1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

HPV – дали сте информирани?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Vincent

Vincent Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    298
    A imashe hpv na papot ?

2. Jelena1980

Jelena1980 Нов член

Се зачлени на:
    6 јуни 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    На пап тестот пишува епителни клеточни абнормалности, атипични плочести клетки - не исклучува HSIL (ASC-H) . Инаку никаде нема ЦИН или присуство на ХПВ. Затоа ни препорачаа биопсија . Инаку ова HSIL е високо ризични промени

3. Vincent

Vincent Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    298
    Da i jas isto go imam na pap

4. Jelena1980

Jelena1980 Нов член

Се зачлени на:
    6 јуни 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Биопсија правеше ли?

5. Vincent

Vincent Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    298

6. Jelena1980

Jelena1980 Нов член

Се зачлени на:
    6 јуни 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Од искуството на ќерка ми ништо не е страшно. Целосна анестезија, 5 до 10 минути трае целата постапка, еден саат во кревет и те пуштаат. Минимално крварење (ептен минимално) и ќерка ми велеше дека нема болки никакви. Колку години имаш?

7. Vincent

Vincent Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    298
    35
    Kolku god e kerkavi ?
    Strav mi e od se , od procedura

8. Jelena1980

Jelena1980 Нов член

Се зачлени на:
    6 јуни 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    23, она вели ништо не е страшно. Не се двоуми, фати си го редот како што треба. За се има чаре

9. Vincent

Vincent Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    298
    I rezultati
    Se plasam od rezultati mnogu

10. butterflu

butterflu Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    565
    Zdravo, prasuvam za majka mi vo 2021 i bese otkrieno cin 1 tipizacija negativna i rekoa da go podobri imunitet, potoa vo 2022 na pap i izlegoa nekoi abnormalni kletki i prvese biopsija nisto strasno nekoe kao hronicno ne e strasno i rekoa ama ne se leci sega koga pravese pap pak cin1 i na tipizavija hpv 58 visokorizicen i pravea konoskopija i i dale apcinja za imunitet i mast..
    Dali moze da se sredi ili zastrasuvacki e ?
    Nekoja clenka so cin 1 i hpv 58 da mi pise..

11. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Здраво.
    Здраво! Правев летз конизација со целосна анестезија. Не ми дадоа можност да бирам. Интервенцијата трае кратко. После тоа немав никакви болки. Малку чудно чувство во пределот на стомакот. Еден месец без никаква потешка физичка активност и без секс секако. На почетокот имав розев исцедок некаде до 10ти-12ти ден после конизација, тогаш добив циклус кој навистина беше обилен. Буквално не можев од кревет да станам. После циклусот исцедокот ја промени бојата кон кафено и постепено избледуваше. Три недели после конотација изгледаше се нормално. Ми пречеше долго стоење и ако кренев нешто малку потешко, чувствував тегнење во стомакот и тогаш легнував малку следниот еден час да одморам малку. Се што ми правеше тегнење на стомакот како да го опишам, како влечење надолу некое чувство, престанував да го правам и право хоризонтала. Еден месец помина и веќе и јас чуствувам дека можам повеќе физички да сум активна но се уште внимавам. Резултатите се уште не се готови. Совет доколку правиш на клиника побарај примерокот од интервенцијата да си го однесеш во Хистолаб. За мирно да си спиеш. Ако имаш прашање на кое не ти одговорив прашај ме слободно. Со лесно

12. Плава Лагуна

Плава Лагуна Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    18
    Фала на исцрпниот одговор и јас правев конизација во четвртокот добро поминав крварев првиот ден сега по неколку капки само.Во хоризонтала сум претежно ама и станувам по малку.Болки немам како што кажа ти само некоја чудна сензација и болка ако се истегнам како да рефлектира ...Летз Конизација правев во Систина чекам резултати се надевам се ќе биде океј.
    Дур се убедував за спинална анестезија со анестезиологот ме слушаше се што кажував и ме успаа Кратко беше за 40 мин веќе ме разбудија со катетер и тампонада внатре од 5 метра.
    Кажи ми дали од катетерот малце прокрваре јас ноќта дур спиев се разбудив видов должд катетерот малку темна крв и поконцентрирана урина која со земање на течности се исчисти.Прашав и доктор и сестра они викаат дека не сум пиела доволно течности после операцијата а и докторот осетил песок кога ми ставал катетер....Дали направи конизација на клиника? Поздрав убав ден и да живееме

На џунџуле му/ѝ се допаѓа ова.
  13. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Конизација правев на клиника. За разлика од другите кај мене немаше тампонирање и немав катетар. Крварење имав само после мокрење и тоа малку. Тоа траеше па некои 24 часа. И е нормално. А што се однесува до песокот, можно е да направи крварење. Кај кој доктор правеше конизација во Систина. Мене таму ми препорачаа ласерски нож како најдобра варијанта. Ама најверојатно зависи се и од големината за заболеното место.

14. Плава Лагуна

Се зачлени на:
    25 април 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    18
    Никола Баџаков се вика докторот. А ти кај кого ?

15. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Кај него бев и јас во Систина за консултација, тој ми препорача ласерски нож.

Важно е се добро да се заврши.

На Плава Лагуна му/ѝ се допаѓа ова.
  16. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    @Плава Лагуна дали ти даде некаква терапија после интервенцијата?

На Плава Лагуна му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Плава Лагуна

Се зачлени на:
    25 април 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    18
    Не ништо,ама таа шемата со витамините секоја матична ја има во ординација... Битно е да се исечат лошите клетки после се знае дека нов животен стил се започнува со многу поредовни контроли и поголемо внимание на исхрана и внесување на сумплементи.Се добро да заврши на сите што имаат било каков здраствен проблем,и сите да одат на редовни контроли од било кој тип... Времето е крејзи не бира веќе возраст... за ништо...

На џунџуле му/ѝ се допаѓа ова.
  18. МонИ-понИ9191

МонИ-понИ9191 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2019
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    35
    Здраво на сите! Имам 32 години. Пред две години ми пронајдоа хпв. Одма ми направија колпоскопија и се утврди дека имам цин 2 без никакви абнормалности. Контрола после 1 година. Резултатите беа пап 3а1 до блага дисплазија и без други абнормалности и воспаленија. Контрола повторно на 6 месеци правев. Резултатите се исти според мојот гинеколог, но вчера ми стигнаа на маил и уствари не се исти него се полошо од пред 6 месеци. Пап 3а2 со умерена дисплазија и HSIL висок ризик без други абнормалности. Мојот гинеколог ми рече за 6 месеци контрола. Пап тест но ако има некои абнормалности ќе се направи повторно колпоскопија. Денеска побарав да одам на второ мислење на друга клиника. Да напоменам живеам во странство и стварно сум многу исплашена. Не дека не верувам во системот тука но стварно почнувам да мислам дека чекаат рак да стане за да се изврши некоја интервенција бидејќи мислам дека може да се спречи. Јадам здраво, пијам витамини, физички активна само што тешко ми иде цигарите да ги оставам ☹️ Некој со слично искуство да ме утеши бар малку. Инаку во младоста имам правено често контроли во Македонија секогаш се било во ред. Хпв ми е дијагностицирано 6 месеци после бременост. Имам редовна менструација, пред месец кога ми земаа брис ме гледаше и на ехо се е perfecte normaal. Хелп!

19. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    И овде не се прави никаква интервенција доколку не премине во карцином. Мислам на интервенција како одстранувате подлабоко на раната. Во зависност од дисплазијата на раната може да ја "горат" раната за да не се шири понатаму пред да премине во карцином. Ама и за тоа нели проценува докторот. Ова од мое искуство.

20. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    @Плава Лагуна стигнаа резултатите. Се е исчистено. :music::dance::music:
    Тоа беше убава вест
    Кај тебе како оди опоравувањето?
    Помина ли циклусот?