1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

HPV – дали сте информирани?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. crnamacka01

crnamacka01 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    јас ги користев еден месец........или месец и пол не сум сигурна,,ама ич не покажаа резултати......воопшто не ми помогнаја...ми ги дадоја за нискоризичен хпв....а кога бев пак на типизација,,,освен нискоризичен + и 2 типови високоризичен покажа...ништо не ми помогнаја,,а читав на нет биле м,ногу јаки,,......

На nadja.d му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Loren11

Loren11 Активен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo devojki,
    jas go imam istitot problem kako nekoj od vas na pap testot mi se pojavi moznost za HPV virusot no nemav nekoja druga baktrija ili infekcija.Ginekologot mi preporaca da napravam tipizacija za HPV go napraviv i toa go odnesov vo manu i mi rekoa deka rezultatite ke bidat gotovi za 3 nedeli sega sum mnogu zagrizena i gi cekam rezultatite i pod golem stres sum bidejki mislev deka ke bidat gotovi najmnogu za 10 dena.
    Predhodno odev na privatno vo Medika plus( no nemav maticen ginekolog) i ne mi konstatiraa nisto samo mi dadoa da pijam vitamini A i E OD 400mg, i da koristam Gineks forte vaginaleti no ne mi kazaa deka postoi HPV i ne me upatija da napravam tipizacija, potoa pomina dolg period od 1 god do mojata sledna kontrola no go smeniv ginekologot i odam kaj maticen so sini kartoni vo Ambulantata MVR Korunovski kade odkako go napraviv pap testot mi se pojavi ova ve molam za mislenje dokolku ste se nasle vo slicna situacija kako mojata ili so ovoj problem.Dali i kolku ima vlijanie da ne pojavi virusot na tipizacijata i kolku e tocen.
    A i sekako ne mi e jasno kako moze da nastane (osven so seksualni odnosi) koga sum imala samo eden partner dolgi godini i okolu ova sum mnogu zagrizena.
    [mod-kirilica:bm5oune0][/mod-kirilica:bm5oune0]

3. mwamwa

mwamwa Активен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2012
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    6
    ХПВ вирус

здраво,
    сакам да прашам дали некој е запознаен за гениталните брадавици кои излегуваат како последица на ХПВ вирусот, зборувам за генитални брадавици кај мажите, бевме на лекар и на мојот сопруг открија дека станува збор за генитални брадавици и ни го препишаја подофилотоксин раствор или крема. Ќе ве замолам доколку некој знае каде можам да го најдам да ми помогне...
    ви благодарам

4. aleks26

aleks26 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2012
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    97
    ХПВ вирус

Па мора да го има во подобро снабдените аптеки како што е зегин или слично,а ако не има и по аптеките вршат порачки да си ја порачаш и ке ти ја донесат.

5. mwamwa

mwamwa Активен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2012
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    6
    sseto ova mi e dobro poznato za devojkite megutoa sto e so mojot decko koj sto na preponite ima izlezeno genitalni bradavici...iako da napomenam deka sekogas e mnogu cist i sreden se depilirase so veet sprejot za mazi, i nie se somnevavme deka e mozno da bide od toa bidejki toa mesto e nes=zno no sepak sekade kade sto citav veli deka e od menuvanje na seksualni partneri, sto e do mene toj mi e prv i edinstven do sega a za nego si kazuvase deka gi menuval devojkite....iskreno poveke se plasam za nego otkolku za sebe, zatoa ni rekoja deka edinstveno moze so podofilotoksinot mast da se sredi megutoa nikako ne mozeme da go najdeme....

inaku dobro e toa sto cim se pojavuvaaT GENITALNI BRADAVICI znaci deka e najnisko rizicen tip pa ne postoi opasnost za plodnosta kaj maskoto a i za bremenost kaj devojkata.

сето зависи од кој тип на ХПВ имаш постои високоризичен кој предизвикува раничка на грлото на матката меѓутоа со соодветна терапија се се средива немој д асе грижиш, најважно е на време да се открие.

6. lilemanevska

lilemanevska Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    najdobar lek i najbrz za kondilomi vi e aldara krem , se nabavuva samo vo zemjite na evropskata unija, go koristev i efikasen e epten,po 4 pati stavanja mi projdoa na mene, samo e poskap-100 eur e u grcka, imam uste edno pakovanje so fala bogu ne mi zatreba, go prodavam 5000 den ,a arokot mu e do mart 2013 god
    moze da se koristi i za vnatresni , a ne samo za nadvoresni kondilomi, epten e dobar.

7. nadja.d

nadja.d Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2012
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    220
    Дали некој знае каде може да најдам масло од пченични никулци?Хитно ми е!

8. vesnaaaaaa

vesnaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    15
    Probaj vo Biona prodavnicata za zdrava hrana, jas od tamu gi zemav pcenicnite nikulci (kako hrana). Inaku masloto od pcenicni nikulci go zemav vo kapsuli polni so maslo gi ima vo aptekite na Zegin

9. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Од како знам за мене имам проблеми со вагинални инфекции и све што е поврзано со гениталните органи и веќе ми се смачи да ви кажам искрено. Имам 20 години. Пред 3-4 години почнаа да ми се појавуваат цисти на јајниците но ми пукаа сами од себе (пиев чај од невен и ми помогна многу). Цистите не беа страшни сега страшното е што на пап тестот ми покажа цин1 и потоа правев хпв и ми покажа хпв16. Бидејќи гинекологот не ми објасни убаво што и како е, едвај си дојдов дома, потресена целата мислејќи дека си имам рак и дека кај и да е готова сум. Жално што морав да тражам по интернет и тука по форумов за да дознаам што уствари се случува со мене и на крај си отидов кај друг гинеколог. Е сега терапијата ми е оваа: Виусид по 3 пакетчиња на ден, витамини А, Ц, Е и селен и цинк, глизиген спреј, бетадине вагинални таблети по едно пакетче во месецот, три месеци по ред. После овие три месеци, наредните три што се ќе треба секој месец по едно кутивче гинекс форте вагитории да користам. Само едно заборавив да го прашам гинекологот дали виусидот, витамините и спрејот само еден месец да ги користам или 6 месеци додека да направам нов пап тест. Доколку некој ја примал оваа терапија или има некое сознание би ве замолила да ме известите и секако сакам мислење од вас за препишаната терапија. Поздрав :)

10. crnamacka01

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    јас сум слушнала за глизигенот,,ми го препорача аптекарката,,рече дека многу помага за хпв,,но јас не го зедов,,бидејќи ми препишаа терапија за јакнење имунитет,,,со биобран таблети..и имункомплекс сируп...имав присуство на хпв....е сега знам дека и тие бетадин вагиториите се добри,,гинеколог од скопје ги препорача...но еве мене мојот не ми гфи даде..е сега не знам,има разлика изгледа од гинеколог до гинеколог,,,сега јас пробувам вака дали ќе ми помине..ако не,,се префрлувам на твојата терапија хех..позззз

11. nadja.d

nadja.d Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2012
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    220
    Елени,мислам дека витамините треба да ги земаш неколку месеци минимум,само после три месеци се намалува дозата.Мислам дека 16 спаќа во високоризичните така што земај си ја витаминската терапија подолго,дури и по негативизација на хпв,за секој случај.Те сваќам целосно дека ти е преку глава и јас сум со години така.Прво кандида,па уринарни инфекции,па на крај изгледа хпв,уште ја чекам типизацијата,ми се смачи секој ден по болници,сменив неколку гинеколози,имам болки и јако печење,а толку си пазам на се и водам педантен живот и ајде де.Е сега сакав да те прашам што е Виусид??Јас го немам тоа во терапијата и од каде го земаш?поз.
    Црна мачка,како си?Како оди терапијата со биобранот?Поз.

12. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Одкако почнав да го користам глизигенот белото прање значително ми се намали, барем за тоа сум раат. Ипак покрај сите витамини и виусидот сакам да земам од аптека и некои други антиоксиданти па ако сакате да ми препорачате нешто. Брокулата е добра за хпв, јас скоро секој ден си правам супа.

Виусидот го земам од аптека, нешто како прашок е, се раствора во вода но може да се зема и со сок или млеко. Една кесичка е 63-4 денари, добар антиоксидант.

13. nadja.d

nadja.d Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2012
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    220
    елени,пиј зелен чај или земи си во капсулки,многу морков обавезно секој ден и масло од пченични никулци секој ден,ова ми е плус дел од секојдневната терапија,а спрејчето како делува,пецка или нешто по нанесувањето?

14. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Јас спрејот го прскам внатре, не пецка, не чеша, 3-4 пати на ден, сега малце е обврска. Одкако ми кажаа дека имам хпв16 ја сменив целата исхрана, се хранам здраво, внесувам многу антиоксиданти и витамини преку храната и конечно се поправив 4 килца :D Е сега прочитав и дека цигарите придонесуваат за развивање на хпв, односно му помагаат побрзо да се развива. И ми остана уште нив да ги откажам и да се надеваме дека за 6 месеци се ќе биде во ред :)

На nadja.d му/ѝ се допаѓа ова.
  15. crnamacka01

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25

добра сум,благодарам,,ти како ми си?...биобранот уште го пијам,,сега за околу 10 дена треба пак да направам типизација...верувај ако нема никаков подобрен резултат,,,ќе полудам,,толку многу пари потрошив за оваа терапија.......а сега се си мислам дека имам кламидија околу 1 година..а гинкологот мој нити ми спомна за таков тест,,кламидијата може да нема никаков симптом а да постои,,уплашена сум тотално,,аман више..се лошо во мене се собрало....ок,јас примам терапија за хпв,.,но што е со мојот партнер?.....пред неколку дена,не сакав секс без кондом,,и ок посака само да му мешам со задникот(извинете на изразите....но морам да објаснам)и верувајте веднаш ми се појавија 1-2 мозолки над анусот и почна да ме чеша...боже..што е ова?........го прашав гинекологот...што да прави партнерот,тераPIJA? итн,,тој ми вика леле не правете филмови,ништо не му е..а после секој однос пенисот му се споцрвенува на главичката...еден гинеколог ми рече хпв му е во каналот...но што да превземи????никој не кажува од гинеколозите...не знам што да превземам...ако некоја од вас знае нешто во врсак со ова нека ми помогне,.,и двајцата сме загрижени....

16. nadja.d

nadja.d Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2012
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    220
    За партнерот најчесто препорачуваат секоја вечер пред туширање да се премачкува со бетадине раствор.Го има во аптеките,се држи 10 мин.и се мие ,така минимум месец,и не знам како не ти кажал,на сите со постојани партнери им го потенцираат тоа,боже секој бил за лекар,обавезно земи му раствор оти џабе ке се лечиш ти.И малку витаминки и за него не ке е на одмет.

17. crnamacka01

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25

тој се мие со бетадин,,10%..го зедовме на своја рака,,а потоа се премачкува со канестен,,и тоа на своја рака..ама не поминува..или тој не се мие редовно,,не знам

18. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    црнамачка...сакав да те прашам дали се заедно пиеш,и селен и витамин ц и другите витамински апчиња?јас имам цин1 и сакам да почнам витаминска терапија ама незнам дали се пие се заедно

19. crnamacka01

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    не сите истовремено,,пример....се така распоредено да е,,,цинк после доручек,,селен псоле ручек....ако имаш и други за пиење...ќе касниш нешто друго во меѓувреме па че се напиеш...итн...

20. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Ти пошто имаш веќе пиено кои би ми ги препорачала? многу работи прочитав и не можам да решам со што да почнам....негде прочитав дека матичниот млач бил најефикасен за хпв инфекција? твој совет???