Escherichia coli (ешерихија коли)

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од LaRagazza, 6 јануари 2010.

1. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    277
    Мислев на тоа дали е пренослива од човек на човек? Преку вц школка на пример

2. Fraxinus

Fraxinus Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2021
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    1.288
    Да, пренослива е.

3. savageu

savageu Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2015
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    145
    Не, не е

4. Fraxinus

Fraxinus Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2021
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    1.288
    Камо да не беше. Пренослива е. Прогуглајте.

5. savageu

savageu Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2015
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    145
    Не мора да прогуглам зошто знам. Не е убаво да ширите лажни информации ниту паника. Ешерихија коли е бактерија од која има милион различни соеви и како бактерија може да предизвика и труење со тешки гастроинтестинални симптоми ако е за тоа па пак ја имаме нормално во цревата без да сме болни. Дел од нормалната флора е. Но, лесно може од анусот да стигне до уретрата и да се искачи до мочниот меур па да предизвика циститис. Не може човек што има циститис да седне на шоља и да ја пренесе на друг, во бешиката е бактеријата, а и секако ја имаме околу анусот од каде сите ја пренесуваме и по шољите па никој не фаќа на тој начин. Самото заболување односно циститисот не спаѓа во групата на заразни туку интернистички болести... Не читајте глупости од интернет и не ширете беспотребно паники кај луѓе кои не знаат...

На bybeDkid му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Fraxinus

Fraxinus Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2021
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    1.288
    Големиот дел од тоа што го кажа е точно. А за пренесувањето, ако докторите мене ме лажат, тогаш и јас лажам.
    Пак ќе речам, камо да не беше пренослива, но досегашното искуство и експертиза ми покажува друго.

На savageu и Didajo им се допаѓа ова.
  7. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.825
    Imam 1000000 e coli. Maticniot mi rece nisto ne pravam so 1 kesicka urofos. podobro da pijam citeral 2 kutii. Kakvo e vaseto iskustvo?
    na fosfomicin e senzitivna inaku

8. Didajo

Didajo Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    514
    Fosfomicin se zema obicno dolgotrajno na 3 ili 6 dena po edna kesicka megutoa vo konsultacija so urolog. Mnogu e dosadna i kaj nas retko se cisti bidejki lecime ne dolekuvame, vo Srbija se odi so trojna antibiotska terapija a kaj nas preminuva vo hronika. Dokolku ti e senzitivna na citeral probaj so nego.

9. Miy3

Miy3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    184
    zdravo dali i kako nekoj izlecil esherihia vaginalno? blagodaram

10. slatkickamala

slatkickamala Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2021
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    79
    девојки правев микробиолошки брисеви испадна дека имам ешерихија коли во вагина и цервикално..дали некој имал искуство што даваат освен антибиотик и многу течности немав скоро никакви симпотми освен понекогаш печење кое траело 5 минути само нормално мокрам бидејки ја немам во мокрачата дали даваат некакви вегиналети или слично за да се исчисти вагинално и цервикално?

11. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Jas imav isto mi dadoa makmiror vaginaleti 2 kutii bez antibiotik urinokultura bese sterilna za da posle mesec Dena dobijam vospale ie na besika I da mi dadat antibiotics citeral 10 dena

На slatkickamala му/ѝ се допаѓа ова.
  12. slatkickamala

slatkickamala Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2021
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    79
    јас макмирор ги завршив синоке а вчера ми се јавија за резултатите денеска бев и ми даде тримаксазол и пробиотик и рече чим сум завршила синоке со вагиналети нема потреба да ми дава пак вагиналети бидејки макмирор тие се за белопрање го намалуваат а јас имав зголемено бело шрање но не беше кандида ми рече 7 дена антибиотик да пиам после 5 дена кога ке помине без терапија да повториме брисеви

13. Pepsii

Pepsii Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    24
    Искуства со уро ваксом, вреди ли превентивно да се зема, и колку чини во мк?

14. Lilyyyy

Lilyyyy Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2023
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Zdravo, jas go imam istiot problem veke 6 meseci. Dali najdovte lek za ova?

На TinkaGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Девојчиња, имате леукоплакија. Истиот проблем го имав. Печкање и сите класични симптоми на цистит, а уринокултурата чиста. Од хронични цистити се прави бела плоча на бешиката којашто е всушност предтуморозна состоја којашто предизвикува константни небактериски циститити. Не е тоа тумор класичен од опасните (не е ниту рак - бидејќи знам кај ќе ви отиде паметот), но мора да се оперира. Тоа е всушност лапароскопска интервенција не е класична операција, не ве сечат, се влегува со лапароскопски уред (со спинална анестезија се работи) и се чисти таа бела плоча. Еден ден лежите на урологија, после сте ко нови. Најпрво мора да направите цистоскопија ( не е болна, само е непријатна), ама 99% ви тврдам дека е тоа, бидејќи го поминав истото. Мене ме оперираше др. Ставридис на клиника, сега е во Систина. Ми рече секои 10 дена во месецот да пијам по една таблетка Нифуран за профилакса. Кај мене Нифуранот многу убаво делуваше и нормално мноооогу течности дур не ме оперираат. Отакако ме оперираа 6 год немав проблем, сега закачив ешерихија пак, ама ќе ја средам. Цистоскопија двете под итно!

На simoncelicius, Lilyyyy и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  16. Nefertari

Nefertari Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Devojki eve I jas pravev mikrobioloski I mene mi ispadna ovaa bakterija vo vaginata I cervikalno, doktorkata mi rece da pijam pancef antibiotik ,ve molam dajte mi nekoj sovet , blagodaram

17. Lilyyyy

Lilyyyy Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2023
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Здраво bybeDkid, како си? Вака јас уште го имам проблемот. Не сум направила цистоскопија од причина што болки имам само кога ми е ладно, кога се менува времето. Сега летото 3 месеци на топло бев супер. Ама штом малку залади сега еве пак почнаа болките и зачестено мокрење. Дали и тебе ти се случуваше истото?
    Дефинитивно ќе ја правам цистоскопијата.

18. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Не, мене цело време ми се повторуваа симптомите без разлика на времето. Според другото што го кажа, упатува се на леукоплакија. Дури и да не е тоа, мораш да правиш цистоскопија, да видиш што е. Не се плаши, не е болно само е непријатно (како гинеколошки преглед).

19. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Јас го нарачував од Бугарија пред неколку години. Немаше ефект кај мене, пак ми се повторуваше бактеријата.

20. Kumanovkaa

Kumanovkaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 март 2019
    Пораки:
    401
    Допаѓања:
    1.148
    Што и да пиете ешерихија пак се повторува, ретки се случаи кога целосно се излекува бидејќи всушност е дел од нормалната микрофлора на цревата