1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

HPV – дали сте информирани?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.188
    Допаѓања:
    11.833
    Инфекција со еден од овие ХПВ, кои се сметаат за високоризични, најдобро континуирано да се следи од страна на гинеколог.

2. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.569
    Јас ,моментално сум негативна на тест,ќе најдам постари мислења што сум споделувала па ќе те тагирам.

3. Mina888

Mina888 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    306
    Imav HPV 52, pravev biopsija i se potvrdi CIN 2, pa pravev laser vaporizacija. Piev prasak za imunitet Fortacell imuno, a vaginalno stavav Papilocare gel i Colpofix sprej. Konsultiraj se so doktor prethodno. Plus piev skoro se od tabelata vo prilog. Za 2 meseci na pap i na hpv tipizacija nemav nisto. 20240414_135327.jpg

На Emilija97mk му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Emilija97mk

Emilija97mk Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    550
    Јас сега прв пат правам тест за Хпв и испаднаа овие резултати. Претходно на гинеколог имам идено 3 пати т.е 3 години, еднаш годишно, исто вака во Септември. Сите 3 пати сум правела Пап и било уредно. Дали тоа значи дека Хпв ми е закачен после минатиот Септември кога последен пат правев Пап и се беше океј или не мора да значи? Дали е можно да сум го имала и пред тоа а на тестовите да покажувало се уредно?

5. Milickaa555

Milickaa555 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2022
    Пораки:
    546
    Допаѓања:
    167
    Mislam deka na pap ne pokazuva sekogas hpv dali imas ili nemas toa najtocno tipizacijata pokazuva, jas imav slucaj kade sto na pap radi dr bakterija kandida mi pokaza hpv a tipizacijata bese cista, a moze i obratno da ne pokazuva na pap hpv a da go imas neznam kolku e tocno ama.mene taka mi kaza doktorkata togas bidejki jas se uplasiv ona mi rece ne e sekogas tocen papot moze od dr da pokaze taka da imitira kletki ke videme na tipizacijata nemase nisto na tipizacijata posle, i rece ete si nemala virus dzabe panicis ama vitamini zemav sve da piam i toa skoro site so gi ima na listata, ama ti kaj tebe velis deka na tipizacijata pokazalo a na pap ne togas ako si menuvala partner posle septemvri moze i da ti e od toj noviot a ako ne si menuvala nisto moze si go imala ne pokazuva bidejki ako virusot ne e aktiven izgleda ne se polazuva na pap samo na tipizacijata taka da kaj tebe ne e aktiven i ne e strasno iako tie tipovi se malku po strasni ama ete ne se aktivni, ne sum mn strucna ova moe mislenje kako i da e treba mn vitamini da pies i ke se povlece najverojatno ete na pap nemas promeni isto mozes i so godini da imas hpv da a da ne predizvika promeni ako imas jak imunitet ne se plasi
    Ti sama si barase za tipizacija taka?

Последна измена: 3 октомври 2024
  6. Emilija97mk

Emilija97mk Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    550
    Ти благодарам. Матичната ми даде една маст ми кажа така да почнам. Меѓутоа не ми е јасно за партнерот, не ми кажа ништо особено, дали постојат некакви апчиња, што да пие, како да знаеме дека е чист после тоа?

7. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    365
    Јас имав 18 и 33(и тој е високоризичен). Без цин. Мене гинекологот ми кажа најискрено дека сите оние огромни дози на витамини кои ги препишуваат се глупост. Кај 80% од жените вирусот ќе се повлече сам. Важно е да се храниш здраво, физички да си активна, повеќе време во природа, да тргнеш алкохол и цигари и да одиш на редовна контрола за да видиш дали има некакви несакани промени. Ми рече дека можам јас да си земам некои витамини ако сакам ама дека она не ми ги дава како терапија. Само да водам поздрав живот и да ја следиме состојбата на 4 месеци. Освен цинк повремено, јас ништо друго не земав од суплементи. За година ипол веќе бев со негативна типизација :)
    Не е поентата ништо да не правиш туку моментот дека некој прав од шитаке печурки и чудотворни капки за “само” 100 и кусур евра се лекот е малце too convenient:D одржувај си здраво темпо на живот и контролирај ја состојбата. Шансата е дека ќе бидеш во тие 80%.
    Ова е само моето искуство со вирусот.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Milickaa555

Се зачлени на:
    30 ноември 2022
    Пораки:
    546
    Допаѓања:
    167
    Pa mislam deka imase nekoj rastvor bedatid da se macka i toj ama toa sto sum videla u preporakite onaka neznam dali ima nesto i isto da gi koristi vitaminite koi ke gi koristis i ti a za proverka za maski isto postoi proverka ama decko mi koga sakav da se testira za hpv toj otode kaj Orgadziski i tamu e privatno ama mu kazaa deka ke mu zele drugi brisevi a hpv da se doznalo preku mene, bidejki mene toj mi bese prv pa ako sum imala nes verojatno ke e bilo od nego, tamu doktorot mu rece deka hpv za masko bilo mn bolno, pa preku mene ke se doznai,na drugite brisevi bese on cist a na tipizacijata jas bev cista i ne mu prepisaa nisto. Inaku mu kazaa deka u slucaj da imam jas hpv ke mu prepisale nekoj lekarstva so ke gi koristime i dvajcata i za 6 meseci da se povlece viruost a bidejki nemavme nisto nisto ne ni prepisaa taka da neznam sto bi bilo toa ama.pretpostavuvam deka betadin rastvor taka imam citano. Kako i da e kaj maskite velat deka virosot mn brzo se cisti bidejki imaat jak imunitet ama sepak prasaj ja doktorkata i za deckoti bidejki som imas ti moze ima sansi da ima i on ili da pojdi na urolog decko mi kaj toj sto bese bese urolog, ama poskapo se plaka deka privatno, a da doznaete dali imate ili ne preku tipizacija mislam ti ke se testiras pa ako nemas verojatno ke nema i on a doktorkata sig znae i nemu so da mu dade, deka jas koga imav kandida ona go prasa i nego dali oseka nesto da mu dade ama on nemase nisto simptomi i samo edno apce flukonozal mu dade i mi ja nema preneseno pak, taka da mislam doktorkata moze da mu prepise nesto nemora da e urolog ama kako si sakate, kako mislite deka e podbro, ete mene me e strav da praam veke pap test haha pravev tipizacija i bese okej pa se nadevam i na dobar pap ama me.e strav ete pak i sega neznam dali bi mozelo da imas nesto loso ako si negativen na tipizacija deka velat tipizacijata e potocna....

Последна измена: 3 октомври 2024
  9. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.569
    @Emilija97mk

На Emilija97mk му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Milickaa555

Се зачлени на:
    30 ноември 2022
    Пораки:
    546
    Допаѓања:
    167
    A dali site tipovi na hpv gi ima 100 se seksualno prenoslivi ? Tipizacija opfaka nekade okolku 30 dali site sto gi opfaka se tie koi se prenesuvaat seksualno bidejki procitav deka drugite se kozni primer i nemaat vrska so genitalna oblast a onie koi imaat se ispituvaat..
    Dali so negativen test na hpv moze na pap test pak da imas nesto povrzano so hpv ? Ili ne bi trebalo deka si negativen ?

11. Unfaithful18

Unfaithful18 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.386
    Допаѓања:
    1.114
    Ако некој има потреба од вагиналети за бактериски инфекции или хпв нека ме контактира во л.п.
    Ги имам следниве вагиналети, донесени од Германија, ги порачав за мене но не ги употребив, имаат рок до 01.2025. Ефективни се за воспаленија на грло на матка и вагина предизвикано од бактериски, фунгални и вирусни инфекции, cervicitis, cervical ectopia.

12. Anna.I

Anna.I Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    3
    Добро утро феминки...
    Да го пренесам моето искуство. На 14.06.2024 година, на редовен гинеколошки преглед, направивме ПАП-тест, брисеви и хпв типизација, ги носев на државна клиника. Резултатите од брисевите беа готови за 3 дена, чисти. За ПАП-тестот ми се јави матичната по 1 месец дека е уреден. Резултатите од хпв типизација наместо за 2 недели, беа готови за 35 дена. На типизацијата резултатот беше: мешана инфекција со високоризични типови HPV 16, HPV 33 и HPV 58. Ми закажаа биопсија и киретажа кои ги правев на почеток на август 2024 во државна кај Д-р Димитров. Биопсијата траеше вкупно 7-8 мин со вклучено будење од анестезијата и лежење уште 1-2 часа макс. Без никакви болки и скоро без никакво крварење во деновите потоа. Потпишав изјава и сама си ги однесов истиот ден материјалите во Хистолаб приватно. Резултатите беа готови за 3 дена и беа DYSPLASIA EPITHELI CERVICIS UTERI GRADUS GRAVIS (HIGH-GRADE SQUAMOUS INTRAEPITHELIAL LESION).
    Матичната ми даде упат кај истиот доктор, преглед и мислење за конизација. Докторот предложи LETZ метода со оглед на дијагнозата и фактот дека сеуште немам родено деца, која ја закажавме и ја изедовме во текот на вчерашниот ден. Ме пуштија дома истиот ден по интервенцијата, немам никакви болки ниту крварење, како воопшто ништо да не е ни правено. Ни дадоа насоки и препораки за после интервенцијата кои треба да ги следиме за побрзо закрепнување. Материјалот се решив повторно приватно да го испитувам и мојата другарка веднаш по интервенцијата го однесе во Хистолаб. Во исчекување сум на резултатите, кои ќе бидат готови за 5-7 работни денови.
    Од моето искуство до сега, огромна пофалба за д-р Димитров, за неговата стручност, професионалност и прекрасниот однос кон пациентите, одличен доктор, прекрасен човек, со позитивен и ведар дух.
    За се што ве интересира дополнително и подетално слободно прашувајте ме :)

На Dona11 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    826
    Има некоја со цин3 што била ако може лп да пишам?

14. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.832
    Допаѓања:
    15.709
  15. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.739
    Допаѓања:
    3.735
    На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  16. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.832
    Допаѓања:
    15.709
    Не видов цена....

17. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.739
    Допаѓања:
    3.735
    3100

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Hellothere

Hellothere Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2023
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    3
    Kako se ispituva kaj mazhi?

19. pozitivna1

pozitivna1 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2019
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    4
    Има посебен начин на тестирање со земање на брисеви, го работат во болница Плодност во Битола, имаат андролог кој работи со ХПВ кај мажи. Ние бевме и сме презадоволни од пристапот, добивме совети и за побрзо справување и промени во животниот стил, разговаравме и за ризиците, баш се подисплаши партнерот и веднаш промени начин на живот. Имаше истовремено инфекција со 3 типа на ХПВ (со релативно висока активност на вирусот ни кажа андрологот), а на други места ни викаа кај мажите не се задржува ХПВ :(

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. christi

christi Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3
    Здраво на сите,
    Ми открија хпв 68, докторката ми препиша еден прашок и спреј (во прилог) и ми кажа за 6 недели да ги користам и да дојдам повторно за брис да види дали е присутен хпв. Ве молам за искуство

Прикачени фајлови:

На DinaMi му/ѝ се допаѓа ова.