Вчера правев ласер вапоризација. На ПАПот ми излезе ЦИН 2, па правев типизација и ми излезе ХПВ 52. Правев колкосопија и биопсија. На биопсија се потврди ЦИН 2 на еден дел. Поради ЦИНот правев ласер вапоризација. Инаку ХПВ штом еднаш го добиеш го имаш цел живот само што некогаш се активира. Јас пред 15 год. првпат ми се појави ХПВ и ЦИН 2 и само со суплементи ми се повлекоа ама требаше 1 година. Од тогаш веќе 15 год не ми се појавиле, сега пак, но за побрзо да го решам проблемот направив ласер, среќа многу малку беше зафатено и не требаше да се прави конизација
Здраво девојки, имам 21 година и дознав дека имам ХПВ тип 51 и 52. Утре имам термин кај мојот гинеколог да ми препише терапија. Ве молам споделете искуства, дали се лекува и што може да предизвика?
ХПВ штом еднаш го имаш го носиш цел живот, само што некогаш се активира и тогаш се појавува. Треба да зголемиш имунитет, да имаш заштитени односи бидејќи мажот може да ти пренесе. Јас имав високоризичен ХПВ пред 15 год и од тогаш редовно правам прегледи и не сум имала и сега после 15 год ми се појави активира повторно. Тој се пренесува и од употреба на јавен тоалет. Зголеми имунитет, јади многу овошје и зеленчук. Еве список што требс да користиш
Zdravo Vo Januari minatata godina pravev pap test rezultatot CIN 1 endocervikalno, doktorot mi pravese nekakvo premackuvanke so jod na grloto na matkata rece se e vo red, mi dade samo terapija izoprinosin.Po 6 meseci pravev povtorno pap, ovaj pat privatno i izleze samo Gardnerela bakterija, primav terapija za istata. Ovaa godina vo Fevruari kaj maticniot pap test povtorno CIN 1 endocervikalno, po 2 nedeli go povtoriv vo Sistina i isto izleze CIN 1. Ginekologot napravi kolposkopija kaza deka se e co red, ne gleda nikakvi promeni. E sega dali e mozno tie promeni da ne se gledaat so kolposkopija bidejki se endocervikalno ? Od terapija primam beta glukan, vit.C, beta karoten, vit.D, izoprinosin i vaginalno gel Glizigen.
Za CIN 1 se dava samo terapija obicno so vitamini i ne e nisto strasno treba da se sledi na 4 meseci podobro za da ne prerasne vo CIN 2. Spored mene dovolna e kolkoskopija. Jas imav CIN 2 pa pravev biopsija. Mislam deka nitu doktor nema da ti preporaca da pravis biopsija zaradi CIN 1.
Благодарам феминки за одговорот. Уште едно прашање, многу круцијално. Како се справувате психички, после дијагнозата? Мислам дека ваков удар по мене не сум имала до сега во животот, буквално секоја моја постапка од минатото ја преиспитувам и сум константно во состојба на исчекување. Не сакам да изгубам надеж и да станам песимист. Има ли некои support групи кај нас за жени со ХПВ?
Zdravo devojki , dali nekoja od vas ima iskustvo so vaginalen krem Silaut ? Sekoja informacija bi mi bila korisna Blagodaram
Правев колпоскопија и ми поставија три дијагнози: cervicitis chronica, ectopia, AW epitel Ми рекоа да правам биопсија и хпв типизација. Преплашена сум искрено, читам и се води кон најлошо Имам 29 год и редовни контроли со пап тест на секои 6 месеци и секогаш бил уреден. Дали некој се сретнал со некои вскви проблеми. Како се изведува биопсија? Докторката ми рече да не читам по нет оти се и сештп пишува и да не паничам но неможам. И да излезе дека имам хпв како е можно да го имам закачено кога 5 год сум со еден партнер?
Здраво друштво.Правев ПАП тест и на папот пишува Наод. Негативен за интраепителни легии или малигнитет. Инфламации, Клеточни промени кои асоцираат на Herpes simpex инфекции. И тоа е се. Вчера правев типизација. Ве молам од искуство да споделете колку е сериозно. Дали ова значи дека можеби имам рак на грло на матка. Правев вагинално ехо пред 2 месеци, се беше во ред. И каде пишува дали има цин? На папот или на типизацијата?
ПАП тестот не е секогаш 100% точен, најточна е колопскопија (секако зависи од стручноста на докторот), а со биопсијата нема утка. Дали ти беше препорачано од гинеколог да одиш на колпоскопија или на своја рака отиде? Типизација се прави бидејќи најчест причинител на инфламација на грлото на матката - cervicitis и бело обојување по апликација на acetic acid e инфекција со ХПВ. За ХПВ нема правила, може и да го имаш закачено пред 10 години, па сега да се активирал поради намален имунитет. Но и да имаш ХПВ не е ништо страшно. Јас правев и ласер на цервиксот зс да ги тргнам тие лезии. Само здрав живот, витамини и зајакнување на имунитетот. Немој веднаш да мислиш на најлошото, само позитивна мисла и се ќе се среди
Без паники, немаш рак. Вагиналното ехо не може фа ги види промените на матката, визуелизација се прави исклучиво со колпоскопски преглед. Ќе си направиш типизација и ќе видиш дали навистина причинител е вирус. ЦИН немаш, тоа ќе го пишува на ПАП тестот ако имаш. Само јакнење на имунитет и позитивна мисла, ова е многу почесто од што можеме да замислиме. Гледајте го како настинка на матката - да настинката може да доведе до посериозно компликации, меѓутоа во најголем број случаеви поминува - треба организмот со ваша помош да се избори.
Да прашам нешто.. имено после менст.циклус веќе години наназад 2,3 дена имам чешање и како жолт исцедок, правев пап тест чист беше докторот рече сигурно е алергија на влошките, смени друга фирма. И со други пробував ама пак е исто, а после тие 2,3 дена нормално е значи ни чешање ништо. Е сега нз дали да направам хпв дали има нешто скриено што го нема на пап тестот?
Здраво девојки,ми треба ваше мислење. Дали некоја од вас имала искуство со др.Сашо Димитровски во Државна-Ск?? Имам закажано ласер конизација за CIN2...Tnx