1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Escherichia coli (ешерихија коли)

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од LaRagazza, 6 јануари 2010.

1. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    274
    Мислев на тоа дали е пренослива од човек на човек? Преку вц школка на пример

2. Fraxinus

Fraxinus Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2021
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    1.287
    Да, пренослива е.

3. savageu

savageu Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2015
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    144
    Не, не е

4. Fraxinus

Fraxinus Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2021
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    1.287
    Камо да не беше. Пренослива е. Прогуглајте.

5. savageu

savageu Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2015
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    144
    Не мора да прогуглам зошто знам. Не е убаво да ширите лажни информации ниту паника. Ешерихија коли е бактерија од која има милион различни соеви и како бактерија може да предизвика и труење со тешки гастроинтестинални симптоми ако е за тоа па пак ја имаме нормално во цревата без да сме болни. Дел од нормалната флора е. Но, лесно може од анусот да стигне до уретрата и да се искачи до мочниот меур па да предизвика циститис. Не може човек што има циститис да седне на шоља и да ја пренесе на друг, во бешиката е бактеријата, а и секако ја имаме околу анусот од каде сите ја пренесуваме и по шољите па никој не фаќа на тој начин. Самото заболување односно циститисот не спаѓа во групата на заразни туку интернистички болести... Не читајте глупости од интернет и не ширете беспотребно паники кај луѓе кои не знаат...

На bybeDkid му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Fraxinus

Fraxinus Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2021
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    1.287
    Големиот дел од тоа што го кажа е точно. А за пренесувањето, ако докторите мене ме лажат, тогаш и јас лажам.
    Пак ќе речам, камо да не беше пренослива, но досегашното искуство и експертиза ми покажува друго.

На savageu и Didajo им се допаѓа ова.
  7. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    1.814
    Imam 1000000 e coli. Maticniot mi rece nisto ne pravam so 1 kesicka urofos. podobro da pijam citeral 2 kutii. Kakvo e vaseto iskustvo?
    na fosfomicin e senzitivna inaku

8. Didajo

Didajo Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    514
    Fosfomicin se zema obicno dolgotrajno na 3 ili 6 dena po edna kesicka megutoa vo konsultacija so urolog. Mnogu e dosadna i kaj nas retko se cisti bidejki lecime ne dolekuvame, vo Srbija se odi so trojna antibiotska terapija a kaj nas preminuva vo hronika. Dokolku ti e senzitivna na citeral probaj so nego.

9. Miy3

Miy3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    181
    zdravo dali i kako nekoj izlecil esherihia vaginalno? blagodaram

10. slatkickamala

slatkickamala Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2021
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    79
    девојки правев микробиолошки брисеви испадна дека имам ешерихија коли во вагина и цервикално..дали некој имал искуство што даваат освен антибиотик и многу течности немав скоро никакви симпотми освен понекогаш печење кое траело 5 минути само нормално мокрам бидејки ја немам во мокрачата дали даваат некакви вегиналети или слично за да се исчисти вагинално и цервикално?

11. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.663
    Jas imav isto mi dadoa makmiror vaginaleti 2 kutii bez antibiotik urinokultura bese sterilna za da posle mesec Dena dobijam vospale ie na besika I da mi dadat antibiotics citeral 10 dena

На slatkickamala му/ѝ се допаѓа ова.
  12. slatkickamala

slatkickamala Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2021
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    79
    јас макмирор ги завршив синоке а вчера ми се јавија за резултатите денеска бев и ми даде тримаксазол и пробиотик и рече чим сум завршила синоке со вагиналети нема потреба да ми дава пак вагиналети бидејки макмирор тие се за белопрање го намалуваат а јас имав зголемено бело шрање но не беше кандида ми рече 7 дена антибиотик да пиам после 5 дена кога ке помине без терапија да повториме брисеви

13. Pepsii

Pepsii Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    22
    Искуства со уро ваксом, вреди ли превентивно да се зема, и колку чини во мк?

14. Lilyyyy

Lilyyyy Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2023
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Zdravo, jas go imam istiot problem veke 6 meseci. Dali najdovte lek za ova?

На TinkaGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    3.799
    Девојчиња, имате леукоплакија. Истиот проблем го имав. Печкање и сите класични симптоми на цистит, а уринокултурата чиста. Од хронични цистити се прави бела плоча на бешиката којашто е всушност предтуморозна состоја којашто предизвикува константни небактериски циститити. Не е тоа тумор класичен од опасните (не е ниту рак - бидејќи знам кај ќе ви отиде паметот), но мора да се оперира. Тоа е всушност лапароскопска интервенција не е класична операција, не ве сечат, се влегува со лапароскопски уред (со спинална анестезија се работи) и се чисти таа бела плоча. Еден ден лежите на урологија, после сте ко нови. Најпрво мора да направите цистоскопија ( не е болна, само е непријатна), ама 99% ви тврдам дека е тоа, бидејќи го поминав истото. Мене ме оперираше др. Ставридис на клиника, сега е во Систина. Ми рече секои 10 дена во месецот да пијам по една таблетка Нифуран за профилакса. Кај мене Нифуранот многу убаво делуваше и нормално мноооогу течности дур не ме оперираат. Отакако ме оперираа 6 год немав проблем, сега закачив ешерихија пак, ама ќе ја средам. Цистоскопија двете под итно!

На simoncelicius, Lilyyyy и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  16. Nefertari

Nefertari Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Devojki eve I jas pravev mikrobioloski I mene mi ispadna ovaa bakterija vo vaginata I cervikalno, doktorkata mi rece da pijam pancef antibiotik ,ve molam dajte mi nekoj sovet , blagodaram

17. Lilyyyy

Lilyyyy Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2023
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Здраво bybeDkid, како си? Вака јас уште го имам проблемот. Не сум направила цистоскопија од причина што болки имам само кога ми е ладно, кога се менува времето. Сега летото 3 месеци на топло бев супер. Ама штом малку залади сега еве пак почнаа болките и зачестено мокрење. Дали и тебе ти се случуваше истото?
    Дефинитивно ќе ја правам цистоскопијата.

18. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    3.799
    Не, мене цело време ми се повторуваа симптомите без разлика на времето. Според другото што го кажа, упатува се на леукоплакија. Дури и да не е тоа, мораш да правиш цистоскопија, да видиш што е. Не се плаши, не е болно само е непријатно (како гинеколошки преглед).

19. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    3.799
    Јас го нарачував од Бугарија пред неколку години. Немаше ефект кај мене, пак ми се повторуваше бактеријата.

20. Kumanovkaa

Kumanovkaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 март 2019
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    1.138
    Што и да пиете ешерихија пак се повторува, ретки се случаи кога целосно се излекува бидејќи всушност е дел од нормалната микрофлора на цревата