HPV – дали сте информирани?

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Carlita

Carlita Активен член

Никогаш не се премачка со таа киселина? Јас не ни знаев дека постои таа опција кај нас, додека на интернет прочитав дека во Шпанија го користеле дури и за ЦИН3..

2. ivanana3

ivanana3 Истакнат член

На форумов дознав и јас. Тоа е како хемиски пилинг за лице ама за грлото на матката се користи. Кога имаш високоризичен хпв, ми рекоа мора биопсија прво за да се утврди дали е само површински цинот бидејќи киселината не делува длабоко. Ти што имаш и што правеше?

3. Carlita

Carlita Активен член

Јас ЦО2 ласер правев во систина, исто е само за ЦИН 1 или 2. На пап тест имав ЦИН1,а позитивна сум на 66, 68 и 59. Кај мене се гледаа промени на колпоскопија и ми кажаа дека е ЦИН2 или 3, но на биопсија испадна ЦИН1. Од страв земав и отидов да го направам ласерот. Сега повторив пап тест, го прикачив погоре. Изгледа како да е чисто, се надевам не е лажно негативен

4. ivanana3

ivanana3 Истакнат член

Какво е искуството со ласер? Се дава анестезија?
    Штом ти испаднало цин 1 на биопсија тоа е доволно за мирна глава :)) Следно претпоставувам треба да почекаш некој месец ( да работиш на имунитет) и да направиш типизација за да видиш дали се отараси организмот од вирусот. И јас веќе не верувам на пап, верувам на колпоскопија, типизација и биопсија. Ама треба да се опуштиш ти веќе и само следење.

5. ivanana3

ivanana3 Истакнат член

Јас треба да правам, ми рекоа една вечер се останува. Пиши ми дм да се бодриме

6. fosamilnavidad

fosamilnavidad Активен член

Дали сметате дека фолна киселина, д3, индол-3-карбинол и сирупот од Др Волц имун комплекс е доволно од суплементи или треба да примам уште работи? Прилично здраво се хранам и општо јадам зеленчуци и овошје, престанав со пушење и намалив со пиење и сум физички активна. На пап тест имам дискретно присуство на вирусот, немам посериозни промени од типот Цин и добра колпоскопија.

EmilijaKolev likes this.
  7. Felix Anima

Felix Anima Активен член

како од пап ти утврдија вирус?мене ме пратија за хпв типизација

8. Carlita

Carlita Активен член

Да, целосна анестезија исто. Те пуштаат истиот ден од болница. Дали заврши работа ти или чекаш термин?

9. fosamilnavidad

fosamilnavidad Активен член

на папот пишуваше промени карактеристични на вирусна инфекција и после правев и типизација со што излегоа тип 6,39 и 73 :)

10. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Јас немам правено типизација никогаш, сум имала секогаш уреден ПАП, што значи дека може и на ПАП да не се открие вирусов воопшто? Или сите што сте имале ХПВ, прво на ПАП покажало промени?

11. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Да, папот може и да не покаже, затоа јас на секој препорачувам барем еднаш на 2,3 години да си направи типизација превентивно.

Mumoftwo30 likes this.