1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

HPV – дали сте информирани?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.966
    Допаѓања:
    1.271
    Da ama dodeka ho dobijam aplikatorot ova moram da go stavam. Zatoa vikam kako se upotrebuva sega bez aplikator kako se prska, valjda povrsinskiZ ne gledam de nacin

2. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    962
    Допаѓања:
    900
    Површински му е намената за вака без апликатор.

3. Kristali

Kristali Нов член

Се зачлени на:
    Четврток
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Јас сум испаничен родител.За првпат ќерка ми правеше пап тест 21 година е.Пап испадна цин 2 ,во мо ентов имаше циклус а и заврши, за 2 дена типизација и колноскопија внатрешноста се е во ред уредно микроскопски,но резултатов денес испадна хпв 51 и 56 високо ризични и хпв 6 и 43 ниско ризични.Матичната а препорача биопсија јас сум преплашена никогаш се немам соочено со вакви резултати .Дали да одиме на приватно со поновп пап,типизации....И ваше искуство и совет ве молам

4. Kristali

Kristali Нов член

Се зачлени на:
    Четврток
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Се мислам за Систина или во Штип Органџииски,секој одговор и совет искуство...ќе ми биде добредојден

На Bojjana11 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    277
    Не сум експерт само откако читав премногу за ХПВ, можам да ви кажам неколку работи.
    Во странство до 25 години не ни прават типизација затоа што имунолошкиот систем е силен и најверојатно инфекцијата ќе ја отстрани сам во рок од 1 година.
    Друго, цин 2 може да се врати во нормала ама треба да се прати. Мајка ми на 56 год имаше цин 1 и само со витамиснка терапија и се реши. Трето, огромен број на жени во животот се 'сретнале' со хпв. Преку 80%. И кај најголем дел од нив ХПВ се решава сам, без воопшто да знаат инфицираните. Многу е мал процентот каде што се развива во нешто пострашно. Ќерка ви е млада, имунитетот доколку е во ред (нема имунолошка болест и не прима имуномодулаторни лекарства), веројатноста дека ќе се погрижи сам за ХПВ е огромна. Се што треба е да се прати. Типизацијата е ретко, многу ретко грешна. Такашто вие можете да правите и на друго место, ама резултатот најверојатно ќе е ист. Сега најважно е да слушате докторите и да се прати ситуација. Доколку ви препорачала биопсија, најверојатно и треба да се направи. За тоа можете да побарате второ мислење. Но, по мене нема потреба од вторпат Типизација. А пап можете по втор пат, затоа што тие знаат да покажат лажно позитивен или негативен резултат. Без страв, на тие млади години, ситуацијата ќе се реши.

На Kristali и Milickaa555 им се допаѓа ова.
  6. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    873
    Според мене нема потреба од повторување на пап и типизација, типизацијата е точна анализа што и да направите пак исто ќе покаже, додека папот и на три различни места да го направите може различно да покаже. Цин 2 воопшто не е за потценување, јас во јули немав ништо на пап, освен хпв-16 на типизација, за после 7 месеци да премине во цин 1 на пап, а аденокарцином ин ситу на биопсија.

Тоа не значи дека и кај вас е исто, меѓутоа мој совет е да си направите биопсија за да имате попрецизна дијагноза и да си бидете мирни и после да се јача имунитет.

Јас правев испитувања и интервенции во Систина, меѓутоа и во државна има супер доктори само многу се чека за резултати.

@BadKarma94 апсолутно не се сложувам дека хпв се решава сам, особено ако се високоризични типови а не па цин 2 да се реши сам без третирање. Може да се проба со витамини и имуностимулатори во комбинација си вагиналети или спрејови, но да се направи контрола за 4-6 месеци.

Последна измена: 18 април 2025 во 12:13
    На Kristali, BadKarma94 и joy1 им се допаѓа ова.
  7. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    277
    Можеби погрешно се изразив, и јас се сложувам со тоа што го кажуваш. На тие години веројатноста е голема да се реши сам, сакав да кажам. А се разбира дека ќе се применува терапијата што доктор ја сугерира. Или пак интервенција ако доктор сугерира. Пред се, мора да се прати ситуација.

8. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.966
    Допаѓања:
    1.271
    Papot ne sekogas znae da bide tocen, no tipizacijata e tocna. A vie veke imate praveno tipizacija ko so svativ.
    Ko so kaza clenkata pogore cin2 ne e za potcenuvanje i mislam treba da se obrne poveke vnimanie. Poradi vozrasta sekako konsultirajte se so nekolku doktori, videte mislenje. Cin1 ho se resil imunoloski. No cin 2 veke e povisoka faza i treba seriozno sledenje da ne premine vo povispkp. Jas imav Cin3, pred edna godina praev konizacija. Sto i da e nisto strasno. Ako to treba plus informacija pisete mi

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kristali

Kristali Нов член

Се зачлени на:
    Четврток
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1

10. Kristali

Kristali Нов член

Се зачлени на:
    Четврток
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Vi blagodaram na site za odgovorot,nikogas ne sum imala problemi so hpv ili sto i da bilo ginekoloski,ovaa mi e kako grom od vedro nebo bas kaj nea na 21 god,Nemam nikakvi piloznavanja za ovaa cim..hpv sega samo inter.i poveke veke me plasi..Ako moze samo nekoj da mi kazi koja bolnica privatno ne sakam ni denovi da cekam e podobra i sekako so strucni ginekolozi..Plodnost..Organgiiski...pomegu tie dve se mislam ...