1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

HPV – дали сте информирани?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. The Greatest

The Greatest Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    65
    Како некој што паничи и се стресира знам дека нема ефект што ќе ти кажам, ама навистина истерај си го одморот како што треба, помини си убаво, зошто на крај стресот ни е причина за многу работи. На крај најбитно е што веќе ти е дадена терапија, а колпоскопијата мисли ја кога ќе ти дојде терминот да ја правиш, секако си правела до сега редовни прегледи, и тоа ти е еден преглед плус, па за што и да треба ќе си споделуваме овде искуства и препораки

На Mumoftwo30, Thebutterflyy, _Nofilter_ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Ena05

Ena05 Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    1.011
    Допаѓања:
    1.081
    И јас сум од тие што паничат и одма на најцрно мислат... Ептен кнап ми се фати, имам циклус сеа а недела тргам на одмор и немаше кога да се направи колпоскопијата пред одморот... Како и да е, фала ти за утешните зборови и споделено искуство :hug:

На The Greatest му/ѝ се допаѓа ова.
  3. _Nofilter_

_Nofilter_ Активен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2025
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    27
    Исто бев и јас , првиот пат матичната дури и не ми препорача да направам колпоскопија, само ми даде терапија. На контрола за пап и типизација излезе дека вируcот е присутен 3 пати повеќе од предходниот пат.
    Тогаш си отидов приватно прво кај еден, потоа и кај друг доктор (докторот што ми ја водеше бременоста). Првиот ме извади од памет со раната , вториот бидејќи ја има од Декември месец ми препорача да направиме биопсија, swede score ми е 5. Исто платив 8000 денари , кажа од 4-7 работни денови би требало да имаме резултат. Во меѓувреме ми прекина терапија. Па да видиме , мислам дека ќе пукнам од грижи додека да добијам резултат...

4. Thebutterflyy

Thebutterflyy Нов член

Се зачлени на:
    Четврток
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Zdravo,
    inficirana sum so hpv16, i seuste premnogu se grizam i mi e tesko da se smiram, iako znam deka stresot e biten faktor za oporavuvanje. Za nedela ipol ke pravam kolposkopija, pa ke znam povekje, megjutoa pap testot mi e vo red, pokaza 2.
    Citam sekakvi iskustva, ne znam koga sum bila inficirana, mozebi pred 1 no i pred 3 godini, no pap testot za sega mi dava mir.
    Sakam da ve prasam, dali nekoj uspeal da se iscisti od visokorizicen hpv? Ako moze da spodelite terapija ve molam.
    Kupiv Dr Woltz ACE+SE, planiram shittake mushroom ili biobran isto taka da zemam, a za vaginaleti i slicno cekam doktorkata da mi kaze otkako ke dobijam rezultati od kolposkopijata…

5. Thebutterflyy

Thebutterflyy Нов член

Се зачлени на:
    Четврток
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    И дали некој знае маж што се исчистил од хпв16? Што терапија се препорачува за нив (витамините се веројатно исто како кај жени) и како може да се тестираат? Прочитав нека се дека ембриолог може да тестира??

6. Natural

Natural Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    48
    Имам присусѕво на високоризични хпв и чист пап тест направен приватни пред 6 месеци. Матичниот ми препорачува биопсија на матка иако нема направено ни колпоскопија првично. Терапија препишана изоринозин 6 месеци…
    Сум имала и порано присусѕво на високо ризични хпв но секогаш ми давале дамо терапија за имунитет. Ако можете споделете искуства и препорачајте гинеколог за вптпр мислење да одам во Скопје. Благодарам

7. Natural

Natural Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    48
    Ако е за утеха еве ме и мене, само што излезена од ординавија на Васо со итна препорака ако може уште денес за биопсија заради присуство на високоризичен хпв… колпоскопија не ми ни спомна дека треба, сега читам по форумов… извадена од памет сум скрос…

8. Ena05

Ena05 Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    1.011
    Допаѓања:
    1.081
    Мене човеков дури и ми изгледа малку као за пари па ај одма биопсија, јас после тоа и пишав на Пале пошто мене она ми е матична и ми рече дојди прво за колпоскопија па ќе видиме после дали ќе треба биопсија.

9. Ena05

Ena05 Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    1.011
    Допаѓања:
    1.081
    Каква терапија за имунитет и дали помагала,дали нареден пат го немало вирусот?

10. Thebutterflyy

Thebutterflyy Нов член

Се зачлени на:
    Четврток
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Немам некој доктор да препорачам :/, но имам едно прашање. Дали порано кога си имала високоризичен хпв си успеала да го исчистиш? И за колку време?

11. Natural

Natural Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    48
    Сум пиела високи дози на цинк, витамин ц, јод вагиналети и искрено не се сеќавам што се деруго конкретно ама го снемувало… герелано била терапија општо за имунитет, ништо специфично.

На Ena05 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Natural

Natural Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    48
    Сум пиела високи дози на цинк, витамин ц, јод вагиналети и искрено не се сеќавам што се деруго конкретно ама го снемувало… герелано била терапија општо за имунитет, ништо специфично. За коллу време било точно не де сеќавам затоа што е пред 10 години ама знам дека го снемувало затоа што до скоро имав чисти хпв типизации.

На Thebutterflyy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Natural

Natural Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    48
    И мене ми е Пале ама као кај неа гужва, да не чекам многи… не знам дали ти понуди попуст и на тебе за биопсијата ако му се јавиш дирекно на него ама човекот не ќе да е ок… значи таков немир ми направи се осеќам како да ми соопштиле дека имам рак иако имам чист пап тест пред 6 месеци без никаков наод, ме испаничи премногу.

А за терапија што ти кажа Пале?

На Ena05 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ena05

Ena05 Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    1.011
    Допаѓања:
    1.081
    И мене исто ми кажа лично нему да му се јавам ама попуст не ми понуди, не сум му се бендисала јас:D. Дури одма и број ми запиша а секако немам намера него да му се јавувам. Пале ми рече закажи си преку страната за колпоакопија па после ќе видиме. Јули ќе биде секако бидејќи сум на одмор моментлано. Инаку не ми кажа она ништо бидејќи консултациите беа со него, исто ради гужва кај Пале. 6 месеци изопринозин 3x2 и papilocare гел 3 месеци навечер пред спиење.

15. Natural

Natural Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    48
    Да да, истата и мене ми ја пиша па се мислам дали да ја почнувам или не, сега се изнервирав и прокопав по извештаи дома, го најдаов протоколот за лечење хпв што ми и го дале тогаш пред 10 години. Ќе ти го пратам на слика во дирекна порака.

16. The Greatest

The Greatest Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    65
    Имам пишано погоре искуство. После година дена од типизацијата кога беше детектиран високоризичен, сега нема ништо. Но, сепак за целосно исчистен се смета доколку има 2-3 последователни негативни типизации па ќе видам за некој месец повторно, сега не знам уште на што сум.

На _Nofilter_ и Thebutterflyy им се допаѓа ова.
  17. Thebutterflyy

Thebutterflyy Нов член

Се зачлени на:
    Четврток
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Fala vi mnogu devojki <3

18. fosamilnavidad

fosamilnavidad Активен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2024
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    5
    Дали некој од вас го има користено гелот Deflagyn и доколку да, каде го набавивте? Дали го има некаде кај нас?

19. _Nofilter_

_Nofilter_ Активен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2025
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    27
    Како сте поминале при конизација ?
    Како оди опоравувањето , дали користите терапија и по зафатот?
    Дали некој го има правено во Мартини Поликлиника/ Болница ?