fala ti nadja, bev na kolposkopija skopje pred godina i pol i nebese visoko rizicen pram sekoj 6 meseci pap test i sega ovoj mesec treba da pojdam da me premacka povtorno so gel i april za pap test da naprajme koga pocnav da odam kaj nego mi kaza deka imal ist slucaj kako mojov cin i hpv i posle nekolku meseci ja mackal so toj gel i koga go napravile pap testot bil cist nemalo nisto bas vo toj moment bev tuka koga i go pokaza na devojceto,se nadevam se ke bide vo red i nabrzo ke mozam da se izraduvam so dobra vest za bebence sepak vo pravo si za napnatosta i nervozata bas ovoj period od nekolku meseci bev premnogu nervozna i napnata no se za gluposti toa koi nevredat da se nerviram ke pokusam da bidam posmirena ako mozam a caj zelen pijam sega se pocesto skoro 3- 4 solji na den pozdravcee
На резултатите од ПАП тестот ми е најдено : - бенигни клеточни промени - кандида - клеточни промени што асоцираат на вирусна инфекција - гарднерела вагиналис Дали овие резултати ви упатуваат на присуство на хпв вирусот ? ЦИН, ХПВ нема заокружено, напоменувам само овие горенаведените се. Препишана ми е терапија од имунокомплекс, флажил таблети и вагиналети и флуконазе таблета последниот ден. На партнерот му е препишана истата терапија како и мене само нормално без таблетите. Некој да сподели вакво искуство ? Стварно сум многу испаничена
Маринче,мислам дека докторот ти дал добра терапија,флажилот ти е за гарденелата,флуконазе за кандида и сирупот за подигнување на имунитетот за клеточните промени.Претпоставувам дека те плашат тие промени што асоцираат ма вирусна инфекција,но тоа не секогаш значи ХПВ.Прими си ја терапијата,јади многу овошје и зеленчук и витаминче Ц,ова посебно и за кандидата која е многу досадна и потоа отиди обавезно на контрола,па по неколку месеци направи си пак пап да го исклучиш целосно ХПВ.Нема потреба од паники,само гледај партнерот да ја исприма целата терапија.
Ти благодарам Надја, терапијата почнуваме да ја примаме од утре заедно со партнерот - ударна доза. Па по неполн месец ќе правам контролен ПАП, микробиолошки брисеви кои ми беа закажани одамна и сакам да си направам типизација, чисто за секој случај... Човек женско да не се роди
Уште едно прашање, дали некој има искуство со Имунокомплексот на Др Волц ? Почнав да го пијам еве веќе неколку дена, и имам ненормален апетит. Дали се дебелее од него ?
маринче,јас го пиев општо за имунитетот,испив неколку сирупи,но не забележав зголемен апетит,не знам може кај тебе има некој ефект,сепак мислам дека треба подолго да го пиеш да би имал таков ефект,поз.
здраво јас сум нова на форумов,но секогаш активна во собирање информации и совети,досега не сум имала некаков поголем проблем .Пред два месеци откако за првпат отидов на гинеколог откриен ми е цин 1 , и потоа следеа резлутатите од МАНУ каде е откриен хпв 6 .Мојот партнер и јас заедно почнавме еден на друг да се жалиме на почетокот дека после односи се појавува чешање и црвенило на гениталиите.Кај него почнаа кондиломите и потоа јас отидов на гинеколог, се прска едно два месеци со течен азот и за мое чудење таму никој никаде не го советува за креми или брисеви и слично ,него му се множат и бидејќи постојат ваквите форуми ,почнавме да се лечиме со витамини и здрава исхрана.Докторот, откако ми беше откриен цин 1 ме советуваше за витамините и здравата исхрана и рече дека треба да се чекаат резултати од брисевите .И до пред два дена немав точна дијагноза ,сега се знае и по негови инструкции и од вашите искуства исхраната како и внесувањето на витамини е на повисоко ниво и кај мене и кај него т.е. внесувањето како и антибиотик вибрамицин .Кај партнерот поради множење на кондиломите закажан е преглед кај уролог каде би требало да му земаат и брис за да се потврди и да се види за кој тип на хпв станува збор ,исто се мачка со бетадине пред спиење, ставаше и една крема сега не можам да најдам како се вика ,само знам дека се жалеше на печење и тежок мирис и ги снема помалите кондиломи,сепак ги има насекаде во тој предел.Јас имам на истиот предел нешто како брадавичка и до него како вид на лиша ми се појави пред месец дена добив упут исто за горење ,но се плашам да не ми се намножат затоа што кај мојот партнер му се намножија после прскањето,некои се изгорени ,некои ги снемува...уствари се тапка во место!Би сакала да знам на кој начин да ги најдам кремите алдара или wartec зошто алдара кремата ми ја препорача гинекологот за него ,ама според тоа што читам некои се задоволни некои имаат лошо искуство или слично .Mи треба попрецизно искуство слично на моето,тешко е и многу скапо еден куп витамини се пијат и време се губи ..... поздрав
Здраво феминки, Значи човек повеќе ќе научи од форумов и споделување различни искуства отколку од самите доктори! И јас за првпат се соочив со фамозниот термин HPV пред некој ден кога бев на преглед за ПАП тест. Матичната ми кажа дека наводно гледа некои промени во вагиналната празнина кои заличувале на кандиломи! Е сега: СЕ или НЕ се кандиломи? Што да правам? Дал да пијам нешто, дал да се мачкам нешто? Никаков одговор! Само препорака да почекаме да видиме во што ќе се развила ситуацијата!? А, од друга страна на сред процес сме за вештачко оплодување. Прочитав многу добри совети од некои од вас. Па еве и јас сакам да прашам, што мислите, дали вреди еве како превентивно барем да почнам со ставање Бетадин и Кантарион вагинатории, а партнерот да се мие со бетадин раствор?
Дотраки,а да си побараш и второ мислење,направи си преглед и колпоскопија и кај друг лекар.Или имаш или немаш кондиломи,видливо е тоа. Ја мразам таа нивна индеферентност,во што треба да се развие ситуацијата? Побарај си и второ мислење,во меѓувреме земај поинтензивно витамини,секако и да имаш само тоа му е лекот, а за бетадинето мислам дека не е проблем,но во твојот случај сепак консултирај се не знам во која фаза си.
дали може некој да ми помогне со информации каде да ја најдам кремата wartec во грција затоа што ја баравме во лерин ни викаат дека повеќе ја нема во продажба?????ваше лично искуство каде поточно да ја најдам затоа што веке изгубив секаква надеж и сум очајна ((((((
Фала Надја на советот. Баш денеска одам кај двајца други гинеколози . Инаку, на своја рака ставив една Бетадине вагиналета и умрев од печење!! Не можев да заспијам ноќта. Згрешив што ставив изгледа, но од друга страна тоа укажува дека јас имам нешто внатре, во вагиналниот канал. Кујзнае што се случува! Веќе не им верувам ни на стерилизирањето што го прават. Овој проблем ми се појави баш во периодот кога одев на зачестени гинеколошки прегледи, зашто нели се спремаме за вештачко оплодување. Ај ќе видиме, да не бидам негативна. Инаку, не спомнав, надворешно не се гледа ништо, изгледа само внатрешно имам, ама па тие кондиломите дали може да се појават и внатрешно?! Како и да е, ќе видам што ќе ми кажат другиве двајца... Фала уште еднаш..Поздрав
tip na primerokot ..... konvencionalna razmaska adekvatnost na razmaskata ... zadovolitelen za evaluacija The Betheseda System 2001: ..... benigni kletocni promeni infekcija so: ..... kletocni promeni sto asociraat virusni infekcii reaktivni promeni ...... inflamacija (vklucuva tipicna obnova) Dali ova e rezultat na HPV virus ? Me cudi sto ima kletocni promeni sto asociraat na infekcii, dali toa e znak za prisustvo na HPV virusot? Nemam nikakvi simptomi ili kondolomi. Najdena mi e i bakteriska vaginoza dali toa se odnesuva na kletocnite promeni ili ne? ... Vo panika sum drugarka mi veli deka cim ima kletocni promeni znaci imalo HPV virus Pomos P.S: se izvinuvam ne mozam da pisuvam na kirilica, nemam MK poddrska ovde
Мојот гинеколог правеше операција, па чекам да се врати на работа и да ми закажи преглед. Јас чекав премногу за да закажам, требаше порано, но од разговорот со него, ми кажа дека најверојатно се работи за хпв. Ме интересира за колку време ќе добијам резултати? Инаку јас немам вагинални брадавици, но имам брадавици на горниот дел на раката, деколтето, една на вратот и неколку на лицето. Малчки се како мозолчиња, на некои сега почна да се појавува како бело врвче. Некои се по една, некои се како поврзани. Дали некоја од вас има искуство со вакво нешто? Ме интересира уште нешто, колку време е потребно за да се активира вирусот и да се појават симптоми како брадавиците? И како се пренесува?
Мене ме интересира како всушност изгледаат тие брадавички - како обични бубулички се со гнојно (внатрешно или надворешно) врвче или баш типична брадавичка како меурче полно со вода? Немам никакви инфекции, ниту проблеми - проверено и на гинеколог, меѓутоа на интимата имам едно-две како брунчиња кои ме загрижуваат и нон-стоп мислите ми летаат накај ХПВ иако знам дека не е тоа, ама ме интерсира. Ми рекоа дека не е ништо страшно и најверојатно е иритација од депилација (поточно бричење ) или заглавено поткожно влакненце. Ми се правело така и по нозе, ставав павловиќева маст и си избиваше брунчето, влакното се вадеше и тоа беше тоа. Ставав едно време по малку, ко на врв прст што се вели, меѓутоа никако да избие. Гинекологот ме испрати со - ништо страшно, ќе помине - не го чепкај. Е како !?
Би сакала да прашам дали ХПВ16 може да резултира со брумченца? Од неодамна почнаа да ми испаѓаат на деколтето, на рамената брумченца кои не се мозолчиња туку се црвенки и болат на допир.И што е најтрагично ми стојат по 2-3 недели. Читајќи за ХПВ16 никаде не сретнав дека може да дојде до вакво нешто.
Ме интересира пренесувањево на вирусов. Добив резултати од пап тестот и покажа дека имам ХПВ. имам тарапија од вагинални и витамини. Сакам да знам повеќе за пренесувањето, кои се начините. Јас сум мажена и читам дека се пренесува преку сексуален однос, тоа многу ме збуни, затоа што до сега сме немале никакви инфекции и сл. па во главата ми влета прашањето за постоење на трето лице иако до сега не сум забележала на ништо такво. Ве молам за помош, дали имам место за паники и сакам да знам како ја перите облеката, јас до сега ја перев заедно со моето дете (3-ца сме во семејството) но сега сум загрижена и планирам да ја перам одделно, и дали можи вирусов да се пренеси од базен