Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

HPV – дали сте информирани?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Carlita

Carlita Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2025
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    6
    Никогаш не се премачка со таа киселина? Јас не ни знаев дека постои таа опција кај нас, додека на интернет прочитав дека во Шпанија го користеле дури и за ЦИН3..

2. ivanana3

ivanana3 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    9
    На форумов дознав и јас. Тоа е како хемиски пилинг за лице ама за грлото на матката се користи. Кога имаш високоризичен хпв, ми рекоа мора биопсија прво за да се утврди дали е само површински цинот бидејќи киселината не делува длабоко. Ти што имаш и што правеше?

3. Carlita

Carlita Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2025
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    6
    Јас ЦО2 ласер правев во систина, исто е само за ЦИН 1 или 2. На пап тест имав ЦИН1,а позитивна сум на 66, 68 и 59. Кај мене се гледаа промени на колпоскопија и ми кажаа дека е ЦИН2 или 3, но на биопсија испадна ЦИН1. Од страв земав и отидов да го направам ласерот. Сега повторив пап тест, го прикачив погоре. Изгледа како да е чисто, се надевам не е лажно негативен

4. ivanana3

ivanana3 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    9
    Какво е искуството со ласер? Се дава анестезија?
    Штом ти испаднало цин 1 на биопсија тоа е доволно за мирна глава :)) Следно претпоставувам треба да почекаш некој месец ( да работиш на имунитет) и да направиш типизација за да видиш дали се отараси организмот од вирусот. И јас веќе не верувам на пап, верувам на колпоскопија, типизација и биопсија. Ама треба да се опуштиш ти веќе и само следење.

5. ivanana3

ivanana3 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    9
    Јас треба да правам, ми рекоа една вечер се останува. Пиши ми дм да се бодриме

6. fosamilnavidad

fosamilnavidad Активен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2024
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    4
    Дали сметате дека фолна киселина, д3, индол-3-карбинол и сирупот од Др Волц имун комплекс е доволно од суплементи или треба да примам уште работи? Прилично здраво се хранам и општо јадам зеленчуци и овошје, престанав со пушење и намалив со пиење и сум физички активна. На пап тест имам дискретно присуство на вирусот, немам посериозни промени од типот Цин и добра колпоскопија.

На EmilijaKolev му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Felix Anima

Felix Anima Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2025
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    76
    како од пап ти утврдија вирус?мене ме пратија за хпв типизација

8. Carlita

Carlita Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2025
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    6
    Да, целосна анестезија исто. Те пуштаат истиот ден од болница. Дали заврши работа ти или чекаш термин?

9. fosamilnavidad

Се зачлени на:
    23 февруари 2024
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    4
    на папот пишуваше промени карактеристични на вирусна инфекција и после правев и типизација со што излегоа тип 6,39 и 73 :)

10. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    15.743
    Јас немам правено типизација никогаш, сум имала секогаш уреден ПАП, што значи дека може и на ПАП да не се открие вирусов воопшто? Или сите што сте имале ХПВ, прво на ПАП покажало промени?

11. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    1.086
    Да, папот може и да не покаже, затоа јас на секој препорачувам барем еднаш на 2,3 години да си направи типизација превентивно.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    254
    Nekoj da mi objasni podetalno dali e strasno ginekologot mi potencira HPV virus

Прикачени фајлови:

13. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    15.743
    Така пишува, направи си ХПВ типизација, да се види кој тип на хпв го имаш, и според тоа соодветна терапија, и да подобруваш имунитет, па за 3 месеци на контрола, да се види дали е исчистен вирусот, ако не е ти прават конизација.

14. Bruno1996

Bruno1996 Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Не мора да значи дека ќе и прават конизација ако не е исчистен вирусот. После типизација, доколку се детектира некој од високоризичните типови, најдобро е да се направи колпоскопија (скроз безболно) за гинекологот да види дали вирусот има направено некои промени. Доколку има, се прави биопсија па дури тогаш ако излезе цин 2 или 3 се прави конизација. Ако излезе цин 1 обично со имунотерапија, вагинални гелови се пристапува, па организмот да се избори. Секако после тоа почести прегледи за да се следи вирусот. Барем во мојот случај така беше, имав цин 1.

Најважно, без стрес, паника, многу зеленчук и овошје и се ќе среди ❤️

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    15.743
    Да, точно. Јас не сум имала искуство, ама се распрашувам со гинекологот, па тој така ми објаснуваше. Иако тука прочитав дека 1 во 2 години треба сите да си правиме ХПВ типизација, зошто не се открива секогаш на обичен пап тест вирусот.

На Bruno1996 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bruno1996

Bruno1996 Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Точно да, и овде низ искуствата прочитав и кај други девојки што на пап ништо не покажало. Немав ни јас искуство, мислев пап се покажува, но според и мојот доктор хпв типизација и колпоскопија (доколку веќе имаме детектирано вискоризочни типови) се најверодостојни показатели. Секако, ова е само од лично искуство

17. fosamilnavidad

Се зачлени на:
    23 февруари 2024
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    4
    zdravo na site, bi cenela navistina mnogu dokolku nekoja od vas mi pomogne malku da razberam povekje vo vrska so ovaa situacija i dokolku imate slicni iskustva da gi spodelime :)
    vo avgust pravev pap i bea samo potencirani vospalitelni promeni megjutoa sega povtorno pravev i ispadna cin1 (imam i tipizaicja-6,39 i 73). se hranam pozdravo i prestanav so pusenje megjutoa ete naprednalo
    doktorkata preporaca kolposkopija. i vo agvgust pravev kolposkopija kade se bese uredno so mala leukoplakija na 12 casot taka sto ne se plasam od kolposkopija
    megjutoa doktorkata mi kaza deka dokolku vidi nesto somnitelno na kolposkopija moze ke preporaca biopsija.

i sega moite prasanja se:
    dali nekoj od vas ima praveno biopsija na klinika?
    dali bolese?
    kade gi isprakjaat rezultatite od biopsijata za analiza?
    kolku cinese seto toa?
    blagodaram odnapred

18. ivanana3

ivanana3 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    9
    Ми рекоа да се јавам штом ми заврши следната менструација, а тоа е за една недела

19. Hyla

Hyla Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    4
    Јас правев биопсија пред некоја недела.Самата биопсија ми беше со локален анестетик воопшто не болеше а јас самата си ги носев во хистолаб со оглед на тоа што сум во 5 тиот месец од бременоста па сакав брзи резултати.Инаку и таму може да ги оставиш ама незнам колку се чека за резултат.Во хистолаб е околу 6000 биопсијата.Мене ми излезе цин 2 и два високоризични па после пораѓај ме чека конизација најверојатно.Ако има некој што имал цин 2 и нешто му помогнало да ја одбегне конизацијата ве молам да каже како успеавте

На fosamilnavidad му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ajla11

Ajla11 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    49
    Здраво
    Правев пап пред 2 недели и добив наод:плочеста интраепителна лезија од низок степен -LSIL - HPV цервицит .
    Докторката по телефон ми кажа не е ништо страсно земи сируп на Др Волц и кога ке може да дојдеш на типизација .
    Не живеам во мк па после 3 недели може да одам .Но јас сум во паника претходниот пап беше уреден и го правев лани во декември ми е страв дека вирусот го имам одамна . ве молам за совет ке полудам притоа имам и промена во флората во прилог на бактериска вагиноза