Здраво женски. Правев пап пред две недели, покажа ЦИН 2, па на типизација покажа тип 16. Ме праќаат на биопсија на клиника. Дали е подобро да се прави биопсија на клиника или на приватно? Даваат некоја анестезија? Докторката ми вика ќе треба изгледа да се прави конизација ако се потврди дијагнозата со биопсијата. За конизација каде препорачувате? Читам тука низ форумот ласер вапоризација и збунета сум, не знам што е разликата помеѓу ласер вапоризација и конизација. Хелп!!!
Девојки здраво. Веќе подолго време си го имам ХПВ 16 а сега на последниот пап ми искочи и CIN 1 и кандида. Докторот ми препорачува биопсија пошто подолго време(3 ипол години)ми е активен хпв. Дали имате искуство некое? Тука читам обично на CIN 2 и 3 се препорачува биопсија па не знам што да правам и дали да барам второ мислење. Типизација правев пред пола година тогаш немав CIN само хпв-то ми беше. И дали имате искуство со овие вагиналети, ги земав од Германија планирам да искористам едно пакување, читав дека биле ефикасни.
Zdravo, Citav deka postoi HPV test koj bil poprecizen, za razlika od PAP-test, dali imate iskustvo? Za kakov test se raboti, dali e isto sto i tipizacija, ili e nesto sosem drugo? Prashuvam bidejki sekogas imam ureden PAP test, a samo ednas na tipizacija mi se pojavija 4 vida na HPV. Osven vitamini, nisto drugo ne koristev. Bidejki bev frapirana, posle nekolku meseci ja povtoriv tipizacijata, no ne se pojavi nitu eden vid. Ponatamu niz godinive povtoruvav tipizacija, nikogas ne se pojavi hpv, no sepak seuste sum mnogu uplasena od toj prvicniot rezultat, ne znam dali stanuvase zbor za greska od drug pacient. Ve molam za sovet dokolku znaete koj test bi bil poprecizen, od vase iskustvo. Vi blagodaram.
Биопсијата е најточна метода за точно да знаеш што се случува. Штом го имаш толку време, најдобро е да направиш биопсија да не ризикуваш. Во меѓувреме бустај имунитет, само така ќе ти се избори телото со хпв-то, додека имаш слаб имунитет, хпв-то ќе ти се активира.
Прави си редовни пап-тестови, колпоскопии и типизации за да следиш што се случува. Можеби тогаш ти паднал имунитетот и ти се активирале некои вируси, не можеш да знаеш за сигурно. Но најдобро прати ситуација.
Направив ПАП, ХПВ-типизација и брисеви (во приватна, демек за посигурно). Брисеви и пап уреди (на пап стои само имфламација), нема цин промени. Но, на типизација прв пат ми излезе високо ризичен 18-ка, па сега сум избезумена. Гинекологот препорачува биопсија. Дали мора, со оглед на тоа што на пап нема цин? Се плашам од тие процедури Ве молам некој за совет со исто или слично искуство. Фала!
Истото и на мене.. кај мене е 16.. на колпоскопија е чисто се ми даде витамини и вагеналети 6месеци.. не ме прати на биопсија.. не знам како е можно пап чист имфламација а да не провериш типизација нема ни да се знае дека имаме хпв стварно не знам Јас гледам здраво да јадам колку што можам и понастрана од шеќери И ми рече ќе следиме на пап тест после 6месеци.. но сакам во др град да појдам чисто пап тест да напрам
Дали имате искуство со Колпофикс? Во последно време ми излегува на реклами и гледам дека намената е конкретно за ХПВ
По моето скромно истражување, овие се ептен нови на пазарот и обично тие работи се меч со две острици. Мене гинекологот ми ги препорача ама јас некако тврдоглаво си ги земав едни други суплементи на Health Aid - Beta Glucan complex зошто имаат се што ти треба од витамини од тоа списоците на доктор што ти ги даваат за да го подобриш или вратиш имунитетот. Конкретно темава на овој форум е толку реална и разновидна, па додека читав видов дека некои од девојките го користеле токму овие така што одма се осеќав боље Ps: ако сакаш да нападнеш инфекции, земај по две на ден на гладно, барем пола саат пред јадење.
Фала ти многу, баш ќе ги земам овие. Во сите аптеки ги има? Го пијам овој сируп и добар е ама сакав да сменам малце
За овој сируп гледав дека многу го конзумираат и дека им помогнал, јас лично не. Инаку овие јас ги најдов во Betty атпетката, а на нет видов дека и во Ани Фарм ги има. Во суштина се што ти е на база на Бетаглукани е добро. Јади ‘ржан леб, јач, овес, секое сабајле мед и се што ни викаат на нас жените да избегнуваме (бог да чува) поради физички изглед како млечни масти, периодов дупло јади се од тоа. Животов ме научи дека не смее само на аптека да се ослонуваме
Може ли некоја членка што правела конизација дали приватно или државно да ми пише како е закрепнувањето отпосле и колку време трае?
Zdravo praev hpv tipizacija ispadna hpv 53 i hpv 56, sto znaci toa? Da napomenam pravena sum i konizacija od cin3
Devojki, zeni.. abe kako ee stavw ovoj sprejot octenisept.. nema nes ko aplikator. Kako se nanesuva kako de prska.. povrsinski ili?
Има со апликатор ама не кај нас. Од Германија нека ти купат после апликаторот ќе си го менуваш на други шишенца.