1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Helicobacter Pylori

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од TinaM25, 19 август 2010.

1. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    990
    Допаѓања:
    2.430
    Добро јасно ми е тоа, него прашањето ми е дали може човек да нема симптоми а да ја има бактеријата?

2. Ani45

Ani45 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2022
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    986
    Може

На franca му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cicko Cacko

Cicko Cacko Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2023
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    21
  4. Ani45

Ani45 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2022
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    986
    Можно ли е тестот преку фецес да биде лажно позитивен доколку сум под терапија за желудник нолпаза?

5. Cicko Cacko

Cicko Cacko Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2023
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    21
    Prilicno nov sum so bakterijava pa moze i da gresam,no ne mi se veruva deka koristenje na nolpazata moze da dade lazno pozitiven test.
    I pak da go postavam toa moeto prvo prasanje:veke zavrsiv so trojnata terapija,i seuste mi se slucuva da imam lesnoglavost/vrtoglavici,nekogas prosledeni so gadenje a nekogas ne,i moram da legnam vo ovie periodi.
    Pomisliv da ne e od pritisokot -ne e,vo momentov 106 so 64 so puls 71 (standard cel zivot mi e 90 so 60 )
    Sekakov sovet bi bil dobrodojden.

6. Ani45

Ani45 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2022
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    986
    Сакав да кажам лажно негативен, се извинувам

7. Ani45

Ani45 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2022
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    986
    Истото го имам, после јадење осеќам омалаксаност, вртоглавица, како главата да ми е тешка, како се да ми е во магла, десет пати се тестирав негативен ми е тестот, внимавам многу на исхраната, од благо се откажав, кафе три пати во живот се имам напиено и газиран сок, се што не треба да се јаде јас не јадам и пак и пак имам симптоми, веќе памет немам. Јас имам и гастритис од бактеријава, можно е гастритис да имаш, не мора хеликобактер да е, смени го од корен режимот на исхрана, ако можеш пиј гел од алое вера, храната да биде варена и печена, никако мрсна, намеато зејтин користи маслиново, наместо шеќер јади мед, урми, прженици, ајвари, лутеници не јади, во главно сам треба да одредиш што ти смета, јас се изнамачив со години и уште не сум доизлечена

Последна измена: 12 октомври 2023
  8. Cicko Cacko

Cicko Cacko Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2023
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    21
    Za ladenje bukvalno nikoj mi nemase kazano sto da se jade a sto da se izbegnuva...se sto doznav doznav od citanje online,brilijantot go zameniv so maslinovo maslo iste od pocetokot,a ocetot go zameniv so nekoe ocetce so crno godzi
    Jadam samo vareno a imtegralno lepce koristam veke so godini nanazad (i ne sum nekoj golem lebojadac)
    Da gastritis imam no ne e kako sto bese na pocetokot na terapijata...kafeto i cigarite premnogu nedostogaat zasto naviknat sum da pijam po 5-7 kafinja na den (standard cel zivot nizok pritisok)
    No najgolem majd fak mi prai toa sto koga imam vakvi simtomi (lesnoglavost i gadenje) da zemam nesto blago i se vraka se vo normala.
    Od koja pricina?
    Citam na poveke mesta deka ne treba blago da se jade no zasto? Smeta na bakterijata ili ja hrani bakterijava? Ako ja hrani togas ne mi e problem nema da jadam blago i taka dolg period terav bez blago i gazirano.

9. Ani45

Ani45 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2022
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    986
    Да благото ја храни бактеријата и го иритира желудникот, не само за хеликобактер туку и пример кај жените што имаат гинеколошки инфекции благото е забрането, зошто тоа сакаат бактериите за да се размножува. Ако можеш да најдеш свежа брусница да јадеш, многу брокули, карфиол, маслото од диво оригано многу помагало имам читано, ама јас не можев да го пијам премногу е јако и горчи, сок од зелка исто е стар лек кој помага, алое вера итн. Мене лично благото најмногу ми сметаше, затоа скроз престанав да го јадам. А како си со шеќерот во крвта?

10. Cicko Cacko

Cicko Cacko Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2023
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    21
    Nikogas ne sum imal zgolemen sheker vo krvta,sega napravena krvna slika pred nekoj den i konkretno shekerot e vo granici na normala.
    Najdov suva brusnica i caj od brusnica...samo sto suvata brusnica ja krkam ponekogas a cajot skoro ic zasto pijam zelen caj.
    Brokula morkov i karfiol vo supa koja sto e sekogas za vecera.
    Zelka salata krkam napravena so maslinovo maslo i ocet so crno godzi
    Naracan caj od bilkar od Gostivar treba toj da go dobijam denes ili utre i mislev da zemam i propolis,a vo cajot ako nema divo origano moze ke zemam i maslo od divo origano.
    Konkretno blagoto ne mi pravi nikakov problem koga go konzumiram,no ako bakterijava se razmnozuva od blago,togas periodive koga mi se gadi i maci ke gi istrpam maski i ne ja hranam,ili bas sega ke zeam lazicka med i da vidam kako ke reagira.

На Ani45 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. toni231

toni231 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Здраво. На тестот за Helicobacter pylori - IgG (U/ml) имам добиено вредност од 1,41 ,а нормална референтна вредност пишува дека е <1,1. Што значи поточно да ми објасни некој? Дали е позитивен тестот и дали треба да се пие терапија со оваа вредност?

12. Ani45

Ani45 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2022
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    986
    Тоа значи дека организмот некогаш бил во контакт со бактеријата и не значи дека моментално е активна бактеријата, за да се открие директното присуство на бактеријата се прави тест со примерок од фецес и само тогаш ако е позитивен тестот се пијат антибиотици, ако и тој е негативен тогаш нема потреба од терапија.

13. toni231

toni231 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Благодарам

На Ani45 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Cicko Cacko

Cicko Cacko Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2023
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    21
    Zavrsena trojna terapija protiv bakterijava(pred nekolku dena),na krajov na mesecov ke treba da napravam kontrola dali seuste ja imam,do togas zemen miks od 9 razlicni caevi,propolis,maslo od divo origano,booster so crno godzi za imunitet.
    A veke imam zemeno ribino maslo so dodatok A i D3 vitamiji,i swiss nekoi si kapsuli so site B vitamini i sega prasanjeto e....dali ova se da go pijam do kraj na mesecov...ako pijam koa sto kako da pijam...nekoj sovet ili nekoja licnost so pogolema glava od mene da dade mislenje.

15. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.425
    Допаѓања:
    24.805
    А кои се уствари симптомите за да се посомневаш?

Јас 2 дена имав болки во желудникот, ми доаѓаа во бранови, да речам, секој саат по 15 минути ме болеше една чудна болка. Како да ме копка нешто внатре. Болка слична на онаа кога си екстремно многу гладен, не знам како да опишам. 2 дена пијам Нолпаза (1 наутро) и Спасмекс неколку пати (при болка) и еве трет ден не ме боли веќе.

Истовремено, цела недела имав проблем со констипација, а тогаш кога успевам да излезам во вц, е во форма на мали топченца, ко брбушки.

Нешто ми се дешава периодов со цел дигестивен тракт очигледно, па дали да проверувам за ова.

16. Ani45

Ani45 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2022
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    986
    Може да ти е само гастритис, мислам те прочитав во друга тема дека си пиела антибиотици за нешто, па антибиотиците многу често се причина за акутен гастритис, односно предизвикуваат воспаление на слузницата на желудникот. Симптомите се различни кај сите, болки, гадење, надуеност, подригнување, гасови, киселини итн. Чим од нолпазата ти се смирило најверојатно е некое воспаление, внимавај некој период на исхраната, пиј ја нолпазата и ќе се среди.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.425
    Допаѓања:
    24.805
    Да, пиев пред 2 недели и ми се случи еднаш да не го испијам ко што треба. (facepalm) После таа случка, 4 денови ме болеше најдолниот дел од хранопроводникот, дури и вода кога пиев. Па ми помина тоа, сега ова. А киселини немам, за чудо.

Фала на совет!

18. TrinityNeo

TrinityNeo Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2013
    Пораки:
    460
    Допаѓања:
    834
    Обавезно пробиотик со антибиотик.
    Иначе антибиотикот ствара запек но за кратко минува .продолжи ноплаза

19. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    312
    Без доктор антибиотици не се пијат на своја рака и секако се поштетни и треба да се пијат само во крајна варијатна тоа е модерна пракса со старата секогаш се препишуваат и нивното уништување на добрите бактерии во црева е многу полошо од третирање на обични инфекции.

20. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.822
    Допаѓања:
    2.854
    Mnogu cesti bolki vo stomak, jas imav I ne znaev zosto me boli primer na mnogu raboti so gi jadev me bolese sekoja nedela, Edna's epten me zaboli pa si rekov ova ne e normalno, zavrsuvav so povrakanje posle jadenje, pa pijav spazmeks I caj od nane za da se smiri.
    Sledno test si naprajv I ja otkriv deka ja imam.