1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

HPV – дали сте информирани?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. crnamacka01

crnamacka01 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25

може да имаш хпв а да немаш цин промени....

2. goca.trzan

goca.trzan Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    zdravo do site vo ova tema sakam da prasam veke pet sest god redovno pravam pap tes i na sekoj pokazalo do sega infekcija dali se misle na HPVako e taka zosto doktorkata ne me prati na drugi ispituvanja dase utvrdi za koja infekcija se raboti ili jas treba sama da baram novi ispituvanja zaso oni nogu neim e gajle .posto jas veke nekade sest godini imam problemi imav dobra menstruacija od pet sest dena sega imam samo dva dena pri odnosi imam bolka na desnata strana dolu nisko i nemam zelba za odnos posto me boli sekoj pat i sekogas go izbegnuvam mazot mi na nego toa mu preci.bolkata nikako ne mi pominuva ako ima nekoj sto e poveke informiran neka mi pise nekoj odgovor pozdrav do site devojki i zeni sto se grizat za svoeto zdravje

3. onthetopoftheworld

onthetopoftheworld Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Девојки.. бчера си ги зедов резултатите од пап тестот и велеа дека имам ХП вирус. И јас и дечкото немаме менувано партнери секогаш користиме заштита и слично... Сакав да прашам дали е можно ваквиот вирус сам да се создаде во организмот од паднат имунитет...или пак е исклучиво сексуално пренослива болест...ико прочитав во некои статии дека можи и преку допир да се пренеси.

Исто така сакам да ве прашам дали и вашиот партнер по детектирањето на вирусот кај вас отишол на анализи.? И како функционирате после вакви работи.?.. Јас му кажав на дечкото и нормално се шокира...Страв ни е и на двајцата. Не знајме ни што ќе биди со вирусот ниту пак со нас ...... ;(

4. Marilyn-Monroe

Marilyn-Monroe Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2010
    Пораки:
    1.805
    Допаѓања:
    5.895
    За тебе е добро да направиш ХПВ типизација за да си сигурна дека го имаш вирусот. Може да испадне и негативна, зашто ПАП тестот покажува можно присуство на ХПВ, но не сигурно. :!:

5. crnamacka01

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    зависи,,и кај мене така покажа,,и на типизација се утврди нискоризичен хпв....ми даде терапија за покачување на имунитет....а иксрено да ти кажам,,и мене ми е тој први и единствен,а и тој долго пред мене немаше сексуален однос со друга...па не знма од каде се накачи ова чудо,,ама како што читам хпв веќе стана како настинка хехех.секоја втора го има,,треба само редовно да се следи ситуацијата и да се подобрува имунитетот...да не дојде до цин 2....итн....

6. onthetopoftheworld

Се зачлени на:
    22 јуни 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    А таа типизација може да ја направи секоја олница или морам наодите да ги пратам во скопје на анализа ? Или треба таму лично да појдам .?

И сакам да знам како што пишав и предходно дали и вашиот партнер по ова отишол на проверка.
    И дали после вакво нешто функционирате како што треба ?

И ви благодарам на двете што бевте фини и ми одговоривте ..

7. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    ХПВ типизација се прави на Клиника или во МАНУ,сега незнам во другите градови како е и дали воопшто се прави :?: Задолжително направи типизација,и мена на пап ми покажа ХПВ,направив типизација ми излезе негативна.Сега во септември треба да одан на контрола пак и се надевам дека пак ке биде негативно....
    А тоа за партнерот,маж ми не беше на лекар

8. onthetopoftheworld

Се зачлени на:
    22 јуни 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Исто би сакала да ве прашам дали некогаш имате користено Glizigen спреј. Мене ми го препиша докторката... Дали е ефикасен ????

9. Westlife

Westlife Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2011
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    617
    Читав на темава но не многу признавам,не разбрав што е тоа ХПВ-вирус.Некој да ми објасни? :)

10. crnamacka01

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    ВЕ МОЛАМ...ми треба помош...тотално сум збунета....кога на папот ми пока=а знаци за вирусна инфекција хпв..направив типизација...и ми излезе нискоризичен хпв тип 84...докторот ми даде 5 флуорацил вагиналети,многу јаки,,ми препиша треапија,,аи сама применував витаминска треапија за имунитет,и имунобор пиев,селен,цинк,витамин ц....итн....после еден месец направив пак типизација ...е сега излезе и тип 84 нискоризичен..и високоризични 39 и 51........ова јас не мо=ам да го сфатам..што се слушува?....применувам терапија,а покрај тоа и нешто друго полошо се јавува...сега гинекологот ми реше,,пак пап да направиме,,да видиме дали стигнало до некој стадиум цин 2....итн..кога пра-ав далие мо=но веднаш даим ацин 2 ми реше дека мози....со ова ме уништи..........а сосема на првиот пап ми пока=а аскус,,а на вториот го нема-е тоа,,,,само инфекција има-е//////////ве молам,,,ако знаете нешто во врска со ова помогнете ми,,не знам што да правам....

11. aleks26

aleks26 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2012
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    97
    Имам слушнато дека зависи од кое место е земен брисот можело на пример да се земе од место што не е заразено со овај вирус и резултатот да супер,а вирусот да си работи,е сега дали ова е грешка на докторите или тоа стварно неможе ни тој да го предвиди незнам ама мислам дека е првото,пошто кога земаат брис прво те гледаат со колпоскопот па го земаат барем во мојот случај е така.И јас имав искуство со ова чудо и бев избезумена правев типизација но резултатот беше со отсуство на вирусот но брисевите скоро година време ми излегуваа со хпв го зајакнував имунитетот со:алое вера,олигојак се,евитол,бедоксин и фолна киселина, витамин ц,чај од кантарион 40 дена наместо вода ама црвен кантарион и фала богу до сега се е добро еве веке 5 години.Незнам колку ти е добар докторот би ти препорачала да го смениш но само ако сумјаш во неговата работа на пр (не доволно знаење)пошто кај мене има една таква докторка работи 30 години а сите се жалат.Или пак да побараш друго мислење од друг доктор.Ти посакувам многу среќа.

12. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.545
    Допаѓања:
    7.832
    Ист случај како мене имам промени на колпоскопски наод, пап тестот покажува ASKUS(атипични промени) тоа се рачунат како промени кои пртходат на цин1 и одоздолу на тестот препорака да се направи хпв типизација поради присуство на вирусна инфекција.Ми прават хпв типизација и резултатот е дека не е откриено присуство на ниту еден од хпв вирусите.
    Го прашав геникологот и ми вика одличен резултат тоа значи дека промените се настанати како резултат на некој друг тип на вирус и поради слаб имунитет дека не е опасно бидејќи хпв е најголем ризик за карцином на грлото на матката, а останатите вируси се причинители во помал процент. Баш и читав статија каде пишуваше дека хпв е причина за 90% од случаевите со карцином на грло на матка, а останатите 10% се од друци причинители.Затоа не се секирај ако немаш хпв не е толку страшно.
    И да забегам малку од темава Органџиски ми беше матичен и кога ми ги виде промените ми викаше ти имаш хпв ама да не се плашеш на папот уште не покажува ништо и не е стршно. И јас одам ваква :punch: кај маж ми ти говедо си ме изневерил додека беше у Полска кој знае со која си се е*ал и јас сега ке стадам.А он таков се колне не бе нема врска со никој не сум одил и така дури тогаш за малку ќе раскиневме.Е сега моменталниот гениколог ми ги ратера стравовите кога ја направив типизацијата и кога излезе негативна.Па не може никој да ти тврде дека имаш нешто додека не те испитат, а мене на неиспитано ми поставија дијагноза.
    А за вирусната инекција што ја покажува се сомневам на Херпес вирусот и јас и маж ми сме носители на херпес симплекс 1 ама некогаш кога имаме практикувано орален секс иако внимаваме кога ќе ни се јави можеби се пренело и таму доле.

13. rakce69

rakce69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    231
    Кратко прашање, имам ХПВ 51 и 53 а нема ЦИН... Сега што? не му верувам мн мн на докторот, па да ве замолам за ваше мислење од ваше искуство?

14. crnamacka01

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    фала ти многу за мислењето....а што ти рече докторот тебе.зошто така излегува а на типизација нема ништо?јас навистина не можам да сфатам ништо,,,еднаш правам пап,излегува едно,пот5оа на хпв сосема нешто друго,,ајде пак хпв типизација,,,ајде после пак пап.......ова е чиста глупост,,и што додека се дијагностицира тоа што и да е ќе се рашири ајде до немај каде....ова е глупости,навистина сум разочарана...пред 1 година започнав со секс.однос...пред 7 месеци бев прв пат на гинеколог,за пап тест..итн.и од тогаш до сега не можат точно да утврдат што е...ме виде и на колпоскоп пред неколку месеци не виде нешто толку страшно....прво имав само аскус,,потоа сама јакнев имунитет,сато што читав на нет.гин.матичен ми рече нема врска тоа со имунитетот..а јас сама јакнев..со селен,цинк,ц,моркови јадев и јогурт пиев,чаеви...повеќе салата,пиперка..итн...и овошје..следен пап немав аскус,,,,само хпв..и сега овој гинеколог тми вели дека може и цин 2 да покаже не е чудо тоа..па уди и цин 3....епа како за толку брзо време и цин 2 и цин 3......аман више..а на нет читав дека треба време тоа да прерасне во нешто друго....аман више..ми даде вагинатеи 5 флуорацил,,најјјјјаки,,,за да го снема нискоризичниот хпв..кога испадна псоле терапија и тој го има,па плус и други вискоризични,,,,,не знам кому да верувам веќе.......

и уште една работа...кога се прави конизација?колку време трае,колку боли?ве молам која знае од искуство нека кажи...што ако испадне дека имам цин 2..или цин3?..и сошто еднаш не пробаат да дадат витаминска терапија туку директно хирруску зафат???:(((((((((

15. vesnaaaaaa

vesnaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    15
    ХПВ може да е ниско ризично и високоризично. Доколку е ниско ризично докторите препишуваат вагиналетки или антибиотици. Доколку е високоризично значи дека е од ЦИН 2 нагоре, па се прави биопсија за да се дефинира што всушност е тоа. ЦИН 1 на пап тест може да се покаже и кога имаш расипан заб или паднат имунитет. ЦИН 2, ЦИН 3 или многу други пострашни работи не се лечат со вагиналети и таблети.
    Јас за 1 година од ХПВ кое за мојата матична лекарка не беше страшно и од мала раничка на грлото на матката добив ЦИН 3. Таа целта година ми беше стресна, крвта слаба и имунитетот паднат. Одма ме пратија на конизација. Класична конизација (која се препорачува ако немаш родено) правев во Ремедика кај д-р Горан Димитров (Тогаш Димитров работеше во Ремедика и во Државна болница, сега само во Државна болница е). Интервенцијата трае 20 мин и воопшто не боли бидејќи ја прават со целосна анестезија. Ниту по интервенцијата нема болки. Единствено е што 2 недели мора да мируваш во кревет, а речиси цел месец нема трчање, одење по скали, дигање тешки работи...По конизацијата на контрола се оди на 4 месеци. За 1 година треба да го снема ХПВ-то и ПАП тестот да е чист.
    Благодарејќи на д-р Горан Димитров за 4 месеци се оправив (ПАП-от не покажа ЦИН). За 8 месеци резултатите беа одлични ПАП-от чист, што значи нема ХПВ, кандиди и се останато...За време на тие 8 месеци пиев ЦИНК, СЕЛЕН, ВИТАМИН Ц 1000, јадев мед со матична млеч..збогатена храна со витамини и минерали.
    Доколку имаш дилема околу лекарот моја препорака ти е да го посетиш д-р Горан Димитров, сега работи само во Државна Болница во Гинекологија. Можеш да закажеш на телефон за сигурно, или да одиш на тепка (иако има многу гужва) во Гинекологија соба бр.35, секој четврток од 12.00 ч. За во Клиника да не плаќаш приватно потребен ти е упат од матичен гинеколог.
    Нема зафрканција со ХПВ-то, моја препорака од искуство е што може побрзо да се реши проблемот.

16. aleks26

aleks26 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2012
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    97
    Јас ти препорачувам ако не сакаш да го смениш докторот појди на приватно барем да побараш и второ мислење или пак како што кажа vesnaaaaaa кај Д-Р Горан Димитров,некако да извлечеш упут од матичниот и да отидеш и тој да те види,совет да ти даде.Со ХПВ не се игра.Кај мене кога излезе на ПАП-от хпв веднаш ме прати на типизација и тамо кога појдов исто ми направија пап,микробиолошки брисеви и типизација за 3 недели кога ги зедов резултатите на пап-от пак имаше хпв на микробиолошките немав ништо сите беа негативни и типизацијата кажуваше отсуство на вирусот.Кога прашав како може така вамо да има хпв а на типизација ништо добив за одговор дека ете така можело и додека нема цин 1 не требало да се оди на типизација,ама тој онака превентивно ме пратил и ми даде лекови за имунитет демек ми бил намален и затоа и се појавило тоа.Одев еднаш месечно на колпоскопија и на 6 месеци на пап кога ме гледаше со колпоскопот ме премачкуваше со нешто,после една година конечно кога добив резултат без хпв ми рече дека уште два пати да направам на 6 месеци и ако добијам 3 резултати без хпв дека ке си одам на редовен пап еднаш годишно и дека ке нема место за паника и еве вистина веќе 5 години се е добро.

17. crnamacka01

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    ете тебе ти кажале дека додека нема цин 1 не се прави типизација,,,а јас немав такво нешто ме прати на типизација.....уххх ќе полудам....и ок тоа,,ама еве овој докторотв ми даде најјјаки вагиналети,,5 флуорацил,,не знам дали си слушнала,,ги немаше во ниедна аптека,ги барав ваму-таму едвај најдов,,тоа се давало за рак не дај господ,,а овој мене ми даде за нискоризичен тип 84........на следната типизација пак истиот тип,значи тие вагиналети немале никаков ефект.а и плус два други вискоризични типови...............ухххххххххх................а одам во приватна болница.како за посигурно........

на сесма првиот пап имав аскус........и почнав да пијам разни витамини,,што читав на нет....следниот пап беше без аскус....но со знаци што асоцираат на вирусдна инфекција...................

сега си купив матичен млеч со полен,мед,прополис........пијам селен,цинк,витамин е,имунобор.јадам моркови,,овошје......витамн ц.........и што да правам уште????

сега ќе пробам вака,,и сега наредните денови ќе се закажам за пап ,,да видам до каде е со инфекцијата,бидејки докторов ми рече нема правила тука,,може веднаш да се покаже цин 2,,иако пред тоа немаше ништо такво.уплашена сум тотално........страв ми од операции,,конизации...итхн.......no toa e,,

ако знаеш уште нешто што може да ми помогне кажи...вака ќе полудам...:(((((((((

18. crnamacka01

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    вискоризичен хпв

дали некоја од вас веќе има високоризичен хпв?и каква терапија ви препишале?...кај мене с еоткрија два вискоризични типови. 39 и 51...и докторот ми препиша.БИОБРАН по 4 на ден.сируп Имункомплекс 2 по 1 лајца...а башка јас си пијам цинк,селен секој ден,јадам моркови,,овошје колку што можам...а исто и матичен млеч наутро или навечер.......дали да приземам уште нешто?

19. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    Ме интересира - што значи раничка на матката...како се препознава, како изгледа
    бев на ПАП тест и можев на екранот да ја видам мојата интима :) мислам веќе знаете како е....но сега кога веќе читам неможам од ум да извадам една мала бела бемка на матката.....

ми треба мислење

20. vesnaaaaaa

vesnaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    15
    Ако имаш раничка треба да ти каже гинекологот, не верувам дека можеш сама да ја препознаеш ако не се разбираш. А ако имаш раничка, моја препорака ти е навреме да превземеш мерки бидејќи може да предизвика посериозни компликации. Кај мене раничката на грлото на матката прерасна во ЦИН 3, па правев и хируршка интервенција. Затоа следниот пат кога ќе одиш прашај си го гинекологот што е белата бемка..
    Поздрав

На jasmina00 му/ѝ се допаѓа ова.