1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Escherichia coli (ешерихија коли)

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од LaRagazza, 6 јануари 2010.

1. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    909
    Девојки здраво, дали некоја од вас имала ешерихија во вагинални брисеви? 27ма недела сум во бременост. Глава не дигнав од антибиотици. 4 дена пред да правам брисеви го завршив амоксицилинот за ентерокока во уринокултура, па сега излезе ова. Инаку сум на бед рест. За хигиена да не зборувам. Два пати во ден се туширам ради вагиналети утрогестан, ептен пазам. Нема крај од бактерииве. Прв пат во живот се среќавам со вакви работи

2. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.756
    Допаѓања:
    23.954
    Го пробал ли некој ова? 100% концентрат од канадска брусница?
    Го имам пробано, ама не обратив внимание како се дозира.
    330мл. е, и пишува дека макс 5 дена се држи во фрижидер, што би дошло 66 мл. дневно. Дали е доволно толку на дневна база за да има ефект?

IMG_4343.jpeg

3. Belo krilo8

Belo krilo8 Активен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2024
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    10
    Брусница чај, одмивање со камилица, и храната е многу битна, сеа дека сте бремена потешко е за лечење , зошто и диета со посна храна се уништува бактеријата. Повеќе овошје и мед, наместо благи конзервирани продукти. Досадна е и болна многу за жал мене два пати ме има фатено првиот пат антибиотици примав за вториот пат по природен пат се лечев и помина.
    Многу пазење

На Evangeliaa22 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sofija1109

Sofija1109 Нов член

Се зачлени на:
    15 јануари 2024
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Девојки здраво. Од вагинални инфекции не можам да кренам глава. До сега се борев со кандида таман се беше во ред ми најдоа ешерихиа коли. Примам антибиотик и маноза но никаков друг совет не ми даде гинекологот. На што треба да внимавам? Што нахнадно да користам и да се спасам побрзо. Убав ден

5. Ne znam koj

Ne znam koj Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2023
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    246
    Јас да кажам мое искуство
    Имам Ешерихија.Неможев глава да кренам одреден период-повеке на боледување отколку на работа бев.
    Отидов кај Нутриционист Сашо Дрвошански.Ми направи мој начин на исхрана и ми даде суплементи да пијам.
    D-mannose od F max 5 Nutrio, и Vitamin C од Doctor Mercola.Ги нарачувам од Амазон или Ebay.
    Можам слободно да кажам дека состојбата значително се подобри.Ме фака ешерихија но во преблга форма е.

На Sofija1109 и Didajo им се допаѓа ова.
  6. Didajo

Didajo Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    514
    Ти благодариме бескрајно за споделеното искуство навистина значи :)

7. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    2.516
    Jas pocnav pak so d-manose ovie migi preporacaa vo zegin 3mg imaat vo niv d-manose i celo vreme sigo pijam cajot od germanija sto sigo poracuvam sto migo kaza Gurmesevski od urologija.Ama pak odvreme na vreme me fakaat simptormi,nema spas od ovaa bakterija.

Прикачени фајлови:

На Sofija1109 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. __Nina__

__Nina__ Активен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    Zdravo, imam leceno i kandida, posle toa mi kazaa i za esherihija....ne sekoj ciklus no eve se pocesto primetuvam nekolku dena dva tri pred da dobijam ciklus, imam zgolemen sekret, me chesha, i mi potekuvaat usnite ... Sum koristela i vaginaleti, i izmivanje so Alkadzin intimen gel prepisan od ginekolog, i koristenje na Nistatin, i ne znam si shto povekje.. mozebi nekoja od vas se nasla vo ista sostojba pa nasla barem chare da ne se povtoruva makata tolku cesto? Nekoj dobar produkt ili pak priroden lek?
    (Na ginekolog e zakazano povtorno da nema zabuni, no kako vikaat Prasaj Patalec a ne gatalec...) Blagodaram odnapred :)

9. Hilari899

Hilari899 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    32
    Феминки здраво, би сакала да ве замолам за совет. Имам ешерихија коли 1.000.000 притоа пред да се појават симптомите пробувавме за бебе и во моментот сум во исчекување на оние денови пред добивање а имам огромен проблем со бактеријата. Денес почнав со цитерал и пробиотик но страв ми е да не се направи некаков проблем со очекуваната бременост. Ве молам за совет доколку сте биле во ваква ситуација и би значеле предлози за терапија или било што што ви помогнало. Исто така ме интересира која е нормалната вредност за присуство на бактеријата во нашето тело чисто за споредба во однос на резултатот кој го имам.

10. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.148
    Допаѓања:
    8.394
    Над 100.000 во урина се смета за инфекција. Оваа бактерија нормално живее во цревата, но некогаш може да се пренесе на уринарен тракт.
    Јас пиев две дози антибиотик и одма почнав со чај. Оди во билна аптека и побарај им чај за е. коли. Мене ми дадоа едно 20 различни чаеви и упатство за подготовка. Сите овие чаеви се мешаат заедно во една тава и од мешавината правиш чај според упатството. Го собрав во стаклени тегли кои си ги собирав за чај... Секој ден пиев по минимум 1 литар од чајот.
    Продолжив да го пијам и после антибиотикот и после добриот резултат уште некое време. Мора испирање преку тоа што ќе пиеш многу вода и течности (чајот најмногу)

Има и некои други лекови кои помагаат бактеријата да не се задржува на ѕидот од мочниот меур, како ќесички со екстракт од брусница, ама докторите само чај и антибиотик ми дадоа мислам..

За да немаш реинфекција внимавај на хигиената со долниот веш. Немој да носиш веш кој се пере на ниски температури.
    Користи само памучен долен веш кој ќе го переш на 90 (минимум на 60 мораш да го переш за стерилизација, ама подобро е на уште повисока) и уште подобро ако додадеш некое средство за дезинфекција во перењето плус, како белило. Јас додавав wanish во бубањот на машината. Дури и едно време додека ми беше активна инфекцијата посебно го перев мојот веш од оној на другите.

На Hilari899 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    655
    Допаѓања:
    1.955
    Од која фирма купувате д маноза и дали ја пиете превентивно секојдневно или по потреба?

12. 86 kiki

86 kiki Активен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2024
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    2
    Da i jas ja imam pred 20 dena pak pravev brisevi plus bremena sum 25-nedela piev pancef mislam 10 dena pa mi gi prepisa polygynax 6 kapsuli se 1 navecera stavas gi zavrsiv ovaa nok utre sum na kontrola za brisevi pak a pred da mesec vreme nemav nikakva bakterija mora antibiotici

13. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    541
    Дали овошјето е добро за ешерихија? Која храна треба да се внесува за да си замине досаднава бактерија во бременост?

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.158
    Допаѓања:
    102.087
    Овошјето е шеќер, шеќерот е лош за ешерихија, така да ни овошјето не е добро. Е сеа не дека една јаболка или една банана ќе направат проблем, избегавај грозје, лубеница, праски многу, сливи многу, по една овошка не е проблем. И земи брусница капсули од Џејмисон од Еурофарм и витЦ исто од Џејмисон и пиј навечер, за да се заби во урината и полесно ќе се исчисти. Покрај нормалната терапија нели.

На snowwhite.24 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. snowwhite.24

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    541
    Фала :inlove: баш вчера изедов скоро полс лубеница и грозје, тоа ми бара душата на пеколов. Купив кефир прегрдо е, ама прочитав помагал.

16. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.736
    Допаѓања:
    14.375
    Изгуглај што е алкална храна, има многу табели.
    Купечки кефир не би ти помогнал многу. Исто така, кафе, какао и чоколадо- никако. Ќе видиш на табелите што се треба да јадеш, а што да избегнуваш (се што има кисела ph).
    Јас и доста работи пиев, ама затоа што си бремена, не би се осудила да препорачувам, тоа само во консултација со лекар.

17. snowwhite.24

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    541
    Ќе внимавам на исхраната и со панцефот се надевам ќе ја откачам.

На Avery му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.173
    Допаѓања:
    83.809
    Купи си чај за бактеријата од Билна аптека Херба Стојанови најди ги на фб и се ќе биде ок и благо и газирано избегнувај .

19. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    257
    Чај од корен од магдонос или свеж чај од магдонос многу помага

20. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член