Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Escherichia coli (ешерихија коли)

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од LaRagazza, 6 јануари 2010.

1. scarlet☺️

scarlet☺️ Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    17
    Истоооо и јас одлучив на доктор да не одам кога ќе ми се појави, бидејќи освен антибиотици друго чаре немаше и не сакав да се труам секој месец, секако ако е неподнослива болка ќе морам. Ми удира на психа веќе. Доколку јадам благо повеќе или пијам газирани сокови неколку дена по ред, веднаш се појавува. И затоа скратив на тие работи малку и гледам повеќе вода да пијам и чај од брусница или увин.

2. savageu

savageu Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2015
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    144
    Епа така, најубаво сама ќе си приметиш што како ти одговара или не ти одговара. А на психа многу удира за жал, ама знај дека не си сама. Преемногу жени го имаат истиот проблем и се борат. Ќе си најдеш решение, не се секирај. One day at a time си викам јас и си терам :D

На scarlet☺️ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Fraxinus

Fraxinus Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2021
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    1.287
    Дечки, д-манозата како и колку време ја пиете и дали правите пауза?

4. savageu

savageu Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2015
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    144
    Слободно можеш колку што имаш потреба да ја пиеш. Јас искрено би си ја пиела секој ден како витамините што ги пијам да не беше скапа. Сега си ја пијам по потреба веќе со години. Можеш во било кој дел од денот, нема врска дали на гладно или не. Само кога ќе ја пиеш испиј ја пример со една чаша вода (не претерувај со течности) за да може да се концентрира во бешиката и после еден час на пример продолжи си со повеќе течности за да ја исплакнеш бешиката.

На Fraxinus му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    14.407
    @savageu @scarlet☺️ а сте пробале ли со масло и/или чај од диво оригано? Мене доста ми помага.

На savageu му/ѝ се допаѓа ова.
  6. scarlet☺️

scarlet☺️ Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    17
    Не немам пробано, само брусница или увин. Некако увинот повеќе ми помага. Ама ќе пробам и со чај од диво оригано, гледам многу го фалат за вакви работи :) другарка ми препорача и чај од магдонос да пробам

7. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    14.407
    Пред се, би ти го препорачала маслото, многу е по концентрирано. Иако и чајот е добар.
    Д медоза некој спомна- супер е за е.коли.
    Внимавај брусницата да не е засладена и исклучи челосно рафиниран шеќер. А имам прочитано во темава дека чај од брусница и увин не се пијат заедно. Разгледај ги страните наназад, има доста корисни совети.

На scarlet☺️ му/ѝ се допаѓа ова.
  8. savageu

savageu Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2015
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    144
    Имам и јас да, ми пријаат ама не ме исчистија скроз. Сепак некако сум забележала дека увиниот најмногу ми прија.

9. Marija2007

Marija2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2009
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    678
    Dali nekoj voopsto najde nacin da ja iskoreni ovaa bakterjja?
    Soprugot na sekoi 3 meseci pie antibiotik. Ama bukvalno se otru od apcinja. Probano e so divo origano, lovorov list specijalni caevi od bilna apteka... napraveno e eho, mikciono snimanje, poseta na urolog.. nema naod...
    Doaga do silna treska, visoka temperatuta, bolki pri mokrenje pa duri ponekogas i krv vo spermata. Uzasno se maci, stom mu padne imunitetot vednas go napaga :(

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    102.306
    Бешиката дали е снимата, со цистоскоп, веројатно има леукоплакија. Пробајте со Лендацин венски, во инфузија, мене тоа најдолго ми помага и после чистење на организмот, без шеќери, алкохол, бело брашно извесен период, а секоја вечер брусница капсули со 1000ка витЦ, може и 2 пати на ден слободно да се пијат брусницата. Ама не чаеви, тоа батали, не помага, капсули и тоа ако може да си дозволите на Џејмисон се топ, ама се поскапи. Јас ја имам скоро 20г, душа ми излезе, првото синче го родив порано поради оваа бактерија и сега оваа бременост многу пазам и многу внимавам, секој месец уринокултури, стерилна е само од брусницата со витЦ, немам пиено антибиотик. Само моја препорака витЦ што се раствора во вода или пак што се пие директ прашоче, како магнезиумот што е. Ако има леукоплакија ќе мора да се оперира.

На Marija2007 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. savageu

savageu Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2015
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    144
    Д маноза пиел ли? Ако не, може да ја зема превентивно секој ден, да ја чисти бешиката постојано. За ешерихија е најдобра, барем кај мене.

12. Marija2007

Marija2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2009
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    678
    Ne, ama ke go probame i ova :)
    Blagodaram

На savageu му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Marija2007

Marija2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2009
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    678
    Mi preporacaa i UROSTIN da nabavime od Bugarija. Vo Mkd gi nemalo tie tableti. Dali nekoj gi koristel?

14. Didajo

Didajo Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    514
    Ги има во аптеките и кај нас околу 300 денари се како автовакцина се ама за жал без успех кај мене пробајте може ке делуваат кај вас. Уроваксом се подобри и доста поскапи само одредени аптеки ги имаат.
    Размислете и за профилакса во консултација со уролог.

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    102.306
    Овие препарати се за заштита, вие најпрво треба да ја излечите бактеријата па после да се штитите од неа. И направете и спермокултура исто така, а не е лошо и вие да се проверите за секој случај, уринокултура и брисеви гинеколошки.

16. Marija2007

Marija2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2009
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    678
    Jas pravev urinokultura i brisevi. Se e vo red. :) pocnuvame so antibiotik, so urostin, vitamin c, brusnica i d manoza.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    1.815
    Дали ги има во Мк сега Монурал? и по колку чаши можам да пијам пд чајот диво оригано?

18. Didajo

Didajo Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    514
    Gi ima da urofos barajte gi ili fosfomicin. A za caj od divo origano procitajte na ambalazata.

На Kom.pot му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    274
    Се пренесува ли лесно? Како се пренесува? Или не е таков тип

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    102.306
    Ешерихија е бактерија која сите ја имаме во организмот, најчесто се пренесува од погрешно бришење, односно од бришење од анусот напред, па така од дебелото црево оди на мочните канали па и во вагина. Но се пренесува и од нечистотија, ако седнеш на нечиста шоља на пример... Но често се активира и од дехидрираност, нередовно мокрење...