata

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    11
    jas bi rekla D-mannose капсули jas ja izLECiv so niv po 11 antibitici na koia stanuvase rezistentna ...eve li link procitajte si bezbedno e za deca i trudnici http://www.ringeraja.mk/statija/sovladajte-ja-neskrotlivata-esherihija-koli_2905.html

13. blueberry93

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    Vi blagodaram za odgovorite i na dvete. Denes ke pojdam da kupam i D-manosse, posto ic ne sum za antibiotici, a esherihijava tesko se otkacuva kako i da e:(

14. thalia zapata

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    11
    vaka d mannoseto se molekuli na seker koia se piat i mora da se isfrlat so urinirane .bese rece deka e vo prasane i vo peleni ke gi isfrli tie molkuli nalepeni so eserihija

15. thalia zapata

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    11
    ke mora odma da se mie i da se menuva pelena so bebe e malku komplicirano so manoseto a garantiram deka ke gi isfrli so nea ama deka vo peleni ke gi mocka taka da mora vednas da se menja pelenata i da se mie mestoto od

16. akvarium

akvarium Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2014
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    124
    18 meseci na sloboda od escherihia :)
    No ete od vcera imam bolki pri mokrenje, i vospalena beshika, :sweat:a kako za belja, dobiv, bas koga mi pocnaa bolkite a ne odnesov urinokultura da napravam, i sega kje treba da cekam cela nedela, se macam pijam brusnica, i zemav na svoja raka pocnav citeral zosto me bolese.
    Se taka mi se pogoduva, jan/2015 za belja site praznici gi fativ, badnik bozik, nova godina, pak mi se fati cela nedela pred da odnesam urinokultura, nisto ne rabotese. ic si nemam srekja ;(

17. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.857
    Допаѓања:
    22.258
    И јас сум таква. Се ми се годи или на празник, или во недела хаха :@

На akvarium му/ѝ се допаѓа ова.
  18. thalia zapata

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    11
    dmannose samo

На akvarium му/ѝ се допаѓа ова.
  19. akvarium

akvarium Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2014
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    124
    Ti blagodaram na sovetot, planirav da ja probam dmannosa, zosto slusam mnogu pozitivni raboti za nea, no ete @AngelOfArh rece na temava deka ne i pomognala, no sekako kje ja probam,. Sega sum vo dilema, dali da pijam 5 ili 10 dena citeral, zosto ne napraviv urinokultura, mnogu zgresiv, zosto vednas istiot den koga mi zapocnaa bolkite dobiv ciklus, a naredniot den me pecese mn, dur mocav i zemav na svoja raka citeral, zosto trebase da cekam 5-7 dena da mi zavrsi ciklusot pred da dadam urina, a ne mozev da cekam tolku, i sega ne znam kolku dena da pijam citeral, da napravev urino, kje znaev vo kolkav broj e vaka ne znam.
    Urovaxomot go piese tetka mi isto strada od escherihia podolgo vreme no rece ne i pomognal, ne znam navistina, na razlicni lugje razlicni raboti im pomognale.

20. Megannn

Megannn Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2014
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    210
    Јас ја имам бактеријава во едното уво, ни антибиотици не помагаат. Почнав да пијам масло од грејпфрут за поддигање на имунитет, во упатството пишува дека ефикасно ја остранува Ешерихијата, но сеуште нема промени.
    Многу е непријатно, увото стално е влажно и чеша, и има како бел секрет, мислам ќе полудам.
    Знае некој некаков лек за ова?