Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

HPV – дали сте информирани?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Паничарка15278

Паничарка15278 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    ❤️❤️❤️❤️ Ти благодарам

На Milickaa555 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. octopussy

octopussy Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Здраво женски.

Правев пап пред две недели, покажа ЦИН 2, па на типизација покажа тип 16. Ме праќаат на биопсија на клиника. Дали е подобро да се прави биопсија на клиника или на приватно? Даваат некоја анестезија?

Докторката ми вика ќе треба изгледа да се прави конизација ако се потврди дијагнозата со биопсијата. За конизација каде препорачувате? Читам тука низ форумот ласер вапоризација и збунета сум, не знам што е разликата помеѓу ласер вапоризација и конизација.

Хелп!!!

3. honey0112

honey0112 Активен член

Се зачлени на:
    18 декември 2022
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    2
    А дали имаш проверено на колпоскопија?

4. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    858
    Девојки здраво. Веќе подолго време си го имам ХПВ 16 а сега на последниот пап ми искочи и CIN 1 и кандида. Докторот ми препорачува биопсија пошто подолго време(3 ипол години)ми е активен хпв. Дали имате искуство некое? Тука читам обично на CIN 2 и 3 се препорачува биопсија па не знам што да правам и дали да барам второ мислење. Типизација правев пред пола година тогаш немав CIN само хпв-то ми беше.

И дали имате искуство со овие вагиналети, ги земав од Германија планирам да искористам едно пакување, читав дека биле ефикасни.

IMG_4037.jpeg

5. Gushkalka

Gushkalka Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2021
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    12
    Zdravo,
    Citav deka postoi HPV test koj bil poprecizen, za razlika od PAP-test, dali imate iskustvo? Za kakov test se raboti, dali e isto sto i tipizacija, ili e nesto sosem drugo?
    Prashuvam bidejki sekogas imam ureden PAP test, a samo ednas na tipizacija mi se pojavija 4 vida na HPV.
    Osven vitamini, nisto drugo ne koristev. Bidejki bev frapirana, posle nekolku meseci ja povtoriv tipizacijata, no ne se pojavi nitu eden vid. Ponatamu niz godinive povtoruvav tipizacija, nikogas ne se pojavi hpv, no sepak seuste sum mnogu uplasena od toj prvicniot rezultat, ne znam dali stanuvase zbor za greska od drug pacient.

Ve molam za sovet dokolku znaete koj test bi bil poprecizen, od vase iskustvo.
    Vi blagodaram.