И јас направив една доза и почнав веднаш да јадам од неа. Мора ли да чекам 40дена или да си направам уште една доза за подоцна?
I jas ne gi cekav 40 dena mi se vide dolgo mislam posle nedela-dve pocnav da jadam zatoa sto imav maka i sega za sega sum ok taka da mozebi e pravilno da se ceka 40 dena ama mislam deka nema vrska toa spored mene
Јас јадам и сушена брусница многу помага ја уништува бактеријата. Исто така и пијте чај од брусница колку можете повеќе. Има и еден пробиотик се вика Хеликобаланс јас видов многу аир од него ми ги смири болките. А дали имате дијареа од бактеријата понекогаш?
Da go pievi jas helicobalans i b6 i mene mislam deka mi pomogna ama najveke me smiruvashe prespanska gorcica, inaku da povremeno imav diarea
Во последно време многу ме мачи прашањево дали ја имам оваа бактерија. Значи имам кисленини секогаш кога јадам мрсна храна, сукано, или пак млечни производи. Чувството е како да ми гори желудникот и грлото а исто така ми иде да повратам ама не можам. Последниве неколку недели приметувам дека имам лош здив (не знам како да го опишам) но имам чувство како да доага од желудникот таа мирис. Зошто немам никаков проб со забите, ги мијам 2 пати на ден. Но пак имам непријатен мирис. Пред 2 месеци отидов на болница ми зедоја крв но не ми открија ништо. Не знам дали пак да одам на болница или да почекам некое време (но 1 год ми е вака)
Pa spored mene a ne sum strucna vo toj pogled sepak mislam deka ne se raboti za helikobakteri. Simptomite od heliko se bloki vo zeludnik duri i neizdrzlivi nepodnoslivi, poduenost, gasovi, cesto podrignuvanje, dijarea ponekogas, taka da mislam deka imas sosema drug problem so zeludnikot stom ti laci tolku preterano kiselina. Smeta i pravi problem i takva hrana ama mislam deka ne e heliko. Soprugot postojano se zali na kiselini da od takva hrana a nema heliko. Taka da konsultiraj se so maticen pa ponataka neka te upati sto da pravis. A i zaboraviv lesno e da ispitas ili preku krv ili preku izmet najtocno dali ja imas
Може да се провери присуство на бактерија и преку фецес со детекција на антигените на бактеријата, што укажува на дирекно присуство на бактеријата, преку уреа издишниот тест и преку бипсија, но кај нас ретко кој лекар би се замарал со докажување на присуство на оваа бактерија а навистина прави големи проблеми. Избегнувај мрсна храна и кифли, сукано и се тоа што ти предизвикува зголемено лачење на киселина. Проблемов ти трае подолго време, би требало да направиш гастроскопија.
I jas gi cekam smokvite da napravat 40 dena vo frizider, samo da prasam dali dobivte dijarea od niv!?
Ne od niv nisto ne mi se desi imav samo podobruvanje, dijarea, podenost, gasovi pred toa od samata bakterija
Имав хеликобактер пилори, пиев тројна терапија но бактеријата ми се повтори, имам подобрување од пелин, секој ден на сабајле по една ракиена чашка на гладно пола саат пред јадење, или ако можете да го поднесете вкусот уште поубаво секој ден пола саат пред секој оброк, пример 3 пати на ден пола саат пред јадење, чајот да не е силен, само што ќе зоврие 5 минути да постои и се процедува, инаку ќе биде многу горчлив
Како ви е од смоквите, дали имате пододбрување, дали ја отстранивте бактеријата, еве јас сум на антибиотици и се мислам дали да пробам од смоквите или да барам нешто друго.
Примав тројна терапија и подобро се чувствував само неколку месеци. Сега пак истите болки, киселини. Не можам ништо да јадам, што о да јадам болка имам ми се гади. Сега ни смоквите не ми помагаат веќе. Болки и киселини имам дури и кпга јадам нешто што ми е дозволено пример варен ориз, компир буквално што и да јадам после не сум ок. Аман дали има некој што ја искоренил оваа бактерија или нон стоп ќе се повторува?
Значи сеуште немате пробано дали ќе делуваат? Некој друг искуство...? А проверивте дека повторно ја имате бактеријата, или според симптомите претпоставувате. Снимај те го и желудникот, можеби е нешто друго проблемот
Ќе проверам но чекам реагенси за преку измет немаше . Преку измет се најточни резултатите. Инаку сигурно повторно ја имам истите симптоми се. А и сите знаеме дека не е лесно да се искорени оваа бактерија. Додека ги пиеш лековите си ок, потоа се повторува. Смоквите јас ги имам пробано и мислам дека помагаат.
Ти благодарам на одговорот, ќе ги направам, само незнам сега дали да чекам 40 дена или одма да си конзумирам. Зошто читам некои членови чекале некои не. Вие ги чекавте или не?
Да треба да ги чекаш. Јас чекав 40 дена, на темно и суво место го чував. На четири парчиња ги засеков смоквите, и секој ден ја превртував теглата да примат смоквите повеќе од мас.масло. имам и еден рецепт за сушена брусница ќе го споделам подоцна.