1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

HPV – дали сте информирани?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.462
    Допаѓања:
    54.948
    Направив пап прво и ми излезе хпв и цин 1,и одма брзо брзо докторката ми рече потребно е да се прави типизација за да се утврди дали има стварно хпв и од кој степен ке е дрн дрн.Ете излезе се во ред со типизацијата,и сега мислам пребрзав не требаше да се нафатам одма на типизација да давам узалуд 1300 може се беше само за пари стварно не знам :@

2. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    1300 денари????? кај докторката ги даде тие пари?значи стварно се покварени,ако те начекааат да не знаеш ке те ошурат :@
    Јас пред 2 недели однесов брис у МАНУ и со плаво картонче платив 130 денари

3. crnamacka01

crnamacka01 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25

ги даде парите,али радувај се што се е во ред...не е важно колку си дала,само здрава да си...а дали на папот ти излезе само хпв,цин 1..или имаше и некоја друга бактерија?
    јас имам некое воспаление,кандида,кокоидни бактерии,и аскус,,и од ова аскус многу се плашам...не знам што понатаму....почнав да го јакнам имунитетот,,ама ќе видеме што ќе испадни

4. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.462
    Допаѓања:
    54.948
    crnamacka01 во право си парите не се побитни од здравјето,ама не знам што да мислам некогаш и нашиве доктори ке те вртат во круг ова имаш она имаш само за да ти тегнат пари.Немав на папот бактерии никакви само хпв и цин 1.Посакувам се да излезе во ред со тебе,поработи многу на имунитетот,избегнувај стресови и се ке е добро.

vickyy90...не знам дали ме ошурила стварно не знам,може ми наплатила повеке за транспортот јас не сум од Скопје и затоа не можам да однесам во Ману едноставно немам ни време.Докторката ми зеде толку ама и јас мислам со плаво картонче би требало да е поефтино..ама тоа е памет за другпат.

5. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Женски какво олеснување...денес бев ги земав резултатите од ХПВ типизација и НЕГАТИВНИ се :D :D :D

На anastasijaki и Marilyn-Monroe им се допаѓа ова.
  6. crnamacka01

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    рама,јас бев на гинеколог...имам кандида,кокидни бактерии,некое воспаление како резултат на тие бактерии и АСКУС...прво докторот ми рече ваков резултат за плашење е..потоа ми вика не е ништо страшно..веќе не знам што да мислам,,сега ми даде полигинакс вагиналетки,6 вечери по ред да ставам,не е проблем да имам секс,значи псоле однос обавезно да ставам,после тоа откако ќе добијам мензис да отидам повторно за пап тест,350 ден,и брис да пратат во скопје,тоа ќе кошта 1000 ден...а каде ќе го пратат не знам,не е тоа типизација...го прашав дали ова е сето ради слаб имунитет ми рече нема врска тоа,не е вистина...а јас почнав да го јакнам имунитетот пијам селен,цинк,витамин ц.пијам јогурт секое утро,јадам моркови...избегнувам стрес и нервоза...а тој ми вика ок,пиј ги,али нема везе со имунитетот...е сега више не знам што да мислам,...тука читам ама секој доктор ваш потенцирал на имунитетот,,овој мојот вика нема врска.......ве молам помагајте]...

7. milce

milce Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    22
    Koga stanuva zbor za doktori site si imaat svoe mislenje vo zavisnost od toa kolku i kako se zadovolni.Mojata vnuka otide vo Ginekomedika.Vednas so kakoskopija i utvrdi doktorkata CIN1.Ajde i zema pap test i hpv tacija i i utvrdi kondilomi.Signaa rezultatite :Kletocbi promeni sto asociraat cirusni infekcii
    CIN1,A DODEKA PAK OD pRIRODNO MATEMATICKIOT FAKULTET STIGNA REZULTAT, Infekcija so HPV tip 53 visokorizicen.Doktorkata vednas i kazala na vnuka mi i sestra mi(majka i) deka mora vednas laserski da se ostrani,i go izvrsila laserskiot tretman za 165 evra.A za kondilomite im rekla povtorno laser 200 evra.E sega ke odat na kontrola po 1 mesec.Navistina sum zagrizena za mojata vnuka koja e 23 godini.Moze li da mi kazete na koj nacin se lecat kondilomite?????Mora li laser da se upotrebuva?

[mod-kirilica:Pk3fzino][/mod-kirilica:Pk3fzino]

8. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    ^Јас не сум имала проблем со хпв, но низ форумов баш прочитав дека имало некоја крема за кондиломи која доста ја фалат како ефикасна од Грција, се викала WARTEC и коштала 20тина евра (имало и плус раствор таков).
    А има и доста не баш позитивни мислења дека во Гинекомедика одма ласер препорачуваат дури и во случаи кога не требало и не е лошо да се консултира и некој друг гинеколог, чисто за да не фрлаат за џабе пари зошто мислам дека ласерот и не гарантира дека повеќе нема да се повторат. Ако кремата го реши проблемот би било многу полесно и 10 пати поефтино решение.

9. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Мислам дека внука ти не требало да избрза со ласерот,многу форумџики имаат лишо искуство со Гинекомедика,а побарала ли второ мислење? или повторен пап?се тоа зависи како ке се третира хпв-то
    Сум читала и дека измислувале дека траба горење само за пари да ти земат...
    Најдобро внука ти да си побара друг лекар што е можно поскоро ;) ....позз :)

10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.157
    Допаѓања:
    18.261
    Aман бе кај и е совеста на таа од Гинекомедика!
    Хпв-то не може ласерски да се отстрани, се лекува со витаминска терапија.
    Хпв нискоризичен предизвиква кондиломи-кои што се лекуваат со крема или доколку не помогне тоа, на кожно со горење со течен азот.Внука Ви ги видела кондиломите или докторката и кажала дека „постојат“?

11. nena-26

nena-26 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    12
    Пред 2 години имав ПАП тест кој покажуваше сомневање на ХПВ. Бев на типизација во МАНУ и излезе негативно. Сега повторно направив ПАП тест и повторно се покажува истото- сомневање на ХПВ и повторно морам да поминувам низ истово. Дали некој знае на што се должи ова? И друго не ми е јасно дали може да имаш ХПВ и да изчезне да не се јавува повеќе на тестовите, а потоа повторно да се појави?

12. ribce27

ribce27 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    54
    koga imunitetot e slab ako imas hpv na pap testot izlegva pozitivno a koga e podobren e negativen.znaci se zavisi od imunitetot.jas na posledniot pap imav hpv i si zedov vitamini ma da doktorot ne mi rece nisto osven kontrola na edna godina.

13. crnamacka01

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25

значи овие докторите си кажуваат како што сакаате,мене така ми изгледа хехех...јас направив пап..ми излегоја кандида,воспаление..и аскус...кога го прашав за имунитетот ми рече енма врска со ова...а гледам сите на нет пишуваат дека има и тпоа голема врска..ми даде полигинакс.и пак да направам пап..и да прати брис во ск...изгледа за други бактерии...ме плаши овај пат да не илзези хпв...а не знам зошто се прави пап кога скоро секогаш излегува лажно позитивно или лажно негативно...но во секој случај почнав да јакнам имунитет па да видеме што ќе излезе...а какви витамини си зеде ти?

14. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    ХПВ се пренесува и преку сексуален однос, не само од намален имунитет или незнам што. Мажите кои често менуваат партнерки се преносители на таа инфекција, а не се воопшто свесни и се прават мангупи дека внимаваат и дека знаат се. Затоа и се препорачува употреба на кондоми, не само за заштита од бременост или сида, туку и за овие вакви подмолни и невидливи инфекции.

15. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.807
    Допаѓања:
    52.965
    ХПВ е вирус, не е инфекција. И нормално дека се пренесува преку сексуални односи, меѓутоа имунитетот е клучен за натамошниот развој на ХПВ во организмот и неговото отстранување или причинување на клеточни промени и, не дај боже, рак

16. ribce27

ribce27 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    54
    znaci infekcija se leci so antibiotici a hpv ne se leci samo imunitetot treba da se odrzuva za da ne predizvika promeni (cin promeni i sl)i normalno treba da se sledi.kratko i jasno :D

[mod-kirilica:fgwckw4e][/mod-kirilica:fgwckw4e]

17. vikivlahovik

vikivlahovik Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2011
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    0
    Здраво, дечки да ве прашам,на дечко ми му излезеа многу кафени исти како бемки долу и сега дали е нешто тоа заразено ХПВ или??? и можно ли е сега и јас да сум заразена??

18. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.213
    Допаѓања:
    47.887
    Најверојатно се кондиломи, кои што се резултат на хпв, и да ако сте имале незаштитени односи вирусот го имаш и ти, само прашање на време е кога ќе се активира. Побарај на гугл слики од кондиломи да видиш дали се истите како кај дечко ти :)

19. vikivlahovik

vikivlahovik Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2011
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    0
    и како се лечи овој вирус, може ли да ми ги кажете последиците ???

20. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.498

Претпоставувам дека ги немаш прочитано останатите страни, каде многу добро е објаснето што всушност претставува ХПВ, последици итн итн.
    Еве ти линк, прочитај од тука, верувам дека ќе ти се разјаснат некои работи, да не го одолговлекувам јас.
    http://www.rak.mk/index.php?option=com_ ... Itemid=583