Zdravo zenicki pravev pap test i tipizacija mi izleze dosadnara kandida ureoplazma i hpv virus mi dadoa spreevi antibiotici na mene i mazot kontrola po 1 mesec .. neznam kako se spravivte so hpv virusot i ureoplazmata i mi izleze hpv 51 i 45
Од искуство на блиска личност (имаше ХПВ ама не знам точно кој број), пиеше од сирупот Dr. Wolz Immunkomplex (претходно и дадоа некои вагиналети, не знам точно што). После користењето на сирупот, по неколку месеци типизацијата и беше уредна (таа мисли дека најмногу сирупов и помогнал). Сирупов е за имунитет, не може да направи штета, ама во секој случај можеш да го прашаш докторот или директно во аптека. Треба најмногу да се работи на појачување на имунитетот. Инаку некоја посебна терапија мислам нема. И многу битно, да правиш контроли редовно. Ти посакувам што поскоро добри резултати.
Само да ти кажам мое искуство. Пред околу 4 години правев ПАП и ми стигна резултат цин2/3 и препорака за типизација. Докторот кога ми се јави по телефон и кога панично ми соопшти таква вест со зборовите: дојди уште денес мораме да правиме типизација! - мислам светот ми се сруши, се изнаплакав цел ден и цела вечер. Дур ги чекав резултатите мислам побудалев, изначитав еден куп работи, мислам дури тогаш си го фрлив здравјето од грижи. И на крај стигна типизацијата - нема ништо. Од што бев истрауматизирана и се плашев да не има грешка во резултатот од типизацијата отидов и во приватна клиника проверив, и таму беше чисто. И од тогаш јас не му "верувам" 100% на ПАП-от (ама правам редовно контроли. Правев и типизација уште 2 пати од тогаш - од пусти страв. Во ред беа сите). Сакам само да ти споделам мое искуство и ако можам да те смирам малку од малку, затоа што знам колку мене ќе ми значеше тоа во моментите кога поминував низ истото. Ти посакувам добар резултат.
Исто и јас не верувам на папот иако не беше многу страшен резултатот имав хпв цервицт и сестрата по телефон ми кажа дека е уредно само имам препорака за хпв типизација која не морам веднаш да ја направам, јас мислам тука ми беше крајот на светот кога така ми кажа ми рече ништо страшно ама јас штом слушнав препорака полудев. Отидов одма утрето направив исто и од докторката слушав дека не е страшен резултатот дека они тоа го сметаат за уреден резултат до некаде, јас исто неможев да се смирам и плакав и ден и ноќ читав на нет и уште толку бев депримиран.. значи незнам зошто го сватив толку трагично кога самиот резултат не беше за толку такво понашање ама ете што можеш таква сум паничарка. На крај типизацијата излезе негативна немав ништо сето тоа од кандидата така покажало. И од тогаш решив да не си правам стресови ПАП не правам веќе можеби ама сега ме. Е се уште страв да правам и правев пак типизација која беше негативна и докторката рече дека и немам мн потреба да правам ПАП секако е веќе на 3 години а и типизација е поточна и дека немам ништо Папот навистина можел на големо да утне особено кај тебе ова да го прочитав тогаш мн ке ми значеше оти бев премногу депримирана и незнаев ни кај се наоѓам само спиење плаќање така ми беше деновите до резултатите од типизацијата после се препородив фала му на Господ.. Инаку и јас пиев Др wolts тогаш ми го даде докторката за секој случај лошо неможе да се има од него..а сега онака си пијам витамини да се осеќам сигурно..
@Milickaa555 цел пост ти е полн со небулози.Пап се прави еднаш барем годишно,не е на 3 години.На 3 год ти е без пари кај матичниот,тоа е се. Хпв и кандида немаат ама баш НИКАКВА поврзаност.Носител си на вирусот затоа си поз,но не е активен.Затоа типизацијата е негативна.Ке си пазиш на имунитет,и редовни контроли обавезни се.
Ти сигурно знаеш подобро од докторите дека сум носител на вирусот или тие што кажуваат дека немам никаков вирус, на типизација ке покаже и да нема на ПАП значи на типизација секогаш покажува доколку имаш вирус а на ПАП не покажува секогаш.. папот мене ми покажа грешка дека бев воспалена од кандидата јас ја имав една година а не а лекував после ми помина за само една недела..и сега ти ќе кажеш за мене и за сите останати што имаме негативни типизации го имаме вирусот ? А докторите спротивно кажуваат, на имунитет си внимавам да си пијам витамини, овошје зеленчук и слично Знам дека се прави еднаш годишно ама мене ми кажаа дека немам потреба доколку не сакам дека правев типизација и сум негативна партнер не менувам секогаш сум имала само еден, знам дека треба да се прави ама мене ме многу оптеретува психички тоа незнам како да објаснам после си пореметив и циклусот од стрес и јас самата ама фала на Бога се среди и циклусот сега е се океј и затоа не правам дека мн ми влијае на психа а со тоа и на здравјето, видов дека сум негативна на типизација и се надевам дека е така и дечко ми исто се тестираше беше негативен, ќе направам пак ама некако да соберам храброст Инаку претходниот ПАП пред тој кога немав кандида ништо си беше уреден а и тогаш си бев со истиот партнер ако имало хпв и тогаш ќе покажало така ми рече докторката.. ПАП тест правен за време на било каква бактерија, воспаление или особата да е болна нешто не е леревантет и не е точен и секогаш дава полоши резултати кои всушност ги немаме тоа е дека кога имаш воспаление некое клетките на грлото на маткатата имитираат клетки кои цитологот не секогаш одкрива од што се и затоа пишува така како хпв и дава препорака да се доиспита за што станува збор.. јас кога добив таков резултат докторката ми кажа ништо не е сигурно да не паничам пред време типизацијата ке покаже а ти сега збориш како сум јас имала нема врска на многу покажува и хпв и цин1 ете членката кажа и цин2 на ПАП а типизациите секогаш негативни, значи папот е грешка , неможе цин2 а да не е активиран збориш невистини и можеш да исплашиш некој така да го ставиш во мисла и депресија не збори ако немаш докази затоа јас многу сум читала и многу доктори сум прашала сите истото ми го кажале ако си негативна немаш ништо папот така е покажал поради воспаление значи јас тоа го кажувам од тоа што ми го кажале баш стручни лица а не од мене нешто да додавам...
Океј јас верувам на моите стручни лица а не на форум кој што ми кажал, пишувам да не се плаши членката да види дека можеби и нема да види искуства не за друго И ако ти е одговорот од стручно лице прочитај дали ПАП правен за време на инфекција е леревантен или прашај па после коментирај
Девојки ве молам за мислење, пред една година испаднав позитивна на типизација со хпв 18. Пап тестот уреден без клеточни промени. Од тој резултат до денес имам направено уште две типизации и два пап теста ( на 6 месеци) и резултатите се исти. Од лекови користев само бета глукан витамин ц и папилокаре меѓутоа вирусот е сеуште присутен. Гинекологот ме советуваше да правам биопсија и јас сакам да побарам и втори мислења во однос на истото бидејќи до сега ниеден пап не покажал никаква промена освен присуство на кандида. Да нагласам дека се обидуваме за бебче овој период и не знам колку може да влијае биопсијата или утре потенцијалното горење на раничките кои ги имам. Исто да напоменам дека на последниот преглед докторката ми кажа дека истите по брзо се бојат од претходно и дека изгледаат по добро меѓутоа сеуште ги има. Што би ме советувале вие од вашите искуства???
Најдобро е да се направи биопсија, 18 е еден од најагресивните поттипови, и вака со сигурност ќе се знае дали направил промена на клетките. Не се порпирај на ПАП тестот, доволно е што има перзистенција на вирусов повеќе од година и покрај терапијата.
Дали и како треба партнерот да се лекува од хпв? Мене ми препорачаа да пијам имунотерапија и вагиналети, а за партнерот само промивки од бетадине. И секако строго заштитени односи. Дали кај мажите има специфична терапија што треба да се пие? Некако не ни се остава само на промивки со бетадине…
Dali koga ste koristele colpofix sprejot primer jas se prskam navecher i si legnuvam potoa nasabalje koga odam vo wc da mokram imam kako zoltenikava ligava technost vi pogolema kolicina dali se chisti toa od sprejot
Јас имав некој чуден темноцрвеникав густ исцедок првите денови, а потоа жолтеникав. Се консултира со гинекологот и ми кажа дека тоа е нормално, затоа што спрејот ја чисти и обновува слузокожата. Само ми напомена дека не треба да трае повеќњ од 10-15 дена од почеток на користење на спрејот.
Da jas imam ushte eden aplikator i zavrshuvam I sakam da probam od vloskite na tiande da zemam neznam koj gi ima koristeno neka pishat dali pomagat i dali prochistuvaat
Здраво на сите Не знам дали прашањево е за овде, ама не успеав да најдам посоодветна тема. Ми најдоа ХПВ високоризичен 51 тип. Др ми препорача терапија за имунитет, betaimmune витамини и вагиналети бетадине. Јас порачав и чај хепацин од билна аптека Стојанови, кој треба да се консумира заедно со капки за имунитет. Околу 2 недели веќе го пијам чајот и капките ама ми се појави болка во градите (како за пред добивање). Како што се информирав болка во градите се појавува од ПМС, бременост или менопауза, или пак од хормонален дисбаланс. Не ми е време пред циклус, рано ми е за менопауза и дефинитивно не сум бремена. Дали некој можеби знае дали е можно чајот да влијае на хормоните па затоа да се појави оваа болка во градите? Да напоменам дека претходно никогаш не сум имала проблеми со хормони
Здраво на сите, среќа е што постои групава оти полудев буквално, пред месец дена имав сериозен пад на имунитетот и имав зголемен вагинален исцедок, на гинеколог зедовме брисеви и покрај кандида и уреоплазма испадна позитивна и ХПВ, направив типизација испаднаа 16,33 и 45. Знам дека 16 е високоризичен. На ПАП тестот излегоа тие плочести епителни клетки (првите ) пред другите промени на епителот. Уште веднаш почнав со терапија со антибиотик за бактеријата и Изопренозин, colpofix и papulocare гелот. Од исхрана гледам да биде поголем внес на здрава храна. Преплашена сум ве молам за некој екстра совет. Планирам да правам биопсија ама барем да поминат десетина дена од терапијата.
Mislam deka od pad na imunitet taka ti ima pokazano i poradi toa se ima aktivirano virusot, so pokacuvanje na imunitetot virusot ke iscezne od organizomt zemi nekoj vitamini i slicno da ti se zajakne imunitetot i od kako ke izlecis bakteriite mozes pak pap da napravis i ke vidis ke nemas nisto.. Ova ti e od pad na imunitet i bakteriite sto gi imas ne se plasi se ke se sredi samo poraboti na imunitetot...