Доколку се појават кондиломи, мислам дека станува збор за хпв од неризичен тип. Оди на гинеколог да ти разјасни поубаво за вирусов.
DALI MOZE POSTOECKI HPV16 DA SE POVLECE T.S DA BIDE NAGATIVEN,NEKOGAS NA TIPIZACIJA??????????? I POSLE KOLKU VREME DA SE OCEKUVA ,SO KONTINUIRANA TERAPIJA NA VITAMINI??
здраво девојки...многу сум разочарана штотуку ми се јави гинекологот..имав пратено брис во скопје,за микробиолошки анализи,,и вика имаш мало воспаление,не е ништо страшно...и вика имаш промени кои аспоцираат на хпв.не е хитно,кога ќе можиш дојди ќе направиме типизација,,,,,,,,господе златен,,значи ли дека сум го накачила вирусот???? тоа само ми фалеше.....дали на некоја од вас и се покажале вакви резултати а потоа обратно,,или не?ве молам помагајте со совет,со било што...
Na mikro bioloski nemoze da se vidi HPV, samo moze da se pretpostavi na PAP test,iako bez tipizacija nemoze nisto da se dokaze.Moze i od infekcija da pokaze promena,pod hitno tipizacija.Inace i da e virusot ke si pies vitamini i toa e,nemora da se panicis
може ли да ми кажите ако знаете...дали за типизација на хпв кога се зема брис...има значење тоа дали е пред мензис или после?или може било кога да се земи брис за типизација?
го праша гинекологот или сама одлучи да одиш сега?....да не треба како за пап,,неколку дена после мензис?дека тогаш прочистена си...ај и другите ако знете кажете ни што да правиме
Добар гинеколог? Devojki aj ve molam kazete mi dali moze da si zarazen so HPV virusot, a da nemas CIN1, ili nema sansi, dali posledovatelno ako imas HPV, moras da imas i CIN1, CIN2...... itn.??? Fala Vi mnogu koj znae neka pise
Добар гинеколог? Ако имаш ХПВ ,ако предизвикал промени во грлото на матката ,односно ранички таканаречени ЦИН-ови, тогаш ќе имаш. Но зависи кога си открила дека го имаш. А за другово незнам што да ти кажам,мислам дека ЦИН може да се појави и ако немаш ХПВ
IZVINETE PRVO STO PISUVAM NA LAT, OD MOBILEN SUM UKLUCENA. REZULTATOT OD HPV E POZITIVEN, IMAM 51 I 53 VIRUS. STO ZNACI? OPASNO E, CIN E? VE MOLAM PISETE MI POLUDEV SE TRESAM CELA,IZVADENA SUM OD PAMET... FALA VI MNOGU!!!
Ракче, ова во моментов го најдов на Википедиа.... Спојлер Типови HPV и поврзани болести Идентификувани се повеќе од 100 типови HPV и именувани се со броеви. Типовите 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59 и 68 се „високоризични“, сексуално преносливи типови HPV и можат да доведат до цервикална интраепителна неоплазија (CIN), вулварна интраепителна неоплазија (VIN), пенилна интраепителна неоплазија (PIN) и/или анална интраепителна неоплазија (AIN). Генитални карциноми Високоризични: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 Најверојатно високоризични: 26, 53, 66, 68, 73, 82 http://mk.wikipedia.org/wiki/Човечки_папиломен_вирус Разговарај со доктор, најдобро ќе ти објасни се....со среќа и ти посакувам се` најдобро!
Нешто не ми е јасно... Кондиломите се појавуваат само околу вагината и внатре? Читав на неколку сајтови пишува дека може да се појават и на други длакави места (раце, нозе)... па ако знае некој нека пише ...
Ај вака сеа да ве прашам нешто јас,вас поискусните. Лани прв пат отидов на гинеколог и реков да ми направи се што е потребно. Ми зема брис за пап и ме виде на вагинално ехо. После тоа излезе дека имам ХПВ, па после биопсијата 4 месеци пиев витаминска терапија.Докторот од гинекологија што ми ја препиша терапијата ми напишал после 4 месеци контрола.На каква контрола се мисли? ХПВ-типизација? Инаку таа контрола сега треба да ја направам, а пред 2-3 недели правев контролен пап и нема покажано знаци од ХПВ,само кандида. И какви се тие микробиолошки брисеви? Ги немам правено,да побарам ли да ми земе брис?
мене ми се утври нискоризичен хпв,тип 84....сега гинекологот ми препиша терапија...вагиналети 5 флуорацил....вагиналети со кантарион,,и имунобор за подобрување на имунитетот...а јас сама си пијам цинк,селен,,,понекогаш витамин ц..а исто и салат и овошје...псоле терапијата,гинеколгот ми рече ќе направиме пак типизација.....за овој тип на вирус гинеколгот ми рече дека најлошата варијанта е да покаже цин промени,,,а јас немав цин промени туку само присуство на хпв 84.....ве молам дали енкоја од вас имала слично искуство?кажете ми упте нешто за подобар имунитет....и дали при нареден хпв тест може да покаже друг тип на хпв,,,пример..високоризичен...?
хпв 84 тип дали енкоја од вас имала ваков нискоризицен хпв тип 84?ве молам доколку имала нека ми казе каква терапија применувала,,во паника сум,,,ве молам за помош