Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Escherichia coli (ешерихија коли)

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од LaRagazza, 6 јануари 2010.

1. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.740
    Допаѓања:
    14.396
    Дааа, преголема количина излегува. Мислам дека треба да се пие минимум 21 ден. Инаку, вари неколку пати во денот помалку чај и пиј го веднаш. Кога е свежо сварен вкусот е поподнослив. Иако јас баш не сум репер за гадни работи, затоа што пијам рибино масло, спирулина во прав и слично без проблем :tmi: :lol:

На MIA-SK му/ѝ се допаѓа ова.
  2. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.040
    Јас само да ви јавам дека конечно на урината на ќерка ми не најдоа патогени бактерии, односно се ослободивме од ешерихија:inlove:

На Goldie Jassie и Avery им се допаѓа ова.
  3. Goldie Jassie

Goldie Jassie Нов член

Се зачлени на:
    13 март 2018
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Uhhh ne dolgo!!! Se pijat dolgo. Profilakticna doza kaj mene 4 god. Vo akutni sostojbi odi so povisoki indicirani dozi 10-15 dena.

4. viki_23summ

viki_23summ Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    10
    Sin mi 11 meseci ima i od ednas imase temperatura visoka idevme na detska klinika i so pancef antibiotik i pomina..i podobar.. sea od bolnica ne pustija vcera. Citam deka pak vraka me plasi ova..kako uspea da go pobedis so kerkata so mi preporacuvas?!

5. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.321
    Братучедка ми имаше ешерихија коли и пиеше легени чај од брусница и и помина.До сега се нема повратено.

6. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.936
    Допаѓања:
    81.243
    @Avery, како да го барам чајот - само како микс за Ешерихија коли?

7. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.740
    Допаѓања:
    14.396
    Да, во билна аптека ќе побараш микс за Е.коли. Ќе ти дадат околу 12-13 пакетчиња чај. Јас ги истурав во голема вангла и ги мешав, а потоа чајот го чував во голема тегла од 10литри. Не знам зошто не направат еден готов микс... Вака добиваш чај што никогаш нема да успееш да го испиеш :/

(Доколку ти треба уште некој совет, пиши ми слободно во лп, многу работи пиев, па можеби можам да ти помогнам)

На simoncelicius, Rose96 и Mishela им се допаѓа ова.
  8. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.936
    Допаѓања:
    81.243
    Фала ти многу.
    Ако се оттарасам од грозотијава, жими мене ќе ти поклонам ваучер од ДМ (and I mean it).
    Чекам пауза за да претрчам до Билна, па ќе ти пишам поручек за кратка консултација.
    Ти благодарам многу.

На Rose96 и Avery им се допаѓа ова.
  9. ванилала

ванилала Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.234
    Ако пиеш антибиотик, доволно ти е чај од брусница во голема количина. За да не даваш и на миксот пари пошто е поскап колку што сум слушнала

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.936
    Допаѓања:
    81.243
    Не пијам антибиотик, не смеам. Инаку веќе го купив миксот, пијам и некои други работи па ќе видиме.
    Фала ти многу во секој случај.

11. ванилала

ванилала Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.234
    И скарај се периодов со шеќери и зачинети работи, грицки...
    Можеби ако ставаш во миксот некој филтер брусница ќе има уште подобар ефект...
    Побрзо да ти помине! :muscle:

12. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.936
    Допаѓања:
    81.243
    Фала ти, се надевам и јас дека конечно ќе ми се тргне од глава.

Јадам многу свежа брусница, мислам така имам најмногу ефект, чајот од неа воопшто немав чувство дека ми помага, а сушената ја избегнувам токму поради шеќерите.
    Исто, на рестрикција сум од презачинета храна и храна со шеќери, па сега да видиме. :(
    Миксот од чаевите за Е.К. мислам дека ќе биде ефикасен, по третата шолја почувствував олеснување. Каков сака нека е, ќе терам со него до крај.

На ванилала му/ѝ се допаѓа ова.
  13. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.581
    Допаѓања:
    7.061
    @Mishela можеш да пробаш и со Д маноза. Има едни таблети со Д маноза,екстрат лист од бреза и брусница. Се викаат цистостоп ги има во две линии, рапид и хроно. Прво по шема се пие рапидот а после хроното. Исто и во ДМ во Германија имам видено таблети Д маноза не знам дали и кај нас ги имаат донесено.
    Јас од интернет си имам порачано Д маноза во прав и ја пијам само по потреба кога ќе осетам дека нешто не е во ред.
    Досадна бактерија многу, се отрув од чаеви пиење, кај мене на пад на имунитет се јавува секој пат, затоа сеа вака од страв, превентивно повремено пијам Д маноза.

На simoncelicius и Mishela им се допаѓа ова.
  14. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.936
    Допаѓања:
    81.243
    Фала многу @jolene, ќе видам подоцна дали ги има таблетите. Може да пробам како ќе ми делуваат со оглед на тоа што во моментов не пијам ништо друго освен чаевите.
    Во ДМ бев во понеделникот, не успеав да најдам таблети Д-маноза. Можеби кај мене ги немало, но како и да е, ќе ги пробам прво Цистостоп зашто сум слушнала искуства од нив.

Ќе пишам после наредна контрола, им благодарам многу на сите што ми споделија совети и искуства, ми дадоа надеж дека и јас ќе успеам да се справам со оваа глупост. :f:

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  15. pravnicka_2604

pravnicka_2604 Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    1.245
    Цистостопот и јас можам да ти го препорачам, чајот од брусница исто, само да напоменам, ако случајно одлучиш да пиеш чај од брусница, да не земаш од тие што се филтер, туку оние сушена мешавина, затоа што во филтерот има дури 2% брусница, а другите, имаш на виталиа и гуд нејчр, се по 60%. Исто така, никако увин, ако пиеш брусница. (препорака од доктор ми беше ова.)

На simoncelicius и Mishela им се допаѓа ова.
  16. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.936
    Допаѓања:
    81.243
    Да, тоа дека не смеат да се мешаат брусница и увин го знам. Увин чај воопшто не ми одговара, ми прави тегоби со желудникот. Пробав еднаш да се опоравам со негова помош, но се вратив само на брусница.
    Имам домашна брусница, па од неа правам чај. Купените чаеви се со поголем процент на шипка и хибискус, па ги избегнувам. Ептен ако немам залихи, купувам од тој со сушена брусница на Good Nature.

На pravnicka_2604 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bonikiko

Bonikiko Нов член

Се зачлени на:
    22 април 2018
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    A izvini kako ja izleci?Jas imam i eserihijacoli i enterococcus .Kako ja izleci ti ?,

Последна измена од модератор: 27 април 2018
    На Flora98 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Flora98

Flora98 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2017
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    248
    Isto moze i jas da dobijam odgovor?

19. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Дечки, има ли некој искуство со е.коли кај бебе?

На mammamia му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Pozitiva

Pozitiva Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2018
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    35
    Здраво бремена сум 8 недела. Ми најдоа ешерихија коли. Пијам антибиотик. Ве молам кажете искуства или некој природен лек.