Пред неколку недели правев контролнен ПАП тест и микробиолошки брисеви. Брисевите се чисти, на патот ми испадна лезија од низок степен - LSIL, HPV цервицит. Правев хпв типизација. Денес ми се јавија за резултатот дека е негативен. Докторот ми предложи следно да правиме колпоскопија. Од симптоми имам често, светло кафеав исцедок со мирис. Некој со слични добиени резултати како моите како имате поминато? Инаку во 2021 имав хпв. На патот ми го покажа истиот резултат како и сега. Но типизацијата испадна позитивна на високоризичен тип 56. Ме премачкуваат со киселина и од тогаш до сега сите ПАП тестови ми беа уредни.
Девојки, искуство после летз конизација со крварење? Ме паничи и циклусот сега, мислам дека добив циклус. А се уште е рано за контрола. Паникаааа!!!!
Здраво девојки, треба да правам ХПВ типизација. Може ли информација која е цената во државна или е попаметно директно да одам во приватна лабораторија?
Здраво, и јас треба да правам конизација наскоро... Како си да те прашам најпрвин? Би сакала да го споделиш твоето искуство и каква анестезија се одлучи да примиш? Мене ми рече анестезиологот прееска кога ми ја правеше анестезиолошката контрола предоперативно да правам конизација со спинална анестезија и ме опомена дека ке имам многу болки после конизацијата... Иначе имам цин 3 цис ин ситу преканцерогена фаза...папот беше 3ка биопсијата тешка дисплазија 3ка со ин ситу преканцероза т.е не е инвазивен сеуште не ја пробил базалната мембрана.
Zdravo devojki Prabev pap test i dobiv rez Hpv , kade sto treba da pravam tipizavija i biopsija? Premnogu se ispaniciv rafi biopsijata Sto bi trebalo toa da znaci ?
maticniot da ti dade upat da odis da napravis tipizacija. mene mi dade upat za vo biotek za 550 denari. rezultatot e odma naredniot den. na drzavno mislam povekje se ceka a skoro bila ista cenata. na privatno e nad 3k. ako iskoci nekoj tip na hpv kje treba da pravis kolposkopija. biopsija mene nikoj ne mi kaza da pravam a vcera bev bas na klinika za kolposkopija. racunaj deka nekogas moze i se da bide negativno i da nemas hpv iako pokazuva na pap testot. mene pred dve godini mi pokaza na pap, a na tipizacija nemav nisto. sega pak na ovoj pap mi pokaza ama na tipizacijata mi iskoci visokorizicen tip 31. nemoj da cekas i odi napravi si tipizacija.
iskreno ne sum sigurna so odgovorot ama mislam deka ukazuva na nekoj cin. barem od ova sto sum citala po internet. mada sepak najubavo e na lekar i oni da ti kazat sto ponataka. sigurno kje ti dadat da pies golemi kolicestva na vitamini i sekako sledenje na situacijata na nekolku meseci. jas od deneska pocnuvam so terapija betadine vaginaletki, izoprinozin i mnooogu vidovi na vitamini. Dali sega za prv pat vaka ti pokazuva na pap?
Da za prv pat Posle poragaj sum celo vreme so cesanje i so infekcii, kandida , edna godina Deneska mi se javi maticnata za rezultati Me zagrixuva sto pisuva na papot kletocni abnormalnosti i pisuva da se zemi biopsija
pijam folna , vitamin c,d, e, cink, b complex, i uste beta caroten da najdam od 10000 iu i beta glucan. seto ova mi go dadoa i kontrola za nekoj mesec.
Јас правев,ништо не осеќаш ќе те успијат на 15 минути со целосна анестезија... ќе земат фрагменти од грлото на матката за да се испитаат цитолошки.Те будат за 15 минути и те пуштаат за брзо... Малце е ко на лента за месара језиво пошо ќе ве стаат у спаваќи 20 жени внатре ... и чекате за биопсија ама не е страшно кратките анестезии се безопасни.... Јас се плашев повеќе од резултатот искрено...
Резултатите преканцероза неинвазивен канцер односно канцер во капсула шо не пробил базална мембрана не се проширил стручно они го викаат тоа ин ситу... Значи имаш цинови степени до 3ка и после е ин ситу...Ама пак е на време! Ќе ме конизираат деновиве.. Тоа ти е слично ко биопсија само поголемо парче ти вадат од грлото на матката ѓи чистат канцерогените клетки да влезат маргините во здраво...и тоа е тоа Нутри лајф после, контроли пазење но цигаретс,хелти фуд.