Еве јас имав пред две три години високоризичен тип 33, само пив витамини по шема и толку. Сега на праев пап се е во ред. Но мене ме загрижува тоа што нели пример ако се има аденокарцином на гррлото на матката пап тестот малкку потешко се открива повисоко се наоѓа во каналот, a биопсија праватт само ако има нешто сомнително.
Аденокарциномите на ендоцервикс се поретки и повеќе поврзани со високоризичните типови 16 и 18. Тип 33 иако е високоризичен повеќе се поврзува со сквамозен карцином што е многу полесно да се дијагностицира а и најголем дел од карциномите се сквамозни. Во твојот случај нема потреба за биопсија ако имаш добар ПАП и колпоскопски наод. Самата процедура за ПАП вклучува и ендоцервикално земање на клетки од влезот на каналот така да доколку би имало некои позначителни промени би биле детектирани. Но секако потребно е следење, редовни контроли и ХПВ типизација обавезно еднаш годишно за да се утврди неутрализација на вирусот.
Da ve izvestam ni se javija za rezultatite od biopsijata(ne ni se zemani seuste),telef.ne izvestija sredna umerena displazija!Odma ni rekoa Leep???malce cudno mi dojde kako na trki pred 2 nedeli biopsija sega odma druga intervencija,Se raboti za relativno mlada devojka?vas sovet?Ili privatni bolnici pa....neznam sto da mislam me straknaa od umov.ke odam i vtoro i treto i...mislenje.Imame terapija 6 mesecna izopramizol,dr wolts...vitamini c,cink,selen...Ve molam za vase mislenje iskustvo spodelete (hpv 51 i 56 vis.tiz. i cin 2 na pap pred 2 meseci )(a vo istata bolnica pred biopsijata pap cist?)
Колку чини биопсија, а колку конизација во систина? Мене ми закажаа директно биопсија со киретажа на гак, но би одела и на второ мислење.
Биопсија со киретажа беше околу 22илјади, а конизацијата околу 75 илјади, ама се ми беше покриено од приватното здравство.
Ве молам за искуства од кој лекар сте задоволни покрај Палчевски во врска со биопсија, киретажа и општо за третирање на Хпв меѓу Бобан Сарџовски, Јорданчо Иванов, Саша Јовчевски и Васил Илиев.
Имам хпв 33. Ми препорача спреј и прашак 4 месеци. И да правам колпоскопија, дали тоа боли ,некој правел?
https://zaharievski.com/почетна/пап-тестови-прашања/колпоскопија/ Еве прочитај, ништо страшно само непријатно. Сум била иначе, ќе те премачкува да види дали има промени некои
Воопшто, најнепријстен дел е кога ставаат спекулум како за пред пап. Јас го правам секоја година со пап и ехо во склоп на редовниот преглед.
Јас отидов кај Палчевски на второ мислење. Имав уреден пап но кај матичната направив и хпв типизација нешто не памтам дали ми следуваше и ми излезе хпв 16. Кај Палчевски имав повторно уредна колпоскопија и типизација излезе чиста. И маж ми испита преку урина хпв во Жан Митрев и кај него беше уредно.
Zdravo sakav da prasam kolku cini vakcinacijata na privatno i dali ako imas neshto kako bradavici veke e kasno da se pravi vakcinacija ili bas e vreme? I dali podobro e da se napravi test