1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

HPV – дали сте информирани?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Дијагностичката метода треба да ја одреди само доктор.
    Ние сме тука за споделување искуство ама за секое поспецифично прашање, најдобро доктор да одреди следен чекор.
    И второ мислење побарај си ако сакаш.

2. Milen4etooooo

Milen4etooooo Истакнат член

Се зачлени на:
    8 април 2010
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    80
    Тоа секако, само прашав за искуства со вакво нешто при планирана бременост, секако дека ќе се консултирам со лекар, сепак ова не се лечи на форум, прашањето ми беше дали некој се нашол во ваква ситуација. Фала и убав ден

Фала

Фала :)

Последна измена од модератор: 17 септември 2021
    На AngIv и Nade-sunrise им се допаѓа ова.
  3. wonder woman5

wonder woman5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    68
    Некој со искуство со хпв и бременост.

4. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Што конкретно те интересира :)

5. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    68
    Terapijata za hpv dali ja prekinavte pred bremenost i za vreme na bremenost kakva terapija prmavte za hpv.

6. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Да, кога почнавме да планираме бременост прекинав се по налог на доктор. Пиев изопринозин, бета глукан, алое вера, бета каротен, цинк, селен итн.
    Јас освен хпв, имав и ЦИН1 потврден со биопсија.

Сега само пренатални витамини пијам (во јануари сеуште беше активен еден тип на хпв), а сеуште сме во обиди да постигнеме бременост. И за време на бременост исто ќе биде, само пренатални.

Во меѓувреме правам редовни контроли на 4 месеци, кои вклучуваат ПАП и колпоскопија, a хпв типизација еднаш годишно.

Последна измена: 22 септември 2021
    На wonder woman5 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.162
    Devojki ajde malku pomos, izbezumena sum. Si pravev pap test predhodnata nedela posle 3 godini. Site predhodni testovi mi bea uredni bez nikakvi indikacii. Imam rodeno 2 deca. So mazot mi sme zaedno od 15 godisna vozrast. Jas sum mu 2ra partnerka a mene toj edinstven partner.
    Na rezultatot od pap testot mi pisuva za HPV pozitivno za eden od visoko rizicni tipovi, a Pap mi e normalen bez nikakvi promeni.
    Od ozdola pisuva za Tip 16, 18, 45 e negativno.
    Najverojatno samo za tie ispituvaat posebno.
    Seuste cekam doktorkata da mi pise, ova e samo rezultatot sto go dobiv na email. p.s Ziveam vo SAD.
    Ne znam kako sum mozela da dobijam vakvo nesto koga nitu eden od nas ne e bil so drugi luge veke preku 20 godini. Koga se javiv na sestrata mi vika deka e mozno da sum go imala so godini i mozno e da e dobieno preku taa edna predhodna partnerka na maz mi i sega mi se pojavuva od stres ili nesto. Epten sum zagrizena, si mislam dali e mozno testot da pokazuva lazna pozitiva? Dali e mozno toa?
    Ve molam za sovet!

8. EmilijaKolev

EmilijaKolev Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2020
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    10
    Оди и на второ мислење.

9. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    827
    Допаѓања:
    9.098
    Зошто на второ мислење. Тоа што и го кажала сестрата е логично, при пад на имунитет хпв се активира, при нормален или јак имунитет хпв вирусот постои во организмот но е деактивиран односно мирува и не прави проблем. Тестот не може да покажува лажна позитива. Значи може да го имаш цел живот и воопшто да не знаеш дека го имаш доколку си одржуваш имунитет.
    Штом живееш во САД претпоставувам знаеш англиски јазик, имаш еден куп достапни информации за хпв, вклучувајќи го и одговорот на твоето прашање што го имаш поставено овде.
    Штом Пап тестот ти е нормален, не покажува никакви промени, нема место за паника. Само јакни имунитетт и тоа е тоа.

На EmilijaKolev му/ѝ се допаѓа ова.
  10. EmilijaKolev

EmilijaKolev Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2020
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    10
    Точно, мислев доколку се сомнева во веродостојноста на тестот да направи и на др место тестирање инаку се што имаш напишано за хпв така е

11. sunnyy

sunnyy Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2017
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    30
    Здраво, ми треба помош околу избор на приватна клиника за правење биопсија и ендоцервикална киретажа. 2019 правев во Плодност каде не поминав баш најдобро. Ми ја правеа со локална анестезија, не почекаа за да делува што резултираше со доста болна процедура.. се на се бев готова за 5-6мин. Па ве молам препорачајте ми друга приватна клиника и доколку не ви е тешко споделете го вашето искуство во однос на анестезија и целата процедура.

12. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Јас правев во Систина пред 7 месеци кај Палчевски. Ме успаа скроз. Кога се разбудив требаше да полежам уште малку и после ми рекоа дека можам да си одам. Добро поминав.

13. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    827
    Допаѓања:
    9.098
    Јас правев два пати во Жан Митрев, кај докторка Ирена Андонова. Докторката е многу внимателна. Без анестезија, можам да кажам одлично поминав, додека ја правеше биопсијата и ендоцервикалната киретажа чустував само како менструални болки.

14. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    68
    Дали некој ја користел силаут кремата бидејќи ми ја препорачаа како многу ефикасна за ХПВ. 244108873_156514160016465_4304766592566680097_n.jpg 244208240_2087861131366090_4208059218118724308_n.jpg 244393228_1206256809894932_7131822765898133354_n.jpg 244408824_294002109202985_5253056227198141412_n.jpg

15. Krissten

Krissten Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2021
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    17
    Jas 2013 mi kazaa deka imam promena na kletkite na grloto ama ne bilo strasno ne mi naglasija sto e ...ostanav trudna i rodiv se ok ali posle 2 god od poragaj na obicenna kontrola i na pap test pokaza hpv i cin taka da mozes da imas bremenost

16. Krissten

Krissten Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2021
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    17
    Jas primiv dve dozi na hpv vakvina trebase i treta ama nemase dokrorot kaza deka do 2 god ke imam zastita i taka bese dve god rezultati od tipitizacija top sega pak mi se pojavi nekolku broja visokorizicni biobsija pravev ok e terapija 6 meseci izoprinozin...iskreno smaceno mi e veke

17. Krissten

Krissten Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2021
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    17
    Zdravo da prasam citav za hpv deka moze i analno i oralno da se infekcira nekoj iskistva

18. Fancy_Nency 22

Fancy_Nency 22 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    177
    Imam chitano deka se prenesuva i preku kondom bidejkji kondomite se 99% sigurni i ne ja pokrivaat celata oblast na genitaliite.

19. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    68
    Може да ме контактираш во порака?

20. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    6.063
    Кои ти беа симптомите пред да ти откријат хпв? Имаше некои симптоми?
    Мм му се појавија кондиломи и сега мене ми е страв да не имам нешто. :(