HPV – дали сте информирани?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.467
    Допаѓања:
    1.569
    Есента правев ПАП и ми излезе цин 1. Потоа правев типизација и беше во ред таа. Сега реков по пола година да го повторам ПАП тестот и пак ми излезе цин 2. Утре пак ќе правам типизација. Некој со слично искуство? 20 год можи правам ПАП тестови и секогаш ми биле во ред. Чудно ми е ова шо ми се случува.

2. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.244
    Прв пат слушам негативна типизација а Цин 1 на пап. Чим има било каков Цин треба на типизација да покаже кој вид на хпв го предизвикува тој цин. Докторот што ви кажа?

На Mumoftwo30 и MikicaBt им се допаѓа ова.
  3. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.467
    Допаѓања:
    1.569
    Ми кажа дека е можно да е грешка папот бидејќи секакви промени минимални ги запишувале како цин 1 а имав можи некакво чешање тогаш. Овој пат имаше и кандида па ПАП тестот па ми зедоа нов брис за типизација и ќе видиме дали од кандидата се промените или има некој вирусѓ

4. ana992

ana992 Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2014
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    5.994
    На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mar023

mar023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2016
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    102
    Предложете добар доктор/докторка за колпоскопија од која што сте вистински задоволни.

6. anabuja

anabuja Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2014
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    7
    Zdravo, da prasam izoprinozinot go piese istovremeno so imunokompleks na dr. Woltz ili vo periodot koga se pravi pauza?

7. marija_maca

marija_maca Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2016
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    50
    Дали некој скоро правел биопсија на државно? Колку се чека за термин?

8. The Greatest

The Greatest Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    65
    Не е баш скоро, но лани во мај кога отидов ми закажаа за во јули, значи некаде за 2 месеци. Сепак ако има некоја со поново искуство нека сподели.

На marija_maca му/ѝ се допаѓа ова.
  9. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    7.209
    Допаѓања:
    18.321
    Дали е можно на чист пап да имаш 3 ХПВ вискоризични на типизација?
    Порано имав еден, сега плус 2 нови имам.

10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    22.303
    Допаѓања:
    141.432
    Поже. Пап тест не детектира дали имаш ХПВ туку дали има промени на цервиксот. Сепак јас би ти препорачала нека те зирне на колпоскоп. Не е ништо страшно, 5 мин работа е. Ако колпоскпоија е чиста тогаш работи на имунитет кревање, и слично.
    Лично јас би пре колпоскопија него да се ослонувам на ПАП

На Mumoftwo30 и GirlLove им се допаѓа ова.
  11. Ena05

Ena05 Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    1.017
    Допаѓања:
    1.097
    До сега редовно сум правела пап тест, ехо, брисеви. На последниот преглед докторката ми предложи да направиме и хпв +стд панел, го предложувала на сите после бременост а која е поврзаноста... заборавив да прашам. Е сега, папот излезе супер, ехо супер, брисеви супер ама на хпв излезе дека сум позитивна на хпв тип 33. Вчера бев на консултација, докторот ми даде по шема изопринозин и совет за побрзо да направиме колпоскопија и биопсија. Договоривме као да се јавам за закажување кога ќе се вратам од одмор, 2 недели од сега. Јас кога ми кажа високоризичен се исповадив од памет пошо сум паничарка и не се распрашав баш се, ама не ми е јасно зошто ми вели и биопсија, зошто биопсија кога не се знае дали колпоскопијата ќе биде добра? Нели биопсија се прави само ако се види сомнително нешто на колпоскопијата а тој ми вели биопсија за да видиме дали е цин 1,2 или 3. Па нели позитивен хпв не значи одма присуство и на цин?
    Има некоја вакво искуство?
    И дали ова може да се прави на клиника, како оди процедурата и дали брзо се добива термин?

12. Eli96

Eli96 Нов член

Се зачлени на:
    10 март 2026
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    6
    Jas imav ASC-H so HSIL, na tipizacija ne izleze nisto, na biopsija cervicitis. Kolposkopija da, zosto vednas biopsija ne znam.

На Ena05 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. The Greatest

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    65
    Да, потребно е да се види дали на колпоскопија има промени и доколку има се прави биопсија. Немој да паничиш, знам дека звучи страшно високоризичен. Направи ја колпоскопијата, па тогаш ќе се знае дали има промени или не за да се прави биопсија. И да, позитивен хпв не мора да значи присуство на цин. Но бидејќи го поминав сето тоа веќе и бев премногу испаничена затоа што искрено никој ништо не ми објаснуваше и само од различни лекари добивав различни мислења, затоа ти препорачувам да не си го преоптеретуваш паметот со прашања што ако, само направи по ред се што треба, ако на крај пак не си сигурна со советите од матичната, побарај и второ мислење кај друг лекар.

На Ena05 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ena05

Ena05 Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    1.017
    Допаѓања:
    1.097
    Маж и жена се и двајцата гинеколози. Кај Коруноски одам, јас сум кај др. Пале и не знам што се излажав дека имаше она гужва кај маж и да влезам ај викам за консултации само и он ме исповади од памет со бипсијава. После кога се смирив со ладна глава си викам чекај бе може нема да има потреба од бипсија, колки толку ги разбирам работиве. И пишав на Пале и малку ме потсмири она, сега имам циклус па одам на одмор и кога ќе се вратам во јули одма одма на колпоскопија.
    И ти го имаше истиот вирус? Дали го излечи?

15. The Greatest

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    65
    Да, јас имав високоризичен 45, на биопсија излезе хроничен цервицитис. После година дена од претходната типизација направив нова и сега немаше присуство на ХПВ, но останува да правам редовно типизација и колпоскопија по потреба бидејќи раничката сепак ми стои.

На _Nofilter_ му/ѝ се допаѓа ова.
  16. _Nofilter_

_Nofilter_ Активен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2025
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    27
    За колку време ви стигнаа резултати од биопсија и што користевте како терапија?

17. The Greatest

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    65
    За 2-3 работни дена, правев на приватно и ги носеа во Хистолаб. Инаку пиев многу кратко изопринозин (требаше 6 месеци, но друг лекар ми ги прекина), потоа ресвератрол една кутија по една капсула на ден (150 се вкупно), па после тоа бета глукан исто една кутија по една капсула на ден, 90 вкупно. Не знам што точно од наведеното влијаеше врз хпв, веројатно сите, но единствено знам дека имунитетот ми беше скоро непостоечки, многу често се разболував и баш тогаш ми детектираа хпв.

На Mumoftwo30, Thebutterflyy, _Nofilter_ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Ena05

Ena05 Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    1.017
    Допаѓања:
    1.097
    Зошто ти го прекинаа изопринозинот? И мене ми рекоа 6 месеци и плус 3 месеци papilocare гел :?:
    А биопсија правеше бидејќи покажа нешто плус на колпоскопијата? И колку чини биопсија на приватно?

19. The Greatest

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    65
    Матичната ми препиша изопринозин и ме прати на биопсија и киретажа, но поради целата паника и тоа што терминот ми беше далеку, бев и на второ мислење каде ми рекоа да ги прекинам и да работам на зајакнување на имунитетот и каде патем и покрај раничката ми рекоа дека имам чист пап и не треба да правам никаква биопсија ниту киретажа. Бев и на трето мислење каде сепак ми рекоа треба биопсија, па и јас сакав да сум раат, мислењава на докториве се од една крајност до друга. Да, покажа некоја раничка на колпоскопија. Мислам околу 8000 дека беше биопсијата. Искрено на моменти уште се потресувам за целава ситуација бидејќи еден лекар те вади од памет, друг ти вика не се замарај не е ништо..

На Thebutterflyy, _Nofilter_ и Ena05 им се допаѓа ова.
  20. Ena05

Ena05 Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    1.017
    Допаѓања:
    1.097
    Ова со второ и трето мислење колки добро толку и лошо, ќе те испобунат па ти оди после одлучи на кого ќе веруваш. Јас не знам како ќе издржам две недели до колпоскопија, ми се уништи и одмор и се:(

На Thebutterflyy му/ѝ се допаѓа ова.