Здраво девојки, пап тестот ми е скроз чист но испаднав позитивна со ХПВ . Докторот ми рече дека нема причина за паника и ми даде едни вагиналети и да појдам по 6 месеци и да напрајме калпоскопија(искрено незнам ни што е тоа) . што мислите вие дли има причина за грижа или тоа е само вирус и инфекција која што трњба само да се контрллира на одреден период
Имаш направено хпв типизација? Пиј витамини за подобрување на имунитетот, ставај ги вагиналетките и не се грижи. Редовни контроли и ќе се следи. Колпоскопијата не е ништо страшно, исто како пап тест ти ставаат спекулум, потоа го пребојува цервиксот со оцетна киселина мислам, и потоа гледа дали има промени на цервиксот, односно они велат дали има некоја раничка или не. За хпв е многу битно да имаш јак имунитет за да се избори телото со вирусот. Многу овошје, зеленчук, особено моркови се препорачува.
Ako ne se tretira hpv ne daj boze moze da dojde i do kancer. Ne se plasi, samo smireno i slusaj doktori. Na pap testot ti pishuvalo prisustvo na hpv ili napravi dopolnitelno i hpv tipizacija? Ubavo e da napravis tipizacija za da znaes dali sigurno imas ili ne, i ako ima koj tip e. ima visoko rizicen i nisko rizicen. Jas sum imala situacija na pap test da mi pisuva deka ima prisustvo na hpv, a potoa na hpv tipizacija se da e negativno.
I kaj mene imase takva situacija, tolku mnogu se uplasiv sto na pap mi pokaza hpv a tipizacijata ispadna deka nemam nisto i posle se izraduvav, ama pak ostana stravot vitamini eden kup piam, iako doktorkata mi rece oti nemam nisto nemam virus i sega navistina li se nema hpv ako tipizacijata e negativna
На пап тестот ми излезе нешто за хпв и сега направив повторно пап тест и башка тоа испитување за хпв и излезе позитивен. денеска бев по резултатите и ми рече дека не е страшно и дека пап тестот е супер , а за хпв ми рече дека сум позитивна и дека не е страшно и ми ги даде вагиналетите за 24 дена . И ми рече во Октомви да појдам да ми земи пак брис
A vo skopje? Dali go pravi toa ginekolog? Ili urology? Me Interesira Dali e ista procedurata Kako kaj Zena ili maz moze Sam da si zeme bris I da go odnese vo laboratory?
A zosto koga decko mi sakase da se testira kaj Orgadziski mu rekoa deka stom jas ke se testiram nema potreba i toj preku mene ke se videlo dali ima i toj i mu zemaa samo ostanati spb i plati 5000 iljadi i se toa bese negativno nemase nisto a kaj mene tipizacijata bese negativna, jas na drzavno se testirav preku mojota maticna a toj na privatno deka jas bev mn isplasena od sto taka mi se pokaza na pap i toj resi da se proveri ama toj doktorot bas najglavniot sto e tatkoto na Organdziski mislam bese toj mu zemase bris i mu rece zosto da plakas i za toa plus mn bilo.bolno.i za masko da se zeme takov bris, preku mene ke ispitale toj sekako mi e prv mene i ako mi prenel nesto neli ke se pokazelo kaj mojot bris odnosno tipizacijata, i jas nemav i mu rekoa deka nema potreba za terapija, bidejki i drugite brisevi bea negativni, dali sega preku mene navistina e ispitan i toj ? Navistina doktorot rece deka dokolku ima.nesto ke mi prenel mene i ke se pokazelo na tipizacijata a stom jas sum nemala nisto nemal i toj.. si pieme samo vitamini toa sekogas si pie toj i pred ovaa slucka a pocnav i jas da si piam veke nekolku meseci i se nadevam navistina nemame hpv, jas kakva sum panicarka i placka koga mi izleze taka na pap plakav i den i nok i morase da se testira i toj ama doktorot ete toj urolog bese taka napravi pa za sreka bev negativna jas ama ete uste se plasam uste malku pap ke pravam i celo vreme na toa mislam aman veke
Не знам каде се прави во Скопје, а мислам дека подобро е стручно лице да земе примерокот. Можам да кажам дека кај сопругот ембриологот зеде брис.
Imam 35 godini, imam strav od HPV i se mislam da se vakciniram? dali nekoj se ima vakcinirano i na kolku godini? iskustvo? FALA
I da, kaj koj doktor moze da se konsultiram za ova? specijaliziran ginekolog za ovaa problematika HPV i drugi STD's....FALA
Jas se imam vakcinirano sega imam 24 godini ama se vakcinirav nekade na 12 ili 13 godini a moze i 14 da bev ne se sekavam tocno ama tuka nekade bev, vo tri dozi tri pati se vakciniravme, ama.kaj mene bese toa vo redovni vakcnini i site devojcinja ja primia, nemav nikakvi nesakani efekti od nea, ama.vikaat podobro e da ne si seksualno aktivnen pred da ja primis, isto koga bev na ginekolog i spomnav rece dobro e da se primi sega kolku zastituva neznam vikaat od najopasnite tipovi zastituva ne od site
Inace iskustvo so pap i hpv, Isto imam pisuvano i tuka jas so odnosi pocnav na 22 imam eden partner pravev pap bese ureden, posle pravev pak imase nesto kako hpv cervicitis na pap ama imav i kandida neznam dali od nea se pojavi taka ,ama bev vospalena mnogu koga pravev pap i posle pravev tipizacija i nemav nikakov tip bev negativna, pa sleden ke pravam za skoro vreme i se plasam pak, ama doktorkata mi kaza da sum spokojna deka stom e negativna najverojatno nemam.a papot e reagiral radi bakterijata i vospaleniete pa ke videme..moze zastituva vakcinata ako ima sasni spored mene prasaj si ginekolog i primi ja ako mozes barem da si spokojna na nekoj nacin ete organdziski kaj nego vidi decko mi tamu se testirase bese negativen..